2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztességes munkát!

2019. 10. 11., 10:02

Október 7-én a tisztességes munka világnapját ünnepeljük. 2008 óta emberek milliói ünneplik meg ezt a napot, mert ez az a nap, amikor a világ minden szakszervezete kiáll a tisztességes munka mellett.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség azt javasolja, hogy 2019-ben e napon fordítsunk kiemelt figyelmet az egészségügyi- és a szociális ápolásra. Ezzel megbecsüljük az alulfizetett, a legtöbb esetben női munkavállalókat.

A tisztességes munkának a kormányzati intézkedések középpontjában kell lennie, mert ez vezet a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozza aktuális közleményében a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség.

A szövetség szeretné, ha egy olyan globális gazdaság épülne fel, amely az embereket helyezi a középpontjába. A tisztességes munka világnapján nincsenek kis vagy nagy események, folytatja a közlemény, legyen az kerekasztal-beszélgetés, hatalmas demonstráció, tiltakozó levél, flashmob-akció vagy valami teljesen más, a fontos az, hogy erre a kérdésre irányítsa a figyelmet.

„A szakszervezetek és szövetségeseik országos, ágazati és munkahelyi helyzetük alapján dönthetnek a megemlékezésről. Ez a nap jó alkalom arra, hogy kiemeljük a dolgozó emberek győzelmeit, a nyilvánosság számára érthetővé tegyük a szakszervezeti kampányokat és az igazságosság és a szolidaritás érdekében tett intézkedéseket. Mint korábban, egy nemzetközi témát is meghatároztunk - ebben az évben ez az ápolás támogatása, amely alapvető fontosságú a nemek közötti egyenlőség elérésében a munkahelyen és a társadalomban. Ez elősegítené az ágazat bér- és munkakörülményeinek javítását, és létfontosságú gazdasági ösztönzőket nyújtana egy olyan időszakban, amikor a globális gazdaság lassul, és a dolgozó családok ezt megérzik.

Az ápolási ágazatban folytatott munkát továbbra is jelentősen alábecsülik, és rossz fizetés és munkakörülmények jellemzik. Az ápolási ágazatban dolgozók többsége nő. A fizetetlen ellátás több mint háromnegyedét a nők végzik. Ez megegyezik a globális GDP 13% -ával, azaz évi 10 trillió dollárral.

Az iparosodott országokban a GDP 2% -át kitevő gondozási beruházás pozitív hozamot eredményezhet, 2,4–6,1% -ot. Hat feltörekvő gazdaságban a GDP 2% -át kitevő gondozásba történő beruházás több mint 42 millió munkahelyet teremtene.

„Minden országban elengedhetetlen és sürgős a gondozásba történő beruházás, függetlenül attól, hogy méltóságot és egészséget biztosítsunk az idősödő népesség számára, vagy a gyermekek számára az élet legjobb kezdetét azokban az országokban, ahol a fiatalok uralják a népességi statisztikákat. Ha a nők viselik a fizetetlen ellátás költségeit, ez hatalmas akadályt jelent a nők munkaerő-piaci részvételének növelése, a nemek közötti bérszakadék kiküszöbölése, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség eléréséhez, a munkahelyen és a társadalomban egyaránt. És mivel millió ember szenved a munkája által okozott betegségben vagy balesetekben, ez minden dolgozó ember és szakszervezeteik számára problémát jelent. A beruházásnak tisztességes munkahelyeket kell garantálnia az ápolók számára, tiszteletben tartva a munkahelyi jogaikat. Emellett szükség van a szakszervezeti tagság által biztosított védelemükre is."

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.