2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az OÉT elfogadta a bérajánlást

Hosz  |  2007. 01. 31., 09:33

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) 5,5-8 százalékos országos bruttó bérajánlást fogadott el – január 30-án - a versenyszféra számára.  Az ajánlást az ágazati- és vállalati bértárgyalásokhoz, megállapodásokhoz adja meg az OÉT.

A korábbi években általában már a tárgyév előtti esztendő végén rendelkezésre állt az ajánlás, a múlt évben a szigorúbb gazdasági körülmények miatt viszont nehezebben vállaltak kompromisszumot a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek. A tárgyalást a múlt év októberében kezdték. A tárgyalások elején a szakszervezetek még 15 százalék körüli országos bérajánlást kívántak elérni, mert számításaik szerint ez jelentette volna a reálbér néhány százalékos javulását. A munkáltatói oldal viszont a nehezebb gazdasági körülményekre hivatkozva nem tartotta lehetségesnek a 3,5-6 százaléknál magasabb bérajánlást. A tárgyalások elején hosszú ideig a munkáltatói oldal azt is vitatta, hogy teljesíthető-e több ágazatban a szakképzettek bérminimum tétele. Erre is megoldást kértek. A tárgyalások elején a kormányzati oldal 6-6,5 százalékos bérajánlásra tett javaslatot. Néhány hete a szakszervezetek már 8-11 százalékra mérsékelték igényüket, a munkáltatói oldal pedig már elfogadta volna a 4-7 százalékot. A kormányzati oldal akkor azt javasolta, hogy lehetőleg az 5,5-9 százalékos sávban állapodjanak meg.

A keddi tárgyaláson Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke vétóval fenyegette meg az OÉT-et, amikor - szavai szerint - a megállapodásban azt is rögzíteni kell, hogy a közszféra bértárgyalásaiban is 5,5 százalékos emelés legyen a minimum. A kormányzati oldal a javaslat tartalmi részével lényegében egyetértett, mert a közszféra szakszervezeteivel folytatott tárgyaláson is ilyen mértékről kívánnak megegyezni. Jelenleg keresik ennek finanszírozási módját. A javaslat formai részével viszont a kormányzati oldal nem értett egyet. A kormányzati oldal képviselője hangsúlyozta: eddig sem volt gyakorlat, hogy az OÉT ajánlást tegyen egy másik független fórumnak, ahol a közszféra béremeléséről van szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.