2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztességes munkát!

2019. 10. 11., 10:02

Október 7-én a tisztességes munka világnapját ünnepeljük. 2008 óta emberek milliói ünneplik meg ezt a napot, mert ez az a nap, amikor a világ minden szakszervezete kiáll a tisztességes munka mellett.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség azt javasolja, hogy 2019-ben e napon fordítsunk kiemelt figyelmet az egészségügyi- és a szociális ápolásra. Ezzel megbecsüljük az alulfizetett, a legtöbb esetben női munkavállalókat.

A tisztességes munkának a kormányzati intézkedések középpontjában kell lennie, mert ez vezet a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozza aktuális közleményében a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség.

A szövetség szeretné, ha egy olyan globális gazdaság épülne fel, amely az embereket helyezi a középpontjába. A tisztességes munka világnapján nincsenek kis vagy nagy események, folytatja a közlemény, legyen az kerekasztal-beszélgetés, hatalmas demonstráció, tiltakozó levél, flashmob-akció vagy valami teljesen más, a fontos az, hogy erre a kérdésre irányítsa a figyelmet.

„A szakszervezetek és szövetségeseik országos, ágazati és munkahelyi helyzetük alapján dönthetnek a megemlékezésről. Ez a nap jó alkalom arra, hogy kiemeljük a dolgozó emberek győzelmeit, a nyilvánosság számára érthetővé tegyük a szakszervezeti kampányokat és az igazságosság és a szolidaritás érdekében tett intézkedéseket. Mint korábban, egy nemzetközi témát is meghatároztunk - ebben az évben ez az ápolás támogatása, amely alapvető fontosságú a nemek közötti egyenlőség elérésében a munkahelyen és a társadalomban. Ez elősegítené az ágazat bér- és munkakörülményeinek javítását, és létfontosságú gazdasági ösztönzőket nyújtana egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság lassul, és a dolgozó családok ezt megérzik.

Az ápolási ágazatban folytatott munkát továbbra is jelentősen alábecsülik, és rossz fizetés és munkakörülmények jellemzik. Az ápolási ágazatban dolgozók többsége nő. A fizetetlen ellátás több mint háromnegyedét a nők végzik. Ez megegyezik a globális GDP 13% -ával, azaz évi 10 trillió dollárral.

Az iparosodott országokban a GDP 2% -át kitevő gondozási beruházás pozitív hozamot eredményezhet, 2,4–6,1% -ot. Hat feltörekvő gazdaságban a GDP 2% -át kitevő gondozásba történő beruházás több mint 42 millió munkahelyet teremtene.

„Minden országban elengedhetetlen és sürgős a gondozásba történő beruházás, függetlenül attól, hogy méltóságot és egészséget biztosítsunk az idősödő népesség számára, vagy a gyermekek számára az élet legjobb kezdetét azokban az országokban, ahol a fiatalok uralják a népességi statisztikákat. Ha a nők viselik a fizetetlen ellátás költségeit, ez hatalmas akadályt jelent a nők munkaerő-piaci részvételének növelése, a nemek közötti bérszakadék kiküszöbölése, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség eléréséhez, a munkahelyen és a társadalomban egyaránt. És mivel millió ember szenved a munkája által okozott betegségben vagy balesetekben, ez minden dolgozó ember és szakszervezeteik számára problémát jelent. A beruházásnak tisztességes munkahelyeket kell garantálnia az ápolók számára, tiszteletben tartva a munkahelyi jogaikat. Emellett szükség van a szakszervezeti tagság által biztosított védelemükre is."

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.