2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Köszönet jár a katolikus tábori lelkészeknek

Hosz  |  2015. 06. 26., 10:16

 A katolikus tábori lelkészek munkáját leginkább az elkötelezettség és az alázat jellemzi, ezért pedig köszönet jár nekik – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök június 24-én szerdán, a katolikus tábori lelkészek napján tartott ünnepségen, a fővárosban. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen…

Benkő Tibor ünnepi beszédében felidézte, hogy hatalmas erőfeszítéssel és áldozatvállalással járt az a munka, aminek eredményeként a tábori lelkészet visszakerülhetett a honvédséghez. „Nem volt egyszerü, és arról az alázatról, arról a megpróbáltatásról, amely jellemezte az elmúlt időszakot csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni” – mondta.

 A vezérezredes szerint nagy szükség van a tábori lelkészekre a honvédségben, és leginkább a missziókban támaszkodnak a munkájukra, mert elhivatott szolgálatukkal lelki támaszt nyújtanak a katonáknak. Benkő Tibor ugyanakkor megjegyezte, hogy még sok teendő van a tábori lelkészet körül, ami nagylelkü szolgálatot kíván és áldozatvállalást követel. „Arra van szükség, hogy valóban meg legyen az a parancsnoki segítségnyújtás, támogatás, amely nélkül a szolgálat nem müködhet” – mondta, azzal együtt, hogy a szolgálat lelki pásztorai a honvédségért dolgoznak, ezért a honvédelmi vezetés dolga, hogy segítse a szervezetet.

 Bíró László katolikus tábori püspök Ferenc pápa szavait interpretálva megjegyezte, egy olyan szervezetnek mint például a honvédség, amely bizonyos értelemben a gyökereit keresi, úgy kell visszatekintenie a múltba, hogy meglelje annak tisztaságát. „Nagy valószínüséggel a kezdetekben tisztaság van, a patak a forrásnál a legtisztább” – mondta, hozzátéve, hogy ha valaki visszatekint a saját múltjába, abból identitást nyerhet, és egység épülhet belőle. A múlt felidézése nem szolgálhatja ugyanakkor a nosztalgiát, és nem is a régészeti feltárást kell végezni, hanem „visszatekintve meg kell keresnünk azt az éltető szikrát, ami az eleinket mozgatta” – hangsúlyozta.

 Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke szerint a katolikus tábori lelkészek napjának egyik üzenete a köszönet, ami a honvédelmi rendszerben tevékenykedőknek szól. „Igaz ez a vezérezredestől a honvéden át, férfira és nőre egyaránt; mindenkire, aki csak egy milliméterrel is előremozdítja a mi munkánkat” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez a nap valójában ezért találtatott ki. Szólt arról is, hogy ezen a napon ünneplik Kapisztrán Szent János születésének évfordulóját, amely éppen június 24-re esik.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.