2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 390 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Köszönet jár a katolikus tábori lelkészeknek

Hosz  |  2015. 06. 26., 10:16

 A katolikus tábori lelkészek munkáját leginkább az elkötelezettség és az alázat jellemzi, ezért pedig köszönet jár nekik – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök június 24-én szerdán, a katolikus tábori lelkészek napján tartott ünnepségen, a fővárosban. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen…

Benkő Tibor ünnepi beszédében felidézte, hogy hatalmas erőfeszítéssel és áldozatvállalással járt az a munka, aminek eredményeként a tábori lelkészet visszakerülhetett a honvédséghez. „Nem volt egyszerü, és arról az alázatról, arról a megpróbáltatásról, amely jellemezte az elmúlt időszakot csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni” – mondta.

 A vezérezredes szerint nagy szükség van a tábori lelkészekre a honvédségben, és leginkább a missziókban támaszkodnak a munkájukra, mert elhivatott szolgálatukkal lelki támaszt nyújtanak a katonáknak. Benkő Tibor ugyanakkor megjegyezte, hogy még sok teendő van a tábori lelkészet körül, ami nagylelkü szolgálatot kíván és áldozatvállalást követel. „Arra van szükség, hogy valóban meg legyen az a parancsnoki segítségnyújtás, támogatás, amely nélkül a szolgálat nem müködhet” – mondta, azzal együtt, hogy a szolgálat lelki pásztorai a honvédségért dolgoznak, ezért a honvédelmi vezetés dolga, hogy segítse a szervezetet.

 Bíró László katolikus tábori püspök Ferenc pápa szavait interpretálva megjegyezte, egy olyan szervezetnek mint például a honvédség, amely bizonyos értelemben a gyökereit keresi, úgy kell visszatekintenie a múltba, hogy meglelje annak tisztaságát. „Nagy valószínüséggel a kezdetekben tisztaság van, a patak a forrásnál a legtisztább” – mondta, hozzátéve, hogy ha valaki visszatekint a saját múltjába, abból identitást nyerhet, és egység épülhet belőle. A múlt felidézése nem szolgálhatja ugyanakkor a nosztalgiát, és nem is a régészeti feltárást kell végezni, hanem „visszatekintve meg kell keresnünk azt az éltető szikrát, ami az eleinket mozgatta” – hangsúlyozta.

 Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke szerint a katolikus tábori lelkészek napjának egyik üzenete a köszönet, ami a honvédelmi rendszerben tevékenykedőknek szól. „Igaz ez a vezérezredestől a honvéden át, férfira és nőre egyaránt; mindenkire, aki csak egy milliméterrel is előremozdítja a mi munkánkat” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez a nap valójában ezért találtatott ki. Szólt arról is, hogy ezen a napon ünneplik Kapisztrán Szent János születésének évfordulóját, amely éppen június 24-re esik.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.