2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Őrzik fegyvernemük hírnevét

Hosz  |  2015. 07. 27., 09:52

 Július 25-e Szent Kristóf napja. Ő a tizennégy segítőszent egyike, az utazók, a harckocsizók védőszentje. Ez alkalomból ünnepeltek az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harcskocsizászlóalj katonái a tatai várban, július 24-én, pénteken…

 „A mai nap alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk azokról a személyekről és eseményekről, melyek megalapozták a fegyvernem jó hírnevét és méltó példaképet állítottak a jövő harckocsizó nemzedékeinek, valamint napjaink harckocsizó katonáiról is, akik fegyelmezett munkájukkal, ápolják, őrzik és öregbítik a fegyvernem hírnevét” – fogalmazott Horváth Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka.

Méltatva a zászlóalj idén elért sikereit, kiemelte: „A Bakonyi Csapás és a Capable Logistician gyakorlatok öt hete során harckocsivezetőink több mint háromszázötven kilométert vezettek, irányzóink több mint ötven lőtéri gránátot lőttek ki fejenként, több ezernyi géppuska lőszer társaságában és harckocsizó parancsnokaink hetekig gyakorolhatták a fegyvernem harcászati fogásait, azok előkészítését és vezetését, nappal és éjszaka.”

Az ünnepségen résztvevő Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke hangsúlyozta, hogy a jelen harckocsizóira nagy felelősség nehezedik. Hiszen a múltbeli jogelődökhöz képest sokkal kevesebb katonára hárul ma a hagyományaik továbbörökítése. Mindezek mellett a harckocsizászlóalj tagjai nap, mint nap bebizonyítják, hogy igenis ma is van helye e fegyvernemnek a haderőben.

 Ünnepnap lévén számos katonát elismerésben is részesítettek kiemelkedő szolgálataikért. Majd dr. Számvéber Norbert őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárvezetője tartott hadtörténeti előadást a második világháborús Budapest ostromának történetéről.

 A rendezvény egyik fénypontjaként bemutatták „A magyar páncélos alakulatok története” címü könyvet. Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetője a kötet kapcsán elmondta: „Ez a könyv új darabja annak a sorozatnak, ami a haderőnemi, fegyvernemi kultúrák megőrzését hivatott szolgálni. A kiadó részéről szólva, nagyon értékesnek tartjuk ezt a kötetet.”

 Huszár János vezérőrnagy hozzátette: „Rendkívül jó érzés volt olvasni a könyvet, hiszen olyan dolgokat ismertem meg, amikről, a fegyvernem részeseként nem is gondoltam volna, hogy meglepetéssel tud szolgálni. Talán nem is jellemezheti semmi jobban ezt a kötetet és a szerzőket, mint az, hogy újat tudott nyújtani azok számára is, akik ebben a fegyvernemben élték le az életük javát.”

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.