2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

15 esztendős a honvéd érdekvédelem

Hosz  |  2007. 06. 05., 14:43

A Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum (HÉF) ünnepi emlékülést tartott a honvéd érdekvédelem 15 éves jubileuma alkalmából. A június 5-i eseményen - többek  között - megjelent dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a HM HVK főnöke, a reprezentatív szakszervezetek vezetői, a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium volt és jelenlegi államtitkárai, szakállamtitkárai, főosztályvezetői, valamint a Magyar Honvédség vezető beosztású tábornokai is. A Honvédszakszervezet delegációját Mészáros Géza elnök vezette…  

A Honvéd Együttes színvonalas ünnepi müsora után Sipos Géza köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen a BEOSZ elnöke kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy a honvéd érdekvédelem elmúlt 15 esztendejenék történéseit röviden felelevenítse. A katonai érdekegyeztetés fejezeteit, a Hodosz, a BEOSZ és a KÉSZ részvételét, szakszervezeti tevékenységét áttekintve a szakszervezeti vezető elmondta, hogy az 1991-ben megalakult Katonák Érdekvédelmi Szövetsége (KÉSZ) – akkoriban – még a megelőlegezett elismerés állapotában volt. A kezdeti évek hangulatát felidézve Sipos Géza hangsúlyozta: a HOVÉT nem elválasztotta, hanem összekötötte a résztvevőket, ugyanakkor a KÉSZ a katonai érdekvédelem legfiatalabb és legellentmondásosabb részvevője volt az 1990-es évek elején.          

Az elmúlt 15 év munkáját illetően sokaknak kell köszönetet mondani: a technikustól, a mindenkori HÉF-titkáron át, az aláírókon keresztül a szakszervezetek vezetőiig - mondta a BEOSZ elnöke.

Egyedül nem megy, együtt könnyebb - mondta bevezető szavaiban a honvédelmi miniszter. Dr. Szekeres Imre kiemelte: a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttmüködési szándék, a kompromisszumok fontos értékek mind a HM, mind a szakszervezetek számára. Bízom benne, hogy a nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzelések is hamarosan törvényerőre emelkednek. Nemcsak politikai rendszert, szövetségest is váltottunk az elmúlt másfél évtized során. Bízom benne, hogy a változások stabilitást generálnak, az együttmüködésünk pedig eredményeket fog hozni - tette hozzá.

A honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy ha egy szervezetnek, egy intézménynek múltja van, az sikert hordoz magában. Szeretném megköszönni a HOVÉT és a HÉF elmúlt időszakában közremüködőknek a részvételt, a sikeres munkát, s bízom benne, hogy a jövőben továbbra is hatékony és kompromisszumkész munka folyik majd - mondta Szekeres Imre.

A hozzászólók között dr. Till Szabolcs, a HM jogi főosztályának helyettes vezetője arról beszélt, hogy az érdekegyeztetés másfél évtizede alatt mennyire finomodtak a szabályozási törekvések. Dr. Abonyi Mátyás pedig az elmúlt 15 év eredményeit méltatta, amikor az országos érdekegyeztető fórumokon való részvételről, az ágazati érdekegyeztetés folyamatáról beszélt.  

Breuer László, a Hodosz vezető titkára egy kedves emléket idézett fel: az első érdekegyeztetési tárgyalás egy kerekasztal mellett zajlott le. S ez számomra olyan élményt, s emlékeket idéz, mely küzdelmes vitákat, megegyezéseket hordozott magukban mindig.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy mindkét, a munkaadói és a munkavállaói oldal részéről bátorság kellett ahhoz, hogy a rögös kezdés eredményeket hozzon. Ezt követően emlékeztetett a honvédelmi miniszter - a Hosz június 1-jei fáklyás demonstráción történő részvétele alkalmából fogalmazott - levelére, melyben a miniszter kifejtette, hogy a katonák nem valami ellen, hanem valamiért demonstráltak, s az egyes követelésekkel egyet is tud érteni, azokat támogatni is tudja. A Hosz elnöke kiemelte, hogy a tárgyalóasztal mindkét oldalán helyet foglaló fél jól akarja végezni a munkáját, s ezt tisztelni kell!

Ezt követően elismeréseket adott át dr.Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter a honvédelmi érdekegyeztetés során nyújtott kiemelkedő tevékenységük elismeréseként a Szolgálati Érdemjel Arany fokozatát adományozta Mészáros Gézának, a Hosz elnökének (képünkön). Heiling Ottó alelnök, a Szolgálati Érdemjel Ezüst fokozatát vehette át.

Az I. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címet kapta - többek  között - Horovitz Ferenc, a KÉSZ volt elnöke.

A II. osztályú Honvédelemért Kitüntető Címet kapta Sörös István (képünkön) és Farkas László, a Hosz volt elnökei,

Volentér Mihály, volt alelnök és Borka István volt főtitkár (képünkön).

Emléktárgyat adományozott a honvédelmi miniszter Szekeres Istvánnak, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnökének,

Kónya Péternek, az FRDÉSZ elnökének,

Andor Tamásnak, a Hosz elnökségi tagjának,

Besenyei Csabának, a Hosz elnökségi tagjának,

Sárkány Ferencnek, a Hosz volt irodavezetőjének, az Egység 2002.Kft. ügyvezetőjének,

A honvédelmi tárca irányítójától emléklapot vehetett át Kepics György, a Hosz volt főtitkára,

Puszati Lajos, a Hosz volt szociális ügyvivője, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi titkára, valamint

Jáger Tibor, a Hosz volt nyugat-magyarországi területi ügyvivője, az Egység 2002. Kft. szolgáltatás- és tagszervezője. Az ünnepség végén Havril András vezérezredes mondott pohárköszöntőt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.