2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tudnivalók a diákmunkáról

2019. 06. 25., 15:10

Június elején publikálta a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya azokat a tudnivalókat, amelyeket nyáron munkát vállaló diákok védelmét szolgálják.

A tájékoztató alapvetése, hogy a nyári munkavégzés rövidebb időtartama és az élettapasztalat hiánya miatt a diák munkavállalók mindig kiszolgáltatottabbak a munkáltatójukkal szemben, mint az idősebb munkavállalói korosztályok, így esetükben fokozottabban fennáll annak a veszélye, hogy a munkáltató nem tartja be a munkaviszonnyal kapcsolatos alapvető szabályokat (pl. a munkaviszony létesítésével kapcsolatos életkori szabályokat, a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket stb.), vagy a tapasztalatlan munkavállalókat – elsősorban anyagilag - megrövidíti.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint gyakori a diákmunkában dolgozó munkaszerződés és adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatása. Ezért a tájékoztató célja, hogy a fiatal munkavállalókat ne érje jogsérelem.

A tájékoztató ezt követően részletezi, kivel és hogyan létesíthető munkaviszony (általában a 16. életévét betöltött személy); hogyan létesíthető munkaviszony (írásos munkaszerződéssel) és milyen tartalommal (alapbér, munkakör, és egyéb kérdések). Az anyag leszögezi, 18. életévét még be nem töltött személy munkaszerződésének megkötéséhez a törvényes képviselő (szülő) hozzájárulása szükséges. Továbbá érdemes tovább az „Ügyfélkapun” (www.magyarorszag.hu) ellenőrizi, hogy a munkáltató bejelentette-e a foglalkoztatást.

A tájékoztató részletesen elemzi az Egyszerűsített foglalkoztatás, az Iskolaszövetkezeti foglalkoztatás eseteit, majd részletesen idézi a Munka törvénykönyve a fiatalok védelmében megfogalmazott korlátozásait.

(A fiatal munkavállaló éjszakai munkát nem végezhet, részére rendkívüli munkaidő nem rendelhető el; napi munkaideje legfeljebb nyolc óra lehet; részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el; pihenőnapjait nem lehet egyenlőtlenül beosztani, valamint a pihenőidő nem lehet kevesebb 48 óránál.)

A részletes tájékoztató letölthető a cikkünk mellékleteként.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.