2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Költségvetési megszorítások: válaszolt a HM Sajtóiroda

Hosz  |  2011. 02. 23., 07:15

Ismeretes, hogy Kormány a 1025/2011. számú határozatában az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedések során jelentős zárolást hajtott végre a HM költségvetésében is. Összesen 26,325 milliárd Ft zárolási kötelezettséget rótt ezzel a Honvédelmi Minisztériumra és a Magyar Honvédségre. Ezzel kapcsolatban lapunk, az Egység újság még a múlt héten megkérdezte a HM védelemgazdasági helyettes államtitkárát, majd a HM Sajtóirodát is, hogy miért volt erre szükség? Emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy valósak-e azok az információink, miszerint már korábban felkészült erre a HM, hiszen kb. 33 milliárd forintot már korábban tartalékba helyezett? Persze azután is érdeklődtünk, hogy miért érte mégis váratlanul ez a döntés a katonai szervezeteket? Kérdéseinkre - február 22-én - közleményben válaszolt a HM Sajtóiroda. Az alábbiakban ezt olvashatják...

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A kormány a nemzetgazdasági miniszter javaslatára a költségvetésen belül 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot hoz létre. A stabilitási alap megvédi Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől úgy, hogy az idei költségvetést semmilyen körülmények között ne kelljen módosítani. A stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges kockázatok valódi gondot okoznak. Ha mégsem kell az elkülönített keretet igénybe venni, az az év végén visszakerül a költségvetésbe. A bruttó hazai össztermék 1 százalékához közelítő mértékü alapot nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltik fel.

A tárca vezetése – az arra illetékes szakmai szervezetek bevonásával – haladéktalanul megkezdte a kormány döntésének Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó végrehajtását. Mivel az idei költségvetés mintegy huszonkét milliárd forinttal nőtt a tavalyihoz képest, a zárolás kezelhető lesz.

Szeretnénk hangsúlyozni: a kormány a mintegy 26 milliárd forintot nem elveszi, hanem zárolja a minisztérium költségvetéséből. A honvédelmi vezetés bízik abban, hogy ez az összeg a későbbiek során ismét rendelkezésre áll majd.

A tárca mindezeket figyelembe véve a jelenleg tartó tervezői munka során az esetleges negatív hatások mérséklésére törekszik.

 Budapest, 2011. február 21.

HM Sajtóiroda

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.