2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztességes munkát!

2019. 10. 11., 10:02

Október 7-én a tisztességes munka világnapját ünnepeljük. 2008 óta emberek milliói ünneplik meg ezt a napot, mert ez az a nap, amikor a világ minden szakszervezete kiáll a tisztességes munka mellett.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség azt javasolja, hogy 2019-ben e napon fordítsunk kiemelt figyelmet az egészségügyi- és a szociális ápolásra. Ezzel megbecsüljük az alulfizetett, a legtöbb esetben női munkavállalókat.

A tisztességes munkának a kormányzati intézkedések középpontjában kell lennie, mert ez vezet a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozza aktuális közleményében a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség.

A szövetség szeretné, ha egy olyan globális gazdaság épülne fel, amely az embereket helyezi a középpontjába. A tisztességes munka világnapján nincsenek kis vagy nagy események, folytatja a közlemény, legyen az kerekasztal-beszélgetés, hatalmas demonstráció, tiltakozó levél, flashmob-akció vagy valami teljesen más, a fontos az, hogy erre a kérdésre irányítsa a figyelmet.

„A szakszervezetek és szövetségeseik országos, ágazati és munkahelyi helyzetük alapján dönthetnek a megemlékezésről. Ez a nap jó alkalom arra, hogy kiemeljük a dolgozó emberek győzelmeit, a nyilvánosság számára érthetővé tegyük a szakszervezeti kampányokat és az igazságosság és a szolidaritás érdekében tett intézkedéseket. Mint korábban, egy nemzetközi témát is meghatároztunk - ebben az évben ez az ápolás támogatása, amely alapvető fontosságú a nemek közötti egyenlőség elérésében a munkahelyen és a társadalomban. Ez elősegítené az ágazat bér- és munkakörülményeinek javítását, és létfontosságú gazdasági ösztönzőket nyújtana egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság lassul, és a dolgozó családok ezt megérzik.

Az ápolási ágazatban folytatott munkát továbbra is jelentősen alábecsülik, és rossz fizetés és munkakörülmények jellemzik. Az ápolási ágazatban dolgozók többsége nő. A fizetetlen ellátás több mint háromnegyedét a nők végzik. Ez megegyezik a globális GDP 13% -ával, azaz évi 10 trillió dollárral.

Az iparosodott országokban a GDP 2% -át kitevő gondozási beruházás pozitív hozamot eredményezhet, 2,4–6,1% -ot. Hat feltörekvő gazdaságban a GDP 2% -át kitevő gondozásba történő beruházás több mint 42 millió munkahelyet teremtene.

„Minden országban elengedhetetlen és sürgős a gondozásba történő beruházás, függetlenül attól, hogy méltóságot és egészséget biztosítsunk az idősödő népesség számára, vagy a gyermekek számára az élet legjobb kezdetét azokban az országokban, ahol a fiatalok uralják a népességi statisztikákat. Ha a nők viselik a fizetetlen ellátás költségeit, ez hatalmas akadályt jelent a nők munkaerő-piaci részvételének növelése, a nemek közötti bérszakadék kiküszöbölése, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség eléréséhez, a munkahelyen és a társadalomban egyaránt. És mivel millió ember szenved a munkája által okozott betegségben vagy balesetekben, ez minden dolgozó ember és szakszervezeteik számára problémát jelent. A beruházásnak tisztességes munkahelyeket kell garantálnia az ápolók számára, tiszteletben tartva a munkahelyi jogaikat. Emellett szükség van a szakszervezeti tagság által biztosított védelemükre is."

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-07 13:18:55
Kedves Tagtársunk! 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának...

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

  Háború Művészete magazin

Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.