2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Parancsnokváltás és műszakiak napja Szentesen

2022. 04. 25., 13:03

Ünnepélyes ezredsorakozóval kezdődött a műszakiak napja április 22-én, pénteken, a szentesi Damjanich János laktanyában. A rendezvény abból a szempontból is rendhagyó volt, hogy ezen a napon tartották az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételét is.

A rendezvényen - amelyen a műszaki ezred katonái mellett részt vettek a Magyar Honvédség valamennyi műszaki alegységétől érkezett katonák – Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára emlékeztetett: a műszakiak napja egybeesik a Magyar Honvédség születésének időszakával, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, harcban jött létre. 1849. április 25-én, a szabadságharc komáromi csatájában a műszaki katonák ellenséges tűzben hajókból és bárkákból építettek hidat a Dunán. Ez a tett pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a honvédsereg május 21-én visszafoglalhatta Buda várát az osztrák seregtől.

Szabó István hangsúlyozta: amikor a műszakiakról beszélünk, akkor egy nagyon sokrétű feladatrendszerről szólunk, és amikor megemlékezünk a műszakiak napjáról, óhatatlanul eszünkbe jut az, hogy vajon ennek a képviselői, elődeink hogy néznének a mai műszaki katonáira. „Én azt gondolom, hogy büszkén. Mostani katonáink elhivatottan, magas szakmai színvonalon, fegyelmezetten végzik feladataikat egy olyan kihívásos időszakban, amelyben a Magyar Honvédség katonáinak - a rendőrséggel közösen - a déli határon, a pandémiás időszakban, vagy az észak-keleti határon kell helytállniuk” – mondta.

Szabó István hangsúlyozta: a fegyveres szervezetek bajtársi együttműködése szempontjából különösen fontos, hogy a műszakiak napja rendezvényhez több éve Szentes város rendőrei is csatlakoztak, így ez a nap a rendőrség napja is.

A rendezvényen felolvasták dr. Benkő Tibor, honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka közös köszöntőlevelét is, amelyben hangsúlyozták: a műszaki katonák számtalan tette bizonyította, hogy a haza és a Magyar Honvédség nemcsak számíthat rájuk, de hivatásuk sokszínűségével, szakmaszeretetükkel, az új dolgok iránti fogékonyságukkal, következetes munkavégzésükkel minden területen tudnak újat, eredetit alkotni. Levelükben emlékeztettek arra is, hogy a műszaki ezred katonái az elmúlt évben a déli határvédelmi, a világjárvány elleni küzdelem, valamint a keleti országrészben végrehajtott jelenlét megerősítő feladataik mellett 16 alkalommal vettek részt honvédségen kívüli műszaki tevékenységekben, melyeknek köszönhetően szorosabbá vált a kapcsolatot a civil lakosság és a Magyar Honvédség között.

Antal László ezredes, a műszaki ezred leköszönő parancsnoka kijelentette: az immár 27. alkalommal megrendezett műszakiak napja mindig is találkozóhelye volt a Magyar Honvédség műszakijainak, ahol a visszalátogató nyugállományú katonák révén találkozhat a múlt a jelennel, valamint a kilátogató fiataloknak köszönhetően a jövővel is.

Az ezredes egyebek mellett felidézte, a műszaki katonák az ország minden pontján megfordultak az elmúlt években, hol gyakorlaton, hol rendezvények biztosításán, hol kiképzési események kapcsán, illetve katasztrófahelyzetben. A visszajelzések pedig egyértelműen pozitívak voltak minden esetben.

„Átvevő parancsnokként kötelességemnek érzem tovább öregbíteni az ezred hírnevét és folytatni azt a munkát, melyet a katonai szervezet korábbi vezetői megkezdtek” – mondta az ünnepélyes csapatzászló-átadást követően Seres József alezredes, megbízott parancsnok, hozzátéve: ez az örökség stabil, hiszen az ezred feladatrendszere rendkívül szerteágazó.

„Az ezred katonái az elmúlt évek alatt a sokrétű műszaki szakfeladatok, kiképzések végrehajtása során folyamatosan bizonyították felkészültségüket és elhivatottságukat. Továbbá azt, hogy a Magyar Honvédség vezetése bármikor számíthat a műszaki ezred katonáira, legyen szó akár útépítésről, hídátkelőhely építéséről, ivóvíz ellátásról, a határ mentén műszaki zár építéséről, intézmények fertőtlenítéséről, vagy éppen közös járőrözési feladatok végrehajtásáról a rendőrséggel” – hangsúlyozta az alezredes. A megbízott parancsnok az ezred katonáihoz szólva kijelentette: „ismerve képességeiket és elhivatottságukat, tudom, hogy szilárd alapokra tudjuk felépíteni az új, modern magyar haderő műszaki képességeinek ezredünk számára meghatározott feladatait.”

Az eseményen – amelyen elismeréseket is átadtak – részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnöke, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere, dr. Tóth Flórián, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, Szentesi Járási Hivatal vezetője, valamint Balogh Szabó Imre rendőr ezredes, a Szentesi Rendőrkapitányság vezetője.

A műszakiak ünnepélyes sorakozóját követően megkezdődött a programkavalkád: a vendégeket az MH 5. Bocskai István Lövészdadandár hódmezővásárhelyi katonazenekara szórakoztatta, bemutatót tartottak – többek közt – az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Huszár Díszalegység lovas huszárjai, a tűzszerészek, a rendőrök, valamint a tűzoltók. Volt technikai, makett, airsoft és painball bemutató, kitelepültek a toborzók, de a laktanya búvárkiképző bázisán is megállás nélkül zajlottak az események.

A programokat az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen vadászgépének, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis Mi-24-es harcihelikoptereinek áthúzása színesítette, amit önvédelmi bemutató, illetve az előzetesen nevezett csapatok által teljesített erőpróba, a „Vörös Bika” megmérettetés eredményhirdetése követett.

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.