2024. 06. 21. péntek
Alajos, Leila
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Költségvetési megszorítások: válaszolt a HM Sajtóiroda

Hosz  |  2011. 02. 23., 07:15

Ismeretes, hogy Kormány a 1025/2011. számú határozatában az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedések során jelentős zárolást hajtott végre a HM költségvetésében is. Összesen 26,325 milliárd Ft zárolási kötelezettséget rótt ezzel a Honvédelmi Minisztériumra és a Magyar Honvédségre. Ezzel kapcsolatban lapunk, az Egység újság még a múlt héten megkérdezte a HM védelemgazdasági helyettes államtitkárát, majd a HM Sajtóirodát is, hogy miért volt erre szükség? Emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy valósak-e azok az információink, miszerint már korábban felkészült erre a HM, hiszen kb. 33 milliárd forintot már korábban tartalékba helyezett? Persze azután is érdeklődtünk, hogy miért érte mégis váratlanul ez a döntés a katonai szervezeteket? Kérdéseinkre - február 22-én - közleményben válaszolt a HM Sajtóiroda. Az alábbiakban ezt olvashatják...

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A kormány a nemzetgazdasági miniszter javaslatára a költségvetésen belül 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot hoz létre. A stabilitási alap megvédi Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől úgy, hogy az idei költségvetést semmilyen körülmények között ne kelljen módosítani. A stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges kockázatok valódi gondot okoznak. Ha mégsem kell az elkülönített keretet igénybe venni, az az év végén visszakerül a költségvetésbe. A bruttó hazai össztermék 1 százalékához közelítő mértékü alapot nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltik fel.

A tárca vezetése – az arra illetékes szakmai szervezetek bevonásával – haladéktalanul megkezdte a kormány döntésének Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó végrehajtását. Mivel az idei költségvetés mintegy huszonkét milliárd forinttal nőtt a tavalyihoz képest, a zárolás kezelhető lesz.

Szeretnénk hangsúlyozni: a kormány a mintegy 26 milliárd forintot nem elveszi, hanem zárolja a minisztérium költségvetéséből. A honvédelmi vezetés bízik abban, hogy ez az összeg a későbbiek során ismét rendelkezésre áll majd.

A tárca mindezeket figyelembe véve a jelenleg tartó tervezői munka során az esetleges negatív hatások mérséklésére törekszik.

 Budapest, 2011. február 21.

HM Sajtóiroda

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.