2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Köszönet jár a katolikus tábori lelkészeknek

Hosz  |  2015. 06. 26., 10:16

 A katolikus tábori lelkészek munkáját leginkább az elkötelezettség és az alázat jellemzi, ezért pedig köszönet jár nekik – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök június 24-én szerdán, a katolikus tábori lelkészek napján tartott ünnepségen, a fővárosban. A Honvédszakszervezetet Szendrei Zoltán alelnök képviselte a rendezvényen…

Benkő Tibor ünnepi beszédében felidézte, hogy hatalmas erőfeszítéssel és áldozatvállalással járt az a munka, aminek eredményeként a tábori lelkészet visszakerülhetett a honvédséghez. „Nem volt egyszerü, és arról az alázatról, arról a megpróbáltatásról, amely jellemezte az elmúlt időszakot csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni” – mondta.

 A vezérezredes szerint nagy szükség van a tábori lelkészekre a honvédségben, és leginkább a missziókban támaszkodnak a munkájukra, mert elhivatott szolgálatukkal lelki támaszt nyújtanak a katonáknak. Benkő Tibor ugyanakkor megjegyezte, hogy még sok teendő van a tábori lelkészet körül, ami nagylelkü szolgálatot kíván és áldozatvállalást követel. „Arra van szükség, hogy valóban meg legyen az a parancsnoki segítségnyújtás, támogatás, amely nélkül a szolgálat nem müködhet” – mondta, azzal együtt, hogy a szolgálat lelki pásztorai a honvédségért dolgoznak, ezért a honvédelmi vezetés dolga, hogy segítse a szervezetet.

 Bíró László katolikus tábori püspök Ferenc pápa szavait interpretálva megjegyezte, egy olyan szervezetnek mint például a honvédség, amely bizonyos értelemben a gyökereit keresi, úgy kell visszatekintenie a múltba, hogy meglelje annak tisztaságát. „Nagy valószínüséggel a kezdetekben tisztaság van, a patak a forrásnál a legtisztább” – mondta, hozzátéve, hogy ha valaki visszatekint a saját múltjába, abból identitást nyerhet, és egység épülhet belőle. A múlt felidézése nem szolgálhatja ugyanakkor a nosztalgiát, és nem is a régészeti feltárást kell végezni, hanem „visszatekintve meg kell keresnünk azt az éltető szikrát, ami az eleinket mozgatta” – hangsúlyozta.

 Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke szerint a katolikus tábori lelkészek napjának egyik üzenete a köszönet, ami a honvédelmi rendszerben tevékenykedőknek szól. „Igaz ez a vezérezredestől a honvéden át, férfira és nőre egyaránt; mindenkire, aki csak egy milliméterrel is előremozdítja a mi munkánkat” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez a nap valójában ezért találtatott ki. Szólt arról is, hogy ezen a napon ünneplik Kapisztrán Szent János születésének évfordulóját, amely éppen június 24-re esik.

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.