2018. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 312 Ft   : 253 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Őrzik fegyvernemük hírnevét

Hosz  |  2015. 07. 27., 09:52

 Július 25-e Szent Kristóf napja. Ő a tizennégy segítőszent egyike, az utazók, a harckocsizók védőszentje. Ez alkalomból ünnepeltek az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harcskocsizászlóalj katonái a tatai várban, július 24-én, pénteken…

 „A mai nap alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk azokról a személyekről és eseményekről, melyek megalapozták a fegyvernem jó hírnevét és méltó példaképet állítottak a jövő harckocsizó nemzedékeinek, valamint napjaink harckocsizó katonáiról is, akik fegyelmezett munkájukkal, ápolják, őrzik és öregbítik a fegyvernem hírnevét” – fogalmazott Horváth Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka.

Méltatva a zászlóalj idén elért sikereit, kiemelte: „A Bakonyi Csapás és a Capable Logistician gyakorlatok öt hete során harckocsivezetőink több mint háromszázötven kilométert vezettek, irányzóink több mint ötven lőtéri gránátot lőttek ki fejenként, több ezernyi géppuska lőszer társaságában és harckocsizó parancsnokaink hetekig gyakorolhatták a fegyvernem harcászati fogásait, azok előkészítését és vezetését, nappal és éjszaka.”

Az ünnepségen résztvevő Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke hangsúlyozta, hogy a jelen harckocsizóira nagy felelősség nehezedik. Hiszen a múltbeli jogelődökhöz képest sokkal kevesebb katonára hárul ma a hagyományaik továbbörökítése. Mindezek mellett a harckocsizászlóalj tagjai nap, mint nap bebizonyítják, hogy igenis ma is van helye e fegyvernemnek a haderőben.

 Ünnepnap lévén számos katonát elismerésben is részesítettek kiemelkedő szolgálataikért. Majd dr. Számvéber Norbert őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárvezetője tartott hadtörténeti előadást a második világháborús Budapest ostromának történetéről.

 A rendezvény egyik fénypontjaként bemutatták „A magyar páncélos alakulatok története” címü könyvet. Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetője a kötet kapcsán elmondta: „Ez a könyv új darabja annak a sorozatnak, ami a haderőnemi, fegyvernemi kultúrák megőrzését hivatott szolgálni. A kiadó részéről szólva, nagyon értékesnek tartjuk ezt a kötetet.”

 Huszár János vezérőrnagy hozzátette: „Rendkívül jó érzés volt olvasni a könyvet, hiszen olyan dolgokat ismertem meg, amikről, a fegyvernem részeseként nem is gondoltam volna, hogy meglepetéssel tud szolgálni. Talán nem is jellemezheti semmi jobban ezt a kötetet és a szerzőket, mint az, hogy újat tudott nyújtani azok számára is, akik ebben a fegyvernemben élték le az életük javát.”

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 02. 09., 09:17
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány rendezvényét február 06-07én tartották a Mátraházán található 4. számú KORK-ban. A rendezvény fókuszába a 2018. évi feladatokat, illetve az 1% adománygyűjtő kampány aktualitásait állították...
2018. 02. 05., 14:10
Az egészségügyi szakdolgozók idén novemberben esedékes 8 százalékos béremelését előrehozták január 1-re - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán, budapesti sajtótájékoztatón, miután újabb sztrájktárgyalási forduló zajlott a kormány és a reprezentatív szakszervezetek között.
2018-02-05 13:47:08
társadalombiztosítás területén, akár az egészségbiztosításban, akár a nyugellátásoknál, akár a megváltozott munkaképességű személyek ellátásainál az ellátások összege több ellátásfajtánál egy általános mérőszámhoz igazodik, nem a jogosult egyéni jövedelméhez. Ilyen általános mérőszám a minimálbér, illetve az öregségi nyugdíj legkisebb összege. Ezen túlmenően bizonyos ellátások ún. fix összegűek, azaz szintén nem az egyéni keresetektől, jövedelemtől függenek, hanem mindenki számára azonosan határozzák meg.
2018-02-05 11:54:52
Egy történelmi pillanat részesei lehetünk, és ez örömmel tölt el minden magyar embert, a Magyar Honvédség katonáit pedig különösen, hiszen a légiszállítási képesség fontos, különösen a mai modern világban - mondta dr. Simicskó István február 2-án, pénteken, Kecskeméten. A honvédelmi miniszter az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tartott sajtótájékoztatón hivatalosan is bemutatta a Magyar Honvédség két új csapatszállító repülőgépét.
2018-02-01 15:44:54
Egy hadsereg igazi ereje mindig hitében és szellemiségében rejlik, a százhetven éves Magyar Honvédségnek pedig mindig is a rendíthetetlen bátorság és hazaszeretet adta a karakterét – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter január 30-án Budapesten, a kétszáz esztendeje született Görgei Artúr tiszteletére rendezett megemlékezésen, ahol a Honvédszakszervezet részéről Czövek János elnök vett részt...
2018-01-31 11:34:38
Szolnokon a MH. 34 Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a MH. 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj összeolvadásából megalakuló MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred 2017. szeptember 01-jén Szolnok város napján a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében dandárrá alakult…
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.

  Háború Művészete magazin

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.