2023. 10. 03. kedd
Helga
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Katonákért Alapítvány közleménye

Hosz  |  2006. 11. 29., 11:45

A Katonákért Közhasznú Alapítvány kezdeményezésére az MH Szociálpolitikai Közalapítvány, a Katonákért Közhasznú Alapítvány, valamint a HM Személyzeti Fõosztály vezetõi, illetve képviselõi, november 8-án  - a korábbi szervezeti átalakítások tapasztalatait figyelembe vévõ - megbeszélést folytattak a  honvédséget érintõ szervezeti korszerûsítés soron következõ szakasza rekonverziós feladatainak elõkészítésérõl.

A rendelkezésre álló információk alapján a résztvevõk megállapították, hogy a 2007. január 1-vel  kezdõdõ szervezeti átalakítás a Magyar Honvédség szinte minden területét  érinti: az egészségügyet, a képzést, a hadkiegészítést, a toborzást, valamint a kiképzés rendszerét. Nem hagyja érintetlenül az intézmények, a csapattagozat jelentõs részét, a középszintû vezetési szinteket és a logisztikai ágazatot sem. Ezek az átalakítások több ezer beosztási hely megszûnésével,  a megmaradó struktúrák jelentõs átalakulásával, diszlokációs változásokkal járnak együtt.

A minden eddigi átalakítást meghaladó méretû változtatások elõkészítése, az érintettek felkészítése, tájékoztatása és a  tervezett készenlét eléréséhez szükséges végrehajtási szakasz feszített ütemû, körültekintõ és  minden rendelkezésre álló erõforrás bevonását feltételezõ munkát  kíván.

Az átalakítások eddigi tapasztalatai alapján a jelenlévõk szükségesnek tartják annak hangsúlyozását, hogy a szervezet számára feleslegessé váló állomány rendszerbõl való kiléptetése, társadalomba való visszaillesztése (annak messzemenõ segítése, támogatása) fontos, jövõbe mutató üzenetet hordozó kötelezettség. Elismerve a tárca rekonverzióval kapcsolatos erõfeszítéseit, a jelenlévõk felhívják a figyelmet arra, hogy a korábbi átalakítások során kitûzött rekonverziós célok és eredmények közötti deficitek jelen átalakítások során tovább nõhetnek az átalakítás méretének jelentõs bõvülése és a rekonverzióra fordítható erõforrások stagnálása, szûkülése, a már most érzékelhetõ idõnyomás miatt.

A jenlévõ alapítványok ajánlást fogalmaztak meg a tárca, illetve az MH illetékes szakmai szervek felé, amelyben kinyilvánítják érdekeltségüket és készségüket az átalakítással összefüggõ rekonverziós feladatok elõkészítésében és végrehajtásában való részvételre. Javaslat tervezetet fogadtak el, melynek értelmében kezdeményezik egy, a Katonákért Közhasznú Alapítvány  szakmai koordinálásával létrehozandó szakmai munkacsoport mûködtetését, amely a kiléptetésben érintett állomány tájékoztatását, átképzését, munkába helyezését az illetékes állami munkaügyi szervekkel együttmûködve szervezné. A javaslat az erõforrások bizonyos átcsoportosításával számolva olyan költséghatékony megoldást ajánl, amely lehetõvé tenné a személyügyi szakállomány tehermentesítését, az állami munkaügyi szervekkel való folyamatos kapcsolattartást, végsõ soron a rekonverziós feladatok korábbiaknál hatékonyabb,  nagyobb odafigyeléssel megvalósuló kezelését, valamint a rendelkezésre álló anyagi erõforrások ésszerûbb felhasználását.

Budapest 2006. november 17.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-09-27 19:36:15
A Kecskeméten megkezdett tájékoztató sorozat újabb állomásaként Szentesen tartunk tájékoztatót...

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.