2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszlánrészt vállal a Katonákért Alapítvány

Hosz  |  2010. 05. 27., 14:06

A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány május 27-én tartott kuratóriumi ülést. A HM Kulturális és Szabadidőközpont Kht. Gobelin termében megrendezett ülés napirendjén az Alapítvány 2009. évi közhasznú jelentésének megtárgyalása, „a Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának képzési programja” című Norvég Projekt megvalósítása helyzetéről szóló tájékoztató, valamint a segélyezés helyzete szerepelt...

Szekeres István kuratóriumi elnök - a résztvevők köszöntése után - bevezetőjében bejelentette, hogy a Hosz egyetértésével kiegészítették a kuratórium és az Ellenőrző Bizottság tagságát. A kuratórium tagja lett a Hosz elnökségi tagja, Gáspár Tamásné, míg az Ellenőrző Bizottságé Jeszenyi Ildikó, a szakszervezet szociális és személyügyi ügyvivője. A bíróság jóváhagyta a jelöléseket.

Az is elhangzott, hogy dr. Paraizs József EB elnök egyetértett a napirenden szereplő témákkal és az előterjesztésekkel.

Ezt követően a kuratórium elnöke által tartott általános tájékoztató hangzott el. Ebben kitért arra, hogy 2009-ben is azt tette, abban a szellemben tevékenykedett az Alapítvány, amit az alapító okirat előírt.

- Soha olyan nyilvánosan nem zajlott a Katonákért Alapítvány tevékenysége, mint 2009-ben. Ez a fajta nyilvánossági munka miatt eredményes lett a norvég projekt is. Ennek ellenére az anyagi kondíciók megerősítése nem úgy sikerült, mint korábban gondoltuk. Saját tőkénkből is ,,fogyasztani", költeni kellett. Rendkívül sikeres az orientációs képzésünk és a karrier tanácsadásunk is. Egyre inkább az a megoldandó probléma, hogyan lehet megőrizni a megszerzett tudást, mostantól ez a legnagyobb lecke.

Bízni kell a norvégok korrektségében, azért is, hiszen az eddigi támogatható ötleteinkre mindig vevők voltak. 

 

A Vodafone-szolgáltatásról Szekeres tábornok elmondta, hogy 2009-ben is sikerült megőrizni fizetőképességet. A folyó költségvetésben azonban még mindig inkább veszteséges, mint nyereséges ez a fejezet. A kintlévőség csak lassan csordogál be.

 

A segélyezésről elhangzott, hogy a 7 millió forintból - annak ellenére, hogy még csak május vége van - már 4 milliót elköltött az Alapítvány.

 

Ezt követően Pusztai Lajos, a kuratórium titkára egészítette ki az elhangzottakat: Túlköltekeztünk, de tudjuk dr. Paraizs József szavaival élve: Ahhoz, hogy pénzhez jussunk, be kell fektetni”.

Jó lenne, ha az alapító több pénzt tudna átadni azért, hogy még több helyen pályázhasson a Katonákért Alapítvány, hiszen az önrészt nekünk kell biztosítani. 2010 takarékos év lesz, szeretnénk azonban még jobban kihasználni a norvég projekt és a Hosz által biztosított lehetőségeket.

 

 

 

Ezt követően Sásik László, a norvég projekt menedzsere elmondta: a 13 hónapja zajló norvég projekt során már nagyon komoly munka áll mögöttünk. Csak teljes erőbedobással tudtunk felmutatni jelentős eredményeket, ebben pedig kiemelkedő szerepe, oroszlánrésze volt és van jelenleg is a Katonákért Alapítványnak. A sikeres befejezés és a lehetséges folytatás a cél. A programban teljesíteni tudjuk vállalásainkat - fejezte be gondolatait a projektmenedzser.

 

 

 

Az EB tagja, Jeszenyi Ildikó hozzászólásában elmondta: a katona-állomány elszegényedett, a szerződéses állomány illetménye már nem versenyképes. Olyan helyzet alakult ki – az illetményeket, jövedelmeket tekintve - ma az MH-n belül, ami már tarthatatlan. 75 ezer forintos illetményért pedig már nem lehet megtartani a katonákat.

 

Az esemény végén a kuratórium tagjai egyhangú szavazással elgogadták a közhasznú jelentést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.