2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magasan átlag feletti a katonák és a honvédelmi alkalmazottak átoltottsága

2021. 06. 11., 13:19

A Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában tartották a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum második negyedévi ülését június 10-én, csütörtökön. A katonák és honvédelmi alkalmazottak érdekeit szolgáló rendezvényt Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára nyitotta meg. A Honvédszakszervezetet Czövek János elnök és Szendrei Zoltán alelnök képviselték az ülésen...

A munkáltatói, illetve a munkavállalói oldal – azaz a Honvédszakszervezet, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége - megjelent képviselőit Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztályának vezetője köszöntötte. Megnyitóján Szabó István honvédelmi államtitkár tájékoztatta a feleket a közelmúltban történt személyi változásokról és a fórumot érintő hatásairól. Mint elmondta: dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy Magyar Honvédség parancsnoki kinevezésével a honvédelmi tárcánál megszűnt az általa addig ellátott humánpolitikáért felelős helyettes államtitkári beosztás. Az érdekképviseletekkel fenntartott kapcsolatok gondozása és a fórumon tárgyalt kérdések, felvetések, megoldandó feladatok megválaszolása a továbbiakban a honvédelmi államtitkári feladatkörbe fog tartozni.

Az idén első alkalommal személyes részvétellel megtartott ülésen szó esett az első negyedévi rendezvényt is virtuális térbe szorító koronavírus-járvány hatásairól, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnoksága által tett intézkedésekről. Amint az a beszámolók egyikén is elhangzott: nehéz időszak áll a szakemberek mögött, mert menetközben, folyamatában kellett kialakítani azokat a körülményeket, amelyek az eredményes járványkezelést és az egészségügy biztonságos fenntartását lehetővé tették.

 

Szakszervezeti kérdésre válaszolva Szabó István kijelentette: soha nem volt és nem is lesz olyan szándék, a tárca vagy a parancsnokság részéről, amely bármilyen negatív megkülönböztetésben – például a munkahelyekre történő beléptetésben – részesítené azokat a katonákat és honvédelmi alkalmazottakat, akik nem oltatják be magukat. Kiemelte, hogy ahogy eddig is, ezután is csak olyan speciális beosztások és területek esetében lesz elvárás a magas átoltottság ösztönzése, mint például a határvédelmi feladatokat ellátók, vagy a missziós feladatok személyi állománya. Válaszában Szabó István aláhúzta azt is, hogy a Magyar Honvédség átoltottsága magasan a társadalmi átlag felett áll, s mindemellett bőven áll rendelkezésre vakcina, kifejezetten a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség munkavállalói számára elkülönítve. Hozzátette: mindenkit támogatnak abban a döntésben, hogy felvegye az oltást, de kötelezni továbbra sem fognak senkit.

A számos napirendi pont mellett a jelenlévők beszámolót hallgathattak meg a Honvéd Kadét Program jelenéről, amelynek egyik alapvetése, hogy a honvédelmi nevelés nem katonai toborzás, sem pedig kiképzés, mindössze pályára irányító, a katonai életpályát bemutató tevékenység. A program három szinten működik. Az első szinten a frissen csatlakozó oktatási intézmények foglalnak helyet, jelenleg 75 iskola ismerkedik a rendszerrel és tart honvédelmi alapismeretek tantárgyban oktatást. Három év elmúltával az intézmények dönthetnek úgy, hogy a második szintre lépve vállalják-e a honvéd kadét szakképzés biztosítását is. Jelenleg 10 iskolában érhető el ez a képzési lehetőség. A harmadik szintet egyedülállóan a debreceni Kratocvhil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium alkotja, ahol az általános oktatás mellett honvéd kollégiumban biztosított a fiatalok honvédelmi nevelése.

A rendezvényen elhangzott, hogy a következő tanévtől, vagyis ez év szeptember elsejétől már Nyíregyházán is működik majd honvéd kollégium, ahová a helyi Vasvári Pál Gimnáziumból és a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjai jelentkezhetnek, kezdetben huszonöten.

A Honvéd Kadét Program célja, hogy a jelenlegi 86 partneriskolát 200-ra bővítse, azaz minden járásban legyen legalább egy olyan oktatási intézmény, ahol a fiatalok honvédelmi ismereteket is választhatnak tantárgyul.

A honvédségi üdülők kapcsán kiderült, hogy a rendelkezésre álló nyolc rekreációs intézmény közül hét május 28-a óta ismételten fogadhat pihenni vágyókat. Egyedül a 4. számú mátraházi üdülő nem fogad igényjogosultakat és hozzátartozókat, a terület izolációs és járvány elleni védekezésben betöltött szerepe miatt.

Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke előadásában beszámolt a HM és MH szétválasztását célzó folyamatok leglátványosabb pontjáról, mégpedig a Magyar Honvédség Parancsnokságának Székesfehérvárra való költözéséről. Kijelentette: a tervek szerint szeptember 30-ig befejeződik a teljes átköltözés, de legkésőbb december 31-ig minden ezzel kapcsolatos feladatnak el kell készülnie. Június első napjaiban már átvették a kivitelezők azokat a székesfehérvári épületeket, amelyek felújítása elengedhetetlen.

A projekttel kapcsolatban Szabó István hozzátette, hogy a költözés a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelt feladata, de ennek fontos része az érintett személyi állománnyal való empatikus és folyamatos egyeztetés és tájékoztatás.

Forrás: www.honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.