2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az OÉT elfogadta a bérajánlást

Hosz  |  2007. 01. 31., 09:33

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 5,5-8 százalékos országos bruttó bérajánlást fogadott el – január 30-án - a versenyszféra számára.  Az ajánlást az ágazati- és vállalati bértárgyalásokhoz, megállapodásokhoz adja meg az OÉT.

A korábbi években általában már a tárgyév előtti esztendő végén rendelkezésre állt az ajánlás, a múlt évben a szigorúbb gazdasági körülmények miatt viszont nehezebben vállaltak kompromisszumot a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek. A tárgyalást a múlt év októberében kezdték. A tárgyalások elején a szakszervezetek még 15 százalék körüli országos bérajánlást kívántak elérni, mert számításaik szerint ez jelentette volna a reálbér néhány százalékos javulását. A munkáltatói oldal viszont a nehezebb gazdasági körülményekre hivatkozva nem tartotta lehetségesnek a 3,5-6 százaléknál magasabb bérajánlást. A tárgyalások elején hosszú ideig a munkáltatói oldal azt is vitatta, hogy teljesíthető-e több ágazatban a szakképzettek bérminimum tétele. Erre is megoldást kértek. A tárgyalások elején a kormányzati oldal 6-6,5 százalékos bérajánlásra tett javaslatot. Néhány hete a szakszervezetek már 8-11 százalékra mérsékelték igényüket, a munkáltatói oldal pedig már elfogadta volna a 4-7 százalékot. A kormányzati oldal akkor azt javasolta, hogy lehetőleg az 5,5-9 százalékos sávban állapodjanak meg.

A keddi tárgyaláson Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke vétóval fenyegette meg az OÉT-et, amikor - szavai szerint - a megállapodásban azt is rögzíteni kell, hogy a közszféra bértárgyalásaiban is 5,5 százalékos emelés legyen a minimum. A kormányzati oldal a javaslat tartalmi részével lényegében egyetértett, mert a közszféra szakszervezeteivel folytatott tárgyaláson is ilyen mértékről kívánnak megegyezni. Jelenleg keresik ennek finanszírozási módját. A javaslat formai részével viszont a kormányzati oldal nem értett egyet. A kormányzati oldal képviselője hangsúlyozta: eddig sem volt gyakorlat, hogy az OÉT ajánlást tegyen egy másik független fórumnak, ahol a közszféra béremeléséről van szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.