2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepeltek a műszakiak

2018. 05. 07., 15:43

Ismét együtt ünnepelték a műszakiak napját és a Szent György-napot a katonák, a rendőrök és a város lakói április 27-én, Szentesen. A Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójához kapcsolódó rendezvényen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, a légierő alakulatainál szolgáló műszaki alegységek képviselői mellett az MH Altiszti Akadémia műszaki altisztjelöltjei és műszaki átképző tanfolyamának hallgatói is részt vettek. A Honvédszakszervezet részéről Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő vett részt az ünnepségen...

A Magyar Honvédség valamennyi műszaki alegysége képviseltette magát az idei, 25. alkalommal megrendezett műszakiak napján Szentesen. A katonákat és a nyitott laktanya több mint négyezer vendégét Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese és Antal László ezredes, a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka köszöntötték.

Az egész napos jubileumi program ünnepélyes ezredsorakozóval kezdődött, amelyen a hagyományokhoz híven átadták az „Év embere” megtisztelő címeket. Az „Év tisztje” idén Márton Viktor százados, az „Év altisztje” Varga István törzsőrmester, az „Év legénységi állományú katonája” Bérczesi András tizedes, az „Év közalkalmazottja” pedig Oprea Magdolna lett. Szentes önkormányzata „A Honvédségért és a Városért” adományozott elismerő oklevelét Czakó Ágnes közalkalmazottnak dr. Demeter Attila, Szentes polgármestere adta át.

ximg_8827.jpgA műszakiak ünnepélyes sorakozóját követően aztán megkezdődött az akár „elő-majálisnak” is beillő programkavalkád. A vendégeket a Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi katonazenekara szórakoztatta (vezényelt Kovács István őrnagy), bemutatót tartott többek közt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység különleges díszelgő csoportja, a tűzszerészek, a rendőrök, a tűzoltók és az önvédelmi sportok mesterei. A rendezvény résztvevőit a levegőből a laktanya fölött áthúzva két, Kecskemétről felszállt Gripen, a szentesi repülőklub gépei és helikopterről függeszkedve az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái köszöntötték. Volt technikai bemutató, kitelepültek a toborzók, a laktanya búvárkiképző bázisán is megállás nélkül zajlottak a programok, a gyerekek pedig mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, aminek a közelébe mehettek. Ebéd után a vendégeket a Kanálgép zenekar szórakoztatta.

ximg_8975.jpgA rendezvény egyik „törzsvendége” Zsóri Ferenc alezredes volt. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen állomásozó művelettámogató műszaki zászlóaljának parancsnoka 20. alkalommal vett részt Szentesen a műszakiak napján. Itt kezdődött ugyanis 1997-ben a katonai pályája. Első tiszti beosztása az akkori 2. műszaki zászlóalj műszaki utászszázadának első szakaszparancsnoka volt. 2004-ig házigazdaként, a zászlóalj Hódmezővásárhelyre történt települése óta pedig meghívottként vesz részt kollégáival a fegyvernem napja alkalmából tartandó ünnepségeken.

Természetesen idén is megrendezték a „Vörös Bika” nevet viselő műszaki erőpróbát. Körmendi József törzszászlóstól, az embert próbáló küzdelem ötletgazdájától és a bajnokság főszervezőjétől megtudtuk: idén a házigazda ezred víztisztító századának csapata (Shálek Máté, Bencsik Dávid hadnagyok, Benedek Henrik főtörzsőrmester, Szűcs Tamás szakaszvezető) vitte a pálmát. Második helyen a szentesi tűzoltók válogatottja végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a helyi rendőrkapitányság gárdája állhatott fel.

xydsc_0405_kell_gyoztesek.jpgA műszakiak napja szentesi ünnepségén részt vett többek közt Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Balogh Szabó Imre r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a szentesi rendőrkapitányság kapitányságvezetője, Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője és dr. Demeter Attila, Szentes alpolgármestere. 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.