2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszlánrészt vállal a Katonákért Alapítvány

Hosz  |  2010. 05. 27., 14:06

A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány május 27-én tartott kuratóriumi ülést. A HM Kulturális és Szabadidőközpont Kht. Gobelin termében megrendezett ülés napirendjén az Alapítvány 2009. évi közhasznú jelentésének megtárgyalása, „a Katonák Munkaerő-piaci Reintegrációjának képzési programja” című Norvég Projekt megvalósítása helyzetéről szóló tájékoztató, valamint a segélyezés helyzete szerepelt...

Szekeres István kuratóriumi elnök - a résztvevők köszöntése után - bevezetőjében bejelentette, hogy a Hosz egyetértésével kiegészítették a kuratórium és az Ellenőrző Bizottság tagságát. A kuratórium tagja lett a Hosz elnökségi tagja, Gáspár Tamásné, míg az Ellenőrző Bizottságé Jeszenyi Ildikó, a szakszervezet szociális és személyügyi ügyvivője. A bíróság jóváhagyta a jelöléseket.

Az is elhangzott, hogy dr. Paraizs József EB elnök egyetértett a napirenden szereplő témákkal és az előterjesztésekkel.

Ezt követően a kuratórium elnöke által tartott általános tájékoztató hangzott el. Ebben kitért arra, hogy 2009-ben is azt tette, abban a szellemben tevékenykedett az Alapítvány, amit az alapító okirat előírt.

- Soha olyan nyilvánosan nem zajlott a Katonákért Alapítvány tevékenysége, mint 2009-ben. Ez a fajta nyilvánossági munka miatt eredményes lett a norvég projekt is. Ennek ellenére az anyagi kondíciók megerősítése nem úgy sikerült, mint korábban gondoltuk. Saját tőkénkből is ,,fogyasztani", költeni kellett. Rendkívül sikeres az orientációs képzésünk és a karrier tanácsadásunk is. Egyre inkább az a megoldandó probléma, hogyan lehet megőrizni a megszerzett tudást, mostantól ez a legnagyobb lecke.

Bízni kell a norvégok korrektségében, azért is, hiszen az eddigi támogatható ötleteinkre mindig vevők voltak. 

 

A Vodafone-szolgáltatásról Szekeres tábornok elmondta, hogy 2009-ben is sikerült megőrizni fizetőképességet. A folyó költségvetésben azonban még mindig inkább veszteséges, mint nyereséges ez a fejezet. A kintlévőség csak lassan csordogál be.

 

A segélyezésről elhangzott, hogy a 7 millió forintból - annak ellenére, hogy még csak május vége van - már 4 milliót elköltött az Alapítvány.

 

Ezt követően Pusztai Lajos, a kuratórium titkára egészítette ki az elhangzottakat: Túlköltekeztünk, de tudjuk dr. Paraizs József szavaival élve: Ahhoz, hogy pénzhez jussunk, be kell fektetni”.

Jó lenne, ha az alapító több pénzt tudna átadni azért, hogy még több helyen pályázhasson a Katonákért Alapítvány, hiszen az önrészt nekünk kell biztosítani. 2010 takarékos év lesz, szeretnénk azonban még jobban kihasználni a norvég projekt és a Hosz által biztosított lehetőségeket.

 

 

 

Ezt követően Sásik László, a norvég projekt menedzsere elmondta: a 13 hónapja zajló norvég projekt során már nagyon komoly munka áll mögöttünk. Csak teljes erőbedobással tudtunk felmutatni jelentős eredményeket, ebben pedig kiemelkedő szerepe, oroszlánrésze volt és van jelenleg is a Katonákért Alapítványnak. A sikeres befejezés és a lehetséges folytatás a cél. A programban teljesíteni tudjuk vállalásainkat - fejezte be gondolatait a projektmenedzser.

 

 

 

Az EB tagja, Jeszenyi Ildikó hozzászólásában elmondta: a katona-állomány elszegényedett, a szerződéses állomány illetménye már nem versenyképes. Olyan helyzet alakult ki – az illetményeket, jövedelmeket tekintve - ma az MH-n belül, ami már tarthatatlan. 75 ezer forintos illetményért pedig már nem lehet megtartani a katonákat.

 

Az esemény végén a kuratórium tagjai egyhangú szavazással elgogadták a közhasznú jelentést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.