2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tematikus Nyitott Ház program és székházmegnyitó

2018. 03. 12., 10:09

A LIGA Szakszervezetek új székházának első programja a 22. alkalommal megrendezett Nyitott Ház sorozat tematikus rendezvénye volt 2018. március elsején. „Nem csak a székházat nyitottuk meg, hanem azt az utat is, ami a párbeszéd irányába mutat” – összegezte a rendezvény tanulságait Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.

A program keretében dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar haderő-, valamint a magyar katonák foglalkoztatási körülményeinek fejlesztéséről adott elő, dr. Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára pedig a magyar munkaerőpiac helyzetéről adott körképet.

A LIGA Szakszervezetek 11. kerületi, Sasadi úti új székházában a miniszter hangsúlyozta: a mostani, új kihívások kezeléséhez és a biztonság garantálásához szükség van az erős honvédségre és rendőrségre. A biztonság alapvető emberi szükséglet, és a jelenben új veszélyek leselkednek az állampolgárokra, amely veszélyeket kezelni kell. Ennek érdekében nem csak a hadsereget kell fejleszteni, de a katonákat is meg kell becsülni áldozatos feladatvállalásukért. Ezért a tárca illetményemelést, jobb körülményeket és új felszerelést kíván biztosítani számukra. dr. Simicskó István elmondta, a tárca rendszeresen elemzi a fluktuáció okait, és intézkedéseket foganatosít annak érdekében, hogy többen maradjanak a rendszerben, mint amennyien kiválnak belőle.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról elmondta: a fejlesztések végén egy 30 ezer fős aktív és egy 20 ezer főnyi, területvédelmi elven szerveződő tartalékos haderő áll majd készen az ország védelmére. A fejlesztések a hadsereg szinte minden területét érintik, modernizálják például a légierőt és a szárazföldi erőket, felújítják a laktanyákat és kialakítják a magyar hadiipart. Az új eszközök beszerzése mellett hangsúlyt fektetnek a régi haditechnika felújítására is, miközben – a kormány ígéretének megfelelően – folyamatosan emelkednek a védelmi források, míg 2024-ra el nem érik a GDP 2 százalékát.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a hadsereg fejlesztése nem pártpolitikai kérdés, és nem is választási ciklusokhoz köthető. A tárcavezető – aki egyben a főváros XI. kerületének országgyűlési képviselője – elmondta azt is: Újbuda egy dinamikusan fejlődő városrész, így sok fiatal családos választja lakóhelyéül, de a cégek is kedvelik, ezért számtalan új munkahely jött létre az utóbbi években. A miniszter a LIGA szakszervezetek képviselőihez intézve szavait elmondta: szükséges, hogy a mindenkori kormány a szakszervezetekkel jó kapcsolatokat ápoljon. Szükséges a párbeszéd, és a megállapodások, s bár a széthúzás a könnyebb út, a nézete szerint a feladat az, hogy közös nevezőt találjanak a felek.

A szünet után dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára tartott előadást. A foglalkoztatási helyzetet elemezve hangsúlyozta, 4 474 ezren dolgoznak Magyarországon, ezzel a foglalkoztatási ráta 73,8 százalékra nőtt, így nagyon közel került az Európai Unió által megfogalmazott 75 százalékos célhoz. Arra a kérdésre, hol vannak még tartalékok, az előadó elmondta, a nők foglalkoztatási rátája 13 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké, így olyan speciális programokra van szükség, amely őket is jobban bevonja a munkavállalásba.

Az államtitkár ezt követően sikeresnek értékelte a fiatalok foglalkoztatása terén tett kormányzati intézkedéseket, elmondta, a 2010-es 26,4 százalékról a fiatalok munkanélkülisége 10, 4 százalékra csökkent, és nem vagyunk messze attól, hogy ez a szám egyszámjegyű legyen. Elmondta azt is, a korábbi Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program mellett, amelyre 5,8 milliárd forintot fordított a kormányzat, indul az Aktív kivezetés munkaerőpiaci program is, és ez további 7,4 milliárd forintnyi forrás elköltését teszi lehetővé. Elmondta, a kisvállalkozásokat pénzzel és képzésekkel támogatják, annak érdekében, hogy munkaerőt vegyenek fel, különösen, ha a munkavállalók korábban közmunkások voltak.

Hozzátette, a foglalkoztatás bővítése érdekében többféle programot indítottak, ilyen volt például a munkahelyi bölcsődék kialakítását lehetővé tevő program, de nem minden programra találtak elég jelentkezőt. Ezért fontos, hogy a maguk eszközeivel a szakszervezetek is hirdessék és ösztönözzék a vállalataik pályázatokban való részvételét. Fontosnak nevezte, hogy a minisztérium első kézből kapjon információkat a gazdaság igényeiről, és visszajelzéseket az általa indított programok hatékonyságáról. Dr. Simon Attila fontosnak nevezte a párbeszédet, és az olyan testületek munkáját, mint a most alakuló Ágazati Készség Tanácsok.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke a rendezvény zárásaként úgy fogalmazott: „Úttörő munkát végeztünk közösen, hiszen ritka az őszinte párbeszéd; az együttgondolkodás egyedülálló érték. Nem csak a székházat nyitottuk meg, hanem egy utat is, ami a párbeszéd irányába mutat. Ennek szeretnénk helyet biztosítani a jövőben is. Ezért rendeztük meg immár 22. alkalommal a Nyitott Ház programunkat, ezért harcolunk, és ösztönözzük a munkavállalókat; fogalmazzák meg a javaslataikat és juttassák el hozzánk illetve az illetékesekhez, hiszen párbeszéd csak akkor tud kialakulni, ha mi is letesszük az asztalra a saját javaslatainkat”.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.