2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Katonákért Alapítvány közleménye

Hosz  |  2006. 11. 29., 11:45

A Katonákért Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére az MH Szociálpolitikai Közalapítvány, a Katonákért Közhasznú Alapítvány, valamint a HM Személyzeti Fõosztály vezetõi, illetve képviselõi, november 8-án  - a korábbi szervezeti átalakítások tapasztalatait figyelembe vévõ - megbeszélést folytattak a  honvédséget érintõ szervezeti korszerûsítés soron következõ szakasza rekonverziós feladatainak elõkészítésérõl.

A rendelkezésre álló információk alapján a résztvevõk megállapították, hogy a 2007. január 1-vel  kezdõdõ szervezeti átalakítás a Magyar Honvédség szinte minden területét  érinti: az egészségügyet, a képzést, a hadkiegészítést, a toborzást, valamint a kiképzés rendszerét. Nem hagyja érintetlenül az intézmények, a csapattagozat jelentõs részét, a középszintû vezetési szinteket és a logisztikai ágazatot sem. Ezek az átalakítások több ezer beosztási hely megszûnésével,  a megmaradó struktúrák jelentõs átalakulásával, diszlokációs változásokkal járnak együtt.

A minden eddigi átalakítást meghaladó méretû változtatások elõkészítése, az érintettek felkészítése, tájékoztatása és a  tervezett készenlét eléréséhez szükséges végrehajtási szakasz feszített ütemû, körültekintõ és  minden rendelkezésre álló erõforrás bevonását feltételezõ munkát  kíván.

Az átalakítások eddigi tapasztalatai alapján a jelenlévõk szükségesnek tartják annak hangsúlyozását, hogy a szervezet számára feleslegessé váló állomány rendszerbõl való kiléptetése, társadalomba való visszaillesztése (annak messzemenõ segítése, támogatása) fontos, jövõbe mutató üzenetet hordozó kötelezettség. Elismerve a tárca rekonverzióval kapcsolatos erõfeszítéseit, a jelenlévõk felhívják a figyelmet arra, hogy a korábbi átalakítások során kitûzött rekonverziós célok és eredmények közötti deficitek jelen átalakítások során tovább nõhetnek az átalakítás méretének jelentõs bõvülése és a rekonverzióra fordítható erõforrások stagnálása, szûkülése, a már most érzékelhetõ idõnyomás miatt.

A jenlévõ alapítványok ajánlást fogalmaztak meg a tárca, illetve az MH illetékes szakmai szervek felé, amelyben kinyilvánítják érdekeltségüket és készségüket az átalakítással összefüggõ rekonverziós feladatok elõkészítésében és végrehajtásában való részvételre. Javaslat tervezetet fogadtak el, melynek értelmében kezdeményezik egy, a Katonákért Közhasznú Alapítvány  szakmai koordinálásával létrehozandó szakmai munkacsoport mûködtetését, amely a kiléptetésben érintett állomány tájékoztatását, átképzését, munkába helyezését az illetékes állami munkaügyi szervekkel együttmûködve szervezné. A javaslat az erõforrások bizonyos átcsoportosításával számolva olyan költséghatékony megoldást ajánl, amely lehetõvé tenné a személyügyi szakállomány tehermentesítését, az állami munkaügyi szervekkel való folyamatos kapcsolattartást, végsõ soron a rekonverziós feladatok korábbiaknál hatékonyabb,  nagyobb odafigyeléssel megvalósuló kezelését, valamint a rendelkezésre álló anyagi erõforrások ésszerûbb felhasználását.

Budapest 2006. november 17.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.