2024. 04. 19. péntek
Emma
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tudnivalók a diákmunkáról

2019. 06. 25., 15:10

Június elején publikálta a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya azokat a tudnivalókat, amelyeket nyáron munkát vállaló diákok védelmét szolgálják.

A tájékoztató alapvetése, hogy a nyári munkavégzés rövidebb időtartama és az élettapasztalat hiánya miatt a diák munkavállalók mindig kiszolgáltatottabbak a munkáltatójukkal szemben, mint az idősebb munkavállalói korosztályok, így esetükben fokozottabban fennáll annak a veszélye, hogy a munkáltató nem tartja be a munkaviszonnyal kapcsolatos alapvető szabályokat (pl. a munkaviszony létesítésével kapcsolatos életkori szabályokat, a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket stb.), vagy a tapasztalatlan munkavállalókat – elsősorban anyagilag - megrövidíti.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint gyakori a diákmunkában dolgozó munkaszerződés és adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatása. Ezért a tájékoztató célja, hogy a fiatal munkavállalókat ne érje jogsérelem.

A tájékoztató ezt követően részletezi, kivel és hogyan létesíthető munkaviszony (általában a 16. életévét betöltött személy); hogyan létesíthető munkaviszony (írásos munkaszerződéssel) és milyen tartalommal (alapbér, munkakör, és egyéb kérdések). Az anyag leszögezi, 18. életévét még be nem töltött személy munkaszerződésének megkötéséhez a törvényes képviselő (szülő) hozzájárulása szükséges. Továbbá érdemes tovább az „Ügyfélkapun” (www.magyarorszag.hu) ellenőrizi, hogy a munkáltató bejelentette-e a foglalkoztatást.

A tájékoztató részletesen elemzi az Egyszerűsített foglalkoztatás, az Iskolaszövetkezeti foglalkoztatás eseteit, majd részletesen idézi a Munka törvénykönyve a fiatalok védelmében megfogalmazott korlátozásait.

(A fiatal munkavállaló éjszakai munkát nem végezhet, részére rendkívüli munkaidő nem rendelhető el; napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet; részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el; pihenőnapjait nem lehet egyenlőtlenül beosztani, valamint a pihenőidő nem lehet kevesebb 48 óránál.)

A részletes tájékoztató letölthető a cikkünk mellékleteként.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.

  Háború Művészete magazin

A Huntington Ingalls Industries newport news-i hajógyárában a közelmúltban kezdték el a befejezéséhez közeledő USS John F. Kennedy (CVN 79) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó elektromágneses katapultjainak tesztelését.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.