2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szolgálati járandóság –öregségi nyugdíj

2019. 06. 17., 15:13

Az elmúlt hetekben két – különösen a szolgálati járandóságban részesülőket érintő témában – érkeztek megkeresések és bár korábban már foglalkoztunk a kérdésekkel azonban érdemes feleleveníteni a válaszokat. A kérdések pedig a következők: Mi a teendő, ha valaki betölti az öregségi nyugdíj korhatárt? Az adategyeztetés során hová tűntek a korábbi szolgálati idők?

Az öregségi nyugdíj korhatár 2019-ben 64. életév. A szolgálati járandóságban részesülők közül idén az 1955-ben születettek válnak jogosulttá a csökkentés nélküli összeg folyósítására. A csökkentés nélküli összeg folyósítását külön kérni nem kell. Az érintettek részére a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztató levelet küld, melyben jelzi a jogosultság időpontját és felhívja a figyelmet az új megállapítás lehetőségére. Mivel a jogosultság kezdete általában hó közben esedékes elfordulhat, hogy az elszámolásra csak a következő utalásnál kerül sor. A levélben jelzett új megállapítás azok számára lehet érdekes, akik a szolgálati járandóság mellett (2012. január 01. után) dolgoztak és ezzel további szolgálati időt szereztek. Fontos azonban tudni, hogy az utólag szerzett szolgálati idő nem a korábbi szolgálati nyugdíjnál beszámított időt növeli, hanem egy új eljárást alapoz meg. Az új eljárásban már az öregségi nyugdíjra vonatkozó társadalombiztosítási szabályok szerint kell eljárni. A megállapító szerv a lakhely szerint illetékes kormányhivatal, a szolgálati idő a tb szabályok szerint kerül figyelembe vételre és a számítás alapja pedig az 1988-tól a megállapításig elért kereset lesz.

Ennél a pontnál csatlakoznék a másik, az adategyeztetéssel összefüggő és a szolgálati időre vonatkozó kérdéshez.

Az adategyeztetés lényege, hogy korosztályonként haladva a társadalombiztosítási (tb.) nyilvántartások alapján értesítik az ügyfeleket (a majdani öregségi nyugdíjra jogosultat) a rendelkezésükre álló adatokról ezzel is elősegítve a későbbi ügyintézési határidő lerövidülését. (Talán többeknek volt már tapasztalata a családban arról, hogy a polgári szabályok szerinti nyugdíjba vonulás folyamata - az igazolások beszerzése miatt – olykor hosszú hónapokat vesz igénybe.) A tb. nyilvántartás csak azokat az adatokat tartalmazza melyek közlését a korabeli jogszabályok előírták. A fegyveres testületek esetében ilyen kötelezettség 1997-ig nem volt, majd ekkor az 1988-ig visszamenőleges adatokat kellett közölni. Többek között ez okozza, hogy a korábban hívatásos állományba kerülök esetében a kimutatás hiányos. A hiányzó idők a megfelelő eredeti okmányokkal – főiskolai leckekönyv, személyügyi szervek vagy központi irattár igazolása, stb. - igazolhatok. A tb. szempontjából nem tekinthető szolgálati idő igazolásnak a korábbi nyugdíjmegállapító határozat. A határozatban szereplő szolgálati idő, ugyanis a fegyveres szervek hívatásos állományú tagjaira vonatkozó – korábbi - jogszabályok alapján számított idő, ami nem minden esetben azonos a tb. szabályok szerint figyelembe vehető időkkel. Néhány példa: A tb. szabály alapján nem kerülhet beszámításra a katonai kollégiumi „növendéki” idő, a szakközépiskolában eltöltött középiskolai idő (ez utóbbinál, ha az iskolai idő alatt volt „nyári” munka és erről rendelkeznek adatokkal az beszámítható). A tb. szabály nem tartalmazza az úgy nevezett „csapatszorzó” számítást, vagyis ezek az idők sem növelik a valós szolgálati időt.

Az adategyeztetés a korhatárt később betöltök számára fontos és ezért célszerű a kapott iratokat áttekinteni és a valóban szükséges észrevételeket megtenni. Fontosnak tartom azonban megjegyezni, hogy a jelenlegi jogszabály a szolgálati járandóságban részesülök esetében azt írja elő, hogy az öregségi korhatár betöltésekor az akkor folyósított ellátás és a tb. szabályok szerint – külön kérelemre - megállapított öregségi nyugdíj közül a kedvezőbb összegű ellátást kell folyósítani.

A tájékoztatás a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI törvény (tb) és a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény szabályai alapján készült.

 

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.