2024. 02. 25.
Géza
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Költségvetési megszorítások: válaszolt a HM Sajtóiroda

Hosz  |  2011. 02. 23., 07:15

Ismeretes, hogy Kormány a 1025/2011. számú határozatában az államháztartási egyensúly megőrzéséhez szükséges intézkedések során jelentős zárolást hajtott végre a HM költségvetésében is. Összesen 26,325 milliárd Ft zárolási kötelezettséget rótt ezzel a Honvédelmi Minisztériumra és a Magyar Honvédségre. Ezzel kapcsolatban lapunk, az Egység újság még a múlt héten megkérdezte a HM védelemgazdasági helyettes államtitkárát, majd a HM Sajtóirodát is, hogy miért volt erre szükség? Emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy valósak-e azok az információink, miszerint már korábban felkészült erre a HM, hiszen kb. 33 milliárd forintot már korábban tartalékba helyezett? Persze azután is érdeklődtünk, hogy miért érte mégis váratlanul ez a döntés a katonai szervezeteket? Kérdéseinkre - február 22-én - közleményben válaszolt a HM Sajtóiroda. Az alábbiakban ezt olvashatják...

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A kormány a nemzetgazdasági miniszter javaslatára a költségvetésen belül 250 milliárd forintos stabilitási tartalékot hoz létre. A stabilitási alap megvédi Magyarországot az előre nem látható külső gazdasági eseményektől úgy, hogy az idei költségvetést semmilyen körülmények között ne kelljen módosítani. A stabilitási alapot csak akkor használja fel a kormány, ha a lehetséges kockázatok valódi gondot okoznak. Ha mégsem kell az elkülönített keretet igénybe venni, az az év végén visszakerül a költségvetésbe. A bruttó hazai össztermék 1 százalékához közelítő mértékü alapot nem a költségvetési tartalékból és nem az adósságfinanszírozásra félretett keretből, hanem a 2011. évi költségvetésből töltik fel.

A tárca vezetése – az arra illetékes szakmai szervezetek bevonásával – haladéktalanul megkezdte a kormány döntésének Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó végrehajtását. Mivel az idei költségvetés mintegy huszonkét milliárd forinttal nőtt a tavalyihoz képest, a zárolás kezelhető lesz.

Szeretnénk hangsúlyozni: a kormány a mintegy 26 milliárd forintot nem elveszi, hanem zárolja a minisztérium költségvetéséből. A honvédelmi vezetés bízik abban, hogy ez az összeg a későbbiek során ismét rendelkezésre áll majd.

A tárca mindezeket figyelembe véve a jelenleg tartó tervezői munka során az esetleges negatív hatások mérséklésére törekszik.

 Budapest, 2011. február 21.

HM Sajtóiroda

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-01-30 16:00:53
HÉSZ vezető tisztségviselők látogatása Székesfehérváron a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandárnál.
2024-01-24 10:41:09
Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia katonai érdekképviseleti szervezetek találkozója Budapesten.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.