2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május elseje előtt

2022. 04. 28., 14:12

A május elsejei munkásünnep legfontosabb követelése a nyolc órás munkaidő bevezetése volt, vagyis a munkaidő csökkentése. Mégpedig nem azért, mert a munkavállalók nem szerettek volna dolgozni. Ellenkezőleg. Azért, mert tudták, a munkaidő csökkentése lehetőséget ad számukra a gondos, jó minőségű munkára, emellett pedig a pihenésre, a szórakozásra, az emberhez méltó életre.

Pedig már a 19. század elején is voltak olyan foglalkozási csoportok, ahol elérték, hogy a munkaidő 8 órás legyen. Voltak elit munkakörök, jobban megbecsült szakmák (például a kőfaragóké), hivatalokban dolgozó alkalmazottak, akik jobb helyzetben voltak, mint az átlag. Emellett viszont ezer olyan munkakörről is tudunk, ahol a munkásoknak gyakorlatilag egész nap dolgozni kellett, és esténként csak a munkahely sarkában megvetett priccsen lehetett 6-7 órát aludni a nap végén.

A május 1-je első tüntetése 1886-ban a sztrájkoló munkások védelmében, a tömegbe lövetés ellen történt. Ám eszmeileg valójában azért bontakozott ki, mert a munkavállalók átlátták, a pihenéshez való jogot mindenkinek szükséges biztosítani; ha nincs mindenki számára lehetővé téve a pihenés, a szórakozás, az emberhez méltó élet, akkor az a jog nem létezik. A szolidaritás tehát a belátással kezdődik, hogy ha másoknak sérül a joga, akkor az a jog valójában nincs. Akkor az is lehetséges, hogy az adott jog számomra sem lesz elérhető, ha szükségem lesz rá. Ebből következőleg nekem is mindent meg kell tennem, hogy mások ne szenvedjenek jogsérelmet.

Azok, akik ezt a gondolatot aktívan felvállalták, szakszervezetbe tömörültek. A II. Internacionálé 1889-ben határozatot fogadott el egy nagy nemzetközi tüntetésről, „oly módon, hogy a munkások egyidejűleg valamennyi országban, minden nagy városban terjesszék a képviseleti szervek elé azt a követelést, hogy törvényesen csökkentsék a napi munkaidőt nyolc órára…”. A tüntetés megvalósult, 1890 óta Magyarországon is minden évben megemlékezünk a munkások nemzetközi ünnepéről. 

Tudjuk, ma még mindig sok munkavállaló dolgozik hétvégén, munkaszüneti napokon, változó munkarendben (éjszaka, műszakokban, munkaidőkeretben), és sokuknak másodállást is kell vállalniuk ahhoz, hogy megkeressék a saját és a családjuk fenntartásához szükséges összeget. Ismerjük, hogy mindez káros az egészségre, gyengíti a munkabiztonságot, fokozza a munkahelyi balesetek kockázatát, és hosszú távon egészségromláshoz vezet.

Ez ellen fel kellett és fel kell lépni. Együtt, szolidárisan. A munka és a magánélet összeegyeztetése valójában a munkakörnyezet javítása, amely a munkavállalói lét és a szociális jólét alapfeltétele. Meg kell értetni azt is, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése nem csupán az egyénnek, de a gazdaságnak is jó. Pozitívan hat a növekedésre, a versenyképességre, a munkaerőpiaci részvételre, a nemek közötti egyenlőség megvalósulására. Csökkenti a szegénység kockázatát és növeli a nemzedékek közötti szolidaritást.

A történelem során más kihívások is érték a szakszervezeti mozgalmat, és érik a mai napig. Tavaly több mint 250 millió munkahely szűnt meg a COVID-19 világjárvány miatt, és idén további 130 millió munkahely került veszélybe, ezért világszinten a munkahelyteremtés lett a központi cél.

Magyarországon még szerencsére a munkaerőhiány jellemző, de a háború következményeként, az alapanyaghiány vagy az összeurópai korlátozó intézkedések miatt a szakszervezetek szerepe felértékelődhet, és feladataik kibővülhetnek azzal, hogy segítsék a munkavállalók más területen, munkáltatóknál történő foglalkoztatását, amint erre már volt példa a közelmúltban.

A szomszédos országban zajló háború is új kihívás elé állítja a szakszervezeteket. A több százezer menekült, a katonai készültség, és a gazdasági prosperitás csökkenésének, az infláció felerősödésének veszélye a szakszervezeti mozgalomra fenyegető árnyként vetül.

A LIGA Szakszervezetek mindent megtesz, hogy ezeket a problémákat kezelje. Akkor is, amikor a tagszervezetei körében gyűjtést szervezett az ukrán KPVU társszakszervezete számára. Annak az ukrán konföderációnak, amely szervezet tevékeny részt vállal abban, hogy segítse a menekültek kimentését az ostromlott városokból.

És akkor is, amikor itt, Magyarországon felszólalt és felszólal a munkavállalók jövedelmi helyzetének javításáért, külön tekintettel azokra a minimálbért vagy garantált bérminimumot keresőkre, akiknek leginkább szükségük van a szolidaritásra, a társadalom igazságérzetére.

Azt mondtuk, a szolidaritás azzal a belátással kezdődik, hogy ha másoknak sérül a joga, akkor az ellen fel kell lépni. Érvényt kell szerezni a jognak, legyen ez a munkavégzéshez kötődő jog, vagy „pusztán” emberség. Legyen az a pihenés vagy a szórakozás lehetősége. Május 1-jén többnyire az utóbbival élünk, de egy kicsit a szakszervezeteket is ünnepeljük. Mert mindez nem létezhetne a szakszervezetek, a tagság szolidaritása nélkül.

Mondjunk ezért köszönetet az előd és a jelenlegi tagoknak is, minden munkavállaló nevében!

Forrás: www.liganet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.