2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Változnak a SZÉP kártya felhasználási feltételei

2022. 11. 21., 13:54

A kormány 2022. november 16-án bejelentette, a SZÉP-kártyára utalt összeget belső korlátok nélkül lehet felhasználni. A LIGA Szakszervezetek is fellépett a SZÉP kártya zsebei átjárhatóságáért, de továbbra is szeretné, ha élelmiszervásárlásra is lehetne fordítani az összeget.

Az elmúlt években a LIGA Szakszervezetek számára kiemelten fontos téma volt a rekreáció különböző formáinak megőrzése és fejlesztése. Ebből a nézőpontból sikeresnek értékelte a munkavállalók pihentetését, rekreációját lehetővé tevő SZÉP-kártyák kibővítését.

A COVID időszak alatt felértékelődtek azok a változások, amelyeket a SZÉP-kártya felhasználhatóságának időtartalmát meghosszabbították, és a számlák közötti átjárhatóságot biztosították. A LIGA Szakszervezetek távlati célja volt, hogy az alapvető élelmiszerek vásárlására jogosító önálló zseb is létrejöjjön.

2022. november 16-i Kormányinfón az alábbi tájékoztatás hangzott el: "...a SZÉP-kártya szabályain változtatunk. A különböző füleket eltöröljük, tehát ugyanazokra a célokra, de immáron belső korlátok nélkül lehet felhasználni ezeket az összeget. Tehát mind szálláshely, vendéglátás, szabadidő céljaira anélkül, hogy az alszámlák elkülönített összegeit meghatároznánk, egyben lehet felhasználni ezeket összeget, semmilyen korlátozás e célok között a jövőben nem lesz."

A LIGA Szakszervezetek üdvözli ezeket a változásokat, emellett azonban fenntartja korábbi véleményét. Magyarország Kormánya 2022. február 1. napjától július 1-éig lehetővé tette a jogosultak számára a SZÉP-kártyán jóváírt összegek élelmiszervásárlásra történő felhasználását, amely lehetőséget a munkavállalók kedvezően fogadták.

A LIGA Szakszerveztetek a Pénzügyminisztériumnak címzett levelében úgy értékelte, hogy a SZÉP-kártya összegének élelmiszer vásárlására való felhasználási lehetőségével a munkavállalók olyan lehetőséget kaptak, ami jelentős mértékben járult hozzá a kiskereskedelmi forgalom növekedéséhez. Az intézkedés pozitív következményekkel járt az állam számára is, hiszen a jelentős forgalomnövekedés számottevő adóbevétel-emelkedést eredményezett és a forgalmi adatokból is egyértelműen látott, mindez milyen jelentős segítséget nyújtott a munkavállalóknak.

A gyorsuló infláció, az energiaárak, a hitelkamatok drasztikus emelkedése, a csökkenő reálbérek mind-mind abba az irányba hatnak, hogy a munkavállalói réteg gazdasági és szociális érdekei jelentősen sérülhetnek. Ezért a LIGA Szakszervezetek meglátása szerint fontos lenne, ha - ezen negatív gazdasági hatások csökkentése érdekében – újból lehetőség nyílna a SZÉP-kártya összegét élelmiszervásárlásra is lehetővé tenni.

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.