2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepeltek a műszakiak

2018. 05. 07., 15:43

Ismét együtt ünnepelték a műszakiak napját és a Szent György-napot a katonák, a rendőrök és a város lakói április 27-én, Szentesen. A Magyar Honvédség megalakulásának 170. évfordulójához kapcsolódó rendezvényen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred, a légierő alakulatainál szolgáló műszaki alegységek képviselői mellett az MH Altiszti Akadémia műszaki altisztjelöltjei és műszaki átképző tanfolyamának hallgatói is részt vettek. A Honvédszakszervezet részéről Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő vett részt az ünnepségen...

A Magyar Honvédség valamennyi műszaki alegysége képviseltette magát az idei, 25. alkalommal megrendezett műszakiak napján Szentesen. A katonákat és a nyitott laktanya több mint négyezer vendégét Szabó István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese és Antal László ezredes, a házigazda MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka köszöntötték.

Az egész napos jubileumi program ünnepélyes ezredsorakozóval kezdődött, amelyen a hagyományokhoz híven átadták az „Év embere” megtisztelő címeket. Az „Év tisztje” idén Márton Viktor százados, az „Év altisztje” Varga István törzsőrmester, az „Év legénységi állományú katonája” Bérczesi András tizedes, az „Év közalkalmazottja” pedig Oprea Magdolna lett. Szentes önkormányzata „A Honvédségért és a Városért” adományozott elismerő oklevelét Czakó Ágnes közalkalmazottnak dr. Demeter Attila, Szentes polgármestere adta át.

ximg_8827.jpgA műszakiak ünnepélyes sorakozóját követően aztán megkezdődött az akár „elő-majálisnak” is beillő programkavalkád. A vendégeket a Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi katonazenekara szórakoztatta (vezényelt Kovács István őrnagy), bemutatót tartott többek közt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység különleges díszelgő csoportja, a tűzszerészek, a rendőrök, a tűzoltók és az önvédelmi sportok mesterei. A rendezvény résztvevőit a levegőből a laktanya fölött áthúzva két, Kecskemétről felszállt Gripen, a szentesi repülőklub gépei és helikopterről függeszkedve az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái köszöntötték. Volt technikai bemutató, kitelepültek a toborzók, a laktanya búvárkiképző bázisán is megállás nélkül zajlottak a programok, a gyerekek pedig mindennel „lőttek”, mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, aminek a közelébe mehettek. Ebéd után a vendégeket a Kanálgép zenekar szórakoztatta.

ximg_8975.jpgA rendezvény egyik „törzsvendége” Zsóri Ferenc alezredes volt. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyen állomásozó művelettámogató műszaki zászlóaljának parancsnoka 20. alkalommal vett részt Szentesen a műszakiak napján. Itt kezdődött ugyanis 1997-ben a katonai pályája. Első tiszti beosztása az akkori 2. műszaki zászlóalj műszaki utászszázadának első szakaszparancsnoka volt. 2004-ig házigazdaként, a zászlóalj Hódmezővásárhelyre történt települése óta pedig meghívottként vesz részt kollégáival a fegyvernem napja alkalmából tartandó ünnepségeken.

Természetesen idén is megrendezték a „Vörös Bika” nevet viselő műszaki erőpróbát. Körmendi József törzszászlóstól, az embert próbáló küzdelem ötletgazdájától és a bajnokság főszervezőjétől megtudtuk: idén a házigazda ezred víztisztító századának csapata (Shálek Máté, Bencsik Dávid hadnagyok, Benedek Henrik főtörzsőrmester, Szűcs Tamás szakaszvezető) vitte a pálmát. Második helyen a szentesi tűzoltók válogatottja végzett, a dobogó harmadik fokára pedig a helyi rendőrkapitányság gárdája állhatott fel.

xydsc_0405_kell_gyoztesek.jpgA műszakiak napja szentesi ünnepségén részt vett többek közt Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Balogh Szabó Imre r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, a szentesi rendőrkapitányság kapitányságvezetője, Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője és dr. Demeter Attila, Szentes alpolgármestere. 

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.