2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tematikus Nyitott Ház program és székházmegnyitó

2018. 03. 12., 10:09

A LIGA Szakszervezetek új székházának első programja a 22. alkalommal megrendezett Nyitott Ház sorozat tematikus rendezvénye volt 2018. március elsején. „Nem csak a székházat nyitottuk meg, hanem azt az utat is, ami a párbeszéd irányába mutat” – összegezte a rendezvény tanulságait Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

A program keretében dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar haderő-, valamint a magyar katonák foglalkoztatási körülményeinek fejlesztéséről adott elő, dr. Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára pedig a magyar munkaerőpiac helyzetéről adott körképet.

A LIGA Szakszervezetek 11. kerületi, Sasadi úti új székházában a miniszter hangsúlyozta: a mostani, új kihívások kezeléséhez és a biztonság garantálásához szükség van az erős honvédségre és rendőrségre. A biztonság alapvető emberi szükséglet, és a jelenben új veszélyek leselkednek az állampolgárokra, amely veszélyeket kezelni kell. Ennek érdekében nem csak a hadsereget kell fejleszteni, de a katonákat is meg kell becsülni áldozatos feladatvállalásukért. Ezért a tárca illetményemelést, jobb körülményeket és új felszerelést kíván biztosítani számukra. dr. Simicskó István elmondta, a tárca rendszeresen elemzi a fluktuáció okait, és intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy többen maradjanak a rendszerben, mint amennyien kiválnak belőle.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról elmondta: a fejlesztések végén egy 30 ezer fős aktív és egy 20 ezer főnyi, területvédelmi elven szerveződő tartalékos haderő áll majd készen az ország védelmére. A fejlesztések a hadsereg szinte minden területét érintik, modernizálják például a légierőt és a szárazföldi erőket, felújítják a laktanyákat és kialakítják a magyar hadiipart. Az új eszközök beszerzése mellett hangsúlyt fektetnek a régi haditechnika felújítására is, miközben – a kormány ígéretének megfelelően – folyamatosan emelkednek a védelmi források, míg 2024-ra el nem érik a GDP 2 százalékát.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a hadsereg fejlesztése nem pártpolitikai kérdés, és nem is választási ciklusokhoz köthető. A tárcavezető – aki egyben a főváros XI. kerületének országgyűlési képviselője – elmondta azt is: Újbuda egy dinamikusan fejlődő városrész, így sok fiatal családos választja lakóhelyéül, de a cégek is kedvelik, ezért számtalan új munkahely jött létre az utóbbi években. A miniszter a LIGA szakszervezetek képviselőihez intézve szavait elmondta: szükséges, hogy a mindenkori kormány a szakszervezetekkel jó kapcsolatokat ápoljon. Szükséges a párbeszéd, és a megállapodások, s bár a széthúzás a könnyebb út, a nézete szerint a feladat az, hogy közös nevezőt találjanak a felek.

A szünet után dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára tartott előadást. A foglalkoztatási helyzetet elemezve hangsúlyozta, 4 474 ezren dolgoznak Magyarországon, ezzel a foglalkoztatási ráta 73,8 százalékra nőtt, így nagyon közel került az Európai Unió által megfogalmazott 75 százalékos célhoz. Arra a kérdésre, hol vannak még tartalékok, az előadó elmondta, a nők foglalkoztatási rátája 13 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké, így olyan speciális programokra van szükség, amely őket is jobban bevonja a munkavállalásba.

Az államtitkár ezt követően sikeresnek értékelte a fiatalok foglalkoztatása terén tett kormányzati intézkedéseket, elmondta, a 2010-es 26,4 százalékról a fiatalok munkanélkülisége 10, 4 százalékra csökkent, és nem vagyunk messze attól, hogy ez a szám egyszámjegyű legyen. Elmondta azt is, a korábbi Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program mellett, amelyre 5,8 milliárd forintot fordított a kormányzat, indul az Aktív kivezetés munkaerőpiaci program is, és ez további 7,4 milliárd forintnyi forrás elköltését teszi lehetővé. Elmondta, a kisvállalkozásokat pénzzel és képzésekkel támogatják, annak érdekében, hogy munkaerőt vegyenek fel, különösen, ha a munkavállalók korábban közmunkások voltak.

Hozzátette, a foglalkoztatás bővítése érdekében többféle programot indítottak, ilyen volt például a munkahelyi bölcsődék kialakítását lehetővé tevő program, de nem minden programra találtak elég jelentkezőt. Ezért fontos, hogy a maguk eszközeivel a szakszervezetek is hirdessék és ösztönözzék a vállalataik pályázatokban való részvételét. Fontosnak nevezte, hogy a minisztérium első kézből kapjon információkat a gazdaság igényeiről, és visszajelzéseket az általa indított programok hatékonyságáról. Dr. Simon Attila fontosnak nevezte a párbeszédet, és az olyan testületek munkáját, mint a most alakuló Ágazati Készség Tanácsok.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke a rendezvény zárásaként úgy fogalmazott: „Úttörő munkát végeztünk közösen, hiszen ritka az őszinte párbeszéd; az együttgondolkodás egyedülálló érték. Nem csak a székházat nyitottuk meg, hanem egy utat is, ami a párbeszéd irányába mutat. Ennek szeretnénk helyet biztosítani a jövőben is. Ezért rendeztük meg immár 22. alkalommal a Nyitott Ház programunkat, ezért harcolunk, és ösztönözzük a munkavállalókat; fogalmazzák meg a javaslataikat és juttassák el hozzánk illetve az illetékesekhez, hiszen párbeszéd csak akkor tud kialakulni, ha mi is letesszük az asztalra a saját javaslatainkat”.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.