2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Változnak a SZÉP kártya felhasználási feltételei

2022. 11. 21., 13:54

A kormány 2022. november 16-án bejelentette, a SZÉP-kártyára utalt összeget belső korlátok nélkül lehet felhasználni. A LIGA Szakszervezetek is fellépett a SZÉP kártya zsebei átjárhatóságáért, de továbbra is szeretné, ha élelmiszervásárlásra is lehetne fordítani az összeget.

Az elmúlt években a LIGA Szakszervezetek számára kiemelten fontos téma volt a rekreáció különböző formáinak megőrzése és fejlesztése. Ebből a nézőpontból sikeresnek értékelte a munkavállalók pihentetését, rekreációját lehetővé tevő SZÉP-kártyák kibővítését.

A COVID időszak alatt felértékelődtek azok a változások, amelyeket a SZÉP-kártya felhasználhatóságának időtartalmát meghosszabbították, és a számlák közötti átjárhatóságot biztosították. A LIGA Szakszervezetek távlati célja volt, hogy az alapvető élelmiszerek vásárlására jogosító önálló zseb is létrejöjjön.

2022. november 16-i Kormányinfón az alábbi tájékoztatás hangzott el: "...a SZÉP-kártya szabályain változtatunk. A különböző füleket eltöröljük, tehát ugyanazokra a célokra, de immáron belső korlátok nélkül lehet felhasználni ezeket az összeget. Tehát mind szálláshely, vendéglátás, szabadidő céljaira anélkül, hogy az alszámlák elkülönített összegeit meghatároznánk, egyben lehet felhasználni ezeket összeget, semmilyen korlátozás e célok között a jövőben nem lesz."

A LIGA Szakszervezetek üdvözli ezeket a változásokat, emellett azonban fenntartja korábbi véleményét. Magyarország Kormánya 2022. február 1. napjától július 1-éig lehetővé tette a jogosultak számára a SZÉP-kártyán jóváírt összegek élelmiszervásárlásra történő felhasználását, amely lehetőséget a munkavállalók kedvezően fogadták.

A LIGA Szakszerveztetek a Pénzügyminisztériumnak címzett levelében úgy értékelte, hogy a SZÉP-kártya összegének élelmiszer vásárlására való felhasználási lehetőségével a munkavállalók olyan lehetőséget kaptak, ami jelentős mértékben járult hozzá a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az intézkedés pozitív következményekkel járt az állam számára is, hiszen a jelentős forgalomnövekedés számottevő adóbevétel-emelkedést eredményezett és a forgalmi adatokból is egyértelműen látott, mindez milyen jelentős segítséget nyújtott a munkavállalóknak.

A gyorsuló infláció, az energiaárak, a hitelkamatok drasztikus emelkedése, a csökkenő reálbérek mind-mind abba az irányba hatnak, hogy a munkavállalói réteg gazdasági és szociális érdekei jelentősen sérülhetnek. Ezért a LIGA Szakszervezetek meglátása szerint fontos lenne, ha - ezen negatív gazdasági hatások csökkentése érdekében – újból lehetőség nyílna a SZÉP-kártya összegét élelmiszervásárlásra is lehetővé tenni.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.