2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány megállapodás-tervezete a keresetek 2007. évi növelésére a közszférában

Hosz  |  2007. 02. 09., 13:21

Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság (a továbbiakban Sztrájkbizottság) és a Kormány (a továbbiakban együtt: tárgyaló felek) több fordulóban egyeztetést folytattak a Sztrájkbizottság követeléseiről...  

    A tárgyaló felek egyetértenek abban, hogy a 2001-2006 között végrehajtott intézkedések eredményeként korábban nem tapasztalt mértékü reálkereset-emelkedés valósult meg a közszférában. Ez mérsékelte a vállalkozási szféra összehasonlítható munkaköri kereseteihez képest korábban kialakult jelentős elmaradást.

    A Sztrájkbizottság tudomásul veszi, hogy a 2007. év döntő az államháztartási hiány mérséklésében, amikor a keresetek növelésének lehetőségei szerények, és a közszférában dolgozókat érintő - megtakarítás jellegü - költségvetési intézkedések nem kerülhetők el.

    A tárgyaló felek szükségesnek  tartják, hogy a közszféra átlagában 2007-ben legalább 5,5 %-os bruttó keresetnövekedés valósuljon meg.

     A tárgyaló felek egyetértenek abban, hogy az illetményrendszerekben lévő előmenetelek, a korábbi megállapodások, valamint a 2007. évi központi költségvetésben szereplő bérpolitikai intézkedések együttesen a közszféra átlagában 2007-ben mintegy 2,5 %-os bruttó keresetnövekedést eredményeznek.

    A 3. pontban szereplő éves keresetnövekedési mérték eléréséhez – a 4. pont szerint megvalósuló keresetnövekedésen túl - szükséges további 3,5 %-os keresetnövekedés megvalósítása érdekében a tárgyaló felek támogatják a következő bérpolitikai intézkedések törvényi feltételeinek megteremtését.

a)      A közszféra illetményrendszereiben a jelenlegi szabályok szerint 2008. január 16-án a 2007. év után esedékes 13. havi illetmény felének 2007. évi megelőlegezésére kerüljön sor. Eszerint 2007. júliustól kezdődően az év végéig, havonta a havi illetményszámfejtéssel egyidejüleg 13. havi illetmény előleg címen a közszolgálatban 13. havi illetményre jogosultak részére a 2007. július 1-jén – az ezt követően jogviszonyt létesítők esetén a 13. havi illetmény előlegre való jogosultság megszerzésének napján - érvényes illetményük (szolgálati jogviszonyban állók esetében távolléti díjuk) 8,3%-a kerüljön megállapításra. A 13. havi illetmény előleg kifizetésének megkezdéséhez legalább háromhavi 2007. évi közszolgálati jogviszony megléte legyen szükséges.

b)      2008. január 16-án – illetve 2007. második félévi jogviszony megszünés esetén az esedékesség időpontjában - történjen intézkedés az általános szabályok szerint járó 13. havi illetmény és a 2007-ben fizetett illetményelőleg különbözetének kifizetésére.   

6.      A tárgyaló felek megállapodnak arról, hogy az OKÉT-ben, illetve a szektorális egyeztető fórumokon folytatják a tárgyalásokat az önkormányzati oldal bevonásával egy többéves munkaügyi megállapodásról, ennek keretében a közszolgálati illetményrendszerek reformjáról.

7.      A Sztrájkbizottság vállalja, hogy jelen megállapodás aláírásának napján tevékenységét megszünteti.  

Budapest, 2007. február „      „.

                    ……………………….                                         ………………………..

                  a Kormány képviseletében                               a Sztrájkbizottság képviseletében

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.