2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Őrzik fegyvernemük hírnevét

Hosz  |  2015. 07. 27., 09:52

 Július 25-e Szent Kristóf napja. Ő a tizennégy segítőszent egyike, az utazók, a harckocsizók védőszentje. Ez alkalomból ünnepeltek az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harcskocsizászlóalj katonái a tatai várban, július 24-én, pénteken…

 „A mai nap alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk azokról a személyekről és eseményekről, melyek megalapozták a fegyvernem jó hírnevét és méltó példaképet állítottak a jövő harckocsizó nemzedékeinek, valamint napjaink harckocsizó katonáiról is, akik fegyelmezett munkájukkal, ápolják, őrzik és öregbítik a fegyvernem hírnevét” – fogalmazott Horváth Gábor dandártábornok, a lövészdandár parancsnoka.

Méltatva a zászlóalj idén elért sikereit, kiemelte: „A Bakonyi Csapás és a Capable Logistician gyakorlatok öt hete során harckocsivezetőink több mint háromszázötven kilométert vezettek, irányzóink több mint ötven lőtéri gránátot lőttek ki fejenként, több ezernyi géppuska lőszer társaságában és harckocsizó parancsnokaink hetekig gyakorolhatták a fegyvernem harcászati fogásait, azok előkészítését és vezetését, nappal és éjszaka.”

Az ünnepségen résztvevő Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke hangsúlyozta, hogy a jelen harckocsizóira nagy felelősség nehezedik. Hiszen a múltbeli jogelődökhöz képest sokkal kevesebb katonára hárul ma a hagyományaik továbbörökítése. Mindezek mellett a harckocsizászlóalj tagjai nap, mint nap bebizonyítják, hogy igenis ma is van helye e fegyvernemnek a haderőben.

 Ünnepnap lévén számos katonát elismerésben is részesítettek kiemelkedő szolgálataikért. Majd dr. Számvéber Norbert őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum levéltárvezetője tartott hadtörténeti előadást a második világháborús Budapest ostromának történetéről.

 A rendezvény egyik fénypontjaként bemutatták „A magyar páncélos alakulatok története” címü könyvet. Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, a Zrínyi Kiadó megbízott vezetője a kötet kapcsán elmondta: „Ez a könyv új darabja annak a sorozatnak, ami a haderőnemi, fegyvernemi kultúrák megőrzését hivatott szolgálni. A kiadó részéről szólva, nagyon értékesnek tartjuk ezt a kötetet.”

 Huszár János vezérőrnagy hozzátette: „Rendkívül jó érzés volt olvasni a könyvet, hiszen olyan dolgokat ismertem meg, amikről, a fegyvernem részeseként nem is gondoltam volna, hogy meglepetéssel tud szolgálni. Talán nem is jellemezheti semmi jobban ezt a kötetet és a szerzőket, mint az, hogy újat tudott nyújtani azok számára is, akik ebben a fegyvernemben élték le az életük javát.”

 Forrás: honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2022-12-21 09:58:36
A Honvédszakszervezet tisztségviselői és alapszervezet vezetői 2022. december hónapban felmérték a rászoruló katonacsaládok számát. A felmérés eredményeként a katonacsaládok részére az alapszervezet vezetők a Hosz alapszervezeteinek költségvetése terhére segélycsomagokat osztottak…

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.