2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

„Végakaratuk a béke volt”

2018. 05. 31., 11:58

Ma azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik más nemzetek szabadságának és békéjének érdekében végezték munkájukat. Napjaink hőseire emlékezünk, elsősorban azokra, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták más népek békéjéért és szabadságáért – hangsúlyozta Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök a magyar békefenntartók napja, május 29-e alkalmából megtartott ünnepségen, Pákozdon.A rendezvényen Czövek János elnök képviselte a Honvédszakszervezetet...

Korom Ferenc altábornagy ünnepi beszédében úgy fogalmazott: azok a katonák, akik életüket áldozták más népek szabadságáért, esküjükhöz híven teljesítették feladatukat. Hiszen a katona legfontosabb feladata, hogy bárhol, bármikor a nemzet szolgálatában álljon, és a lehető legjobb tudása szerint teljesítse azt, amire esküt tett – fűzte hozzá.

11.jpg„A békefenntartók napja ünnepség, de mégis azt mondanám, hogy megemlékezés is az áldozatot vállaló katonákról, főhajtás és tisztelgés az elesett bajtársak előtt. Feladatunk emlékük ápolása, őrzése, és nem szabad elfelejteni, hogy a béke és a biztonság szavatolása a katonák egyik kiemelt küldetése. Végakaratuk a béke volt – hirdeti magasztos őszinteséggel és egyszerűséggel a békefenntartók emlékművén a márványtábla, amely a békefenntartás során hősi halált halt katonák neveit sorolja fel, 1897-től napjainkig” – mondta a Honvéd Vezérkar főnök. Kiemelte: a nemzetközi békefenntartás, a válságkezelés a Magyar Honvédség nemzeti feladata, ami azt jelenti, hogy legalább annyira fontos nemzeti érdekeink érvényesítése szempontjából, mint a határainkon belüli tevékenység. Korom Ferenc altábornagy szerint a magyar katonák megállták a helyüket, elvégezték és elvégzik a rájuk szabott feladatokat.

5.jpgA jeles nap alkalmából a Honvéd Vezérkar főnök és Mihócza Zoltán vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka elismeréseket adtak át, majd koszorút helyeztek el a magyar békefenntartók emlékművénél. Szintén koszorúval és főhajtással fejezték ki tiszteletüket többek között az osztrák és a szlovák békefenntartó szövetség képviselői, valamint a békefenntartó tevékenység közben elhunyt katonák hozzátartozói is.

9.jpg

 

Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.