2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A feladatot, melyre szerződtünk, el kell végeznünk

Hosz  |  2006. 11. 29., 12:07

Jáger Tibor, a Honvédszakszervezet december végén nyugállományba vonuló nyugat-magyarországi területi ügyvivõje 1997-ben lépett a katonai érdekvédelmi szervezetbe. Mezõfalván ekkor még mindössze 28 fõ képezte az önálló csoportot, s az is tény: a tagok nem bombázták naponta ötleteikkel, a katonák élet-és munkakörülményeinek jobbításával foglalkozó javaslataikkal sem a parancsnokokat, sem a Hosz vezetését. Fél évvel késõbb, amikor Jáger Tibor átvette a csoport irányítását, szinte egy csapásra minden megváltozott: a nyüzsgõ szervezeti élet olyannyira vonzóvá tette a Hosz-t, hogy a taglétszám röpke másfél év alatt ötszörösére nõtt. A mezõfalvi aktivista sikerei, ambiciózus munkája gyorsan ismertté tette nevét országosan is. Bizonyára elkötelezettségének, kitûnõ szervezõi képességének köszönhetõ, hogy a Hosz 1999. évi zánkai kongresszusán függetlenített tisztséggel bízták meg: ügyvivõ, s egyben az ügyvezetõ elnökség tagja lett, míg korábban a légierõ tagozat elnökségében is helyet foglalhatott, ahol a légvédelmi rakétás fegyvernemet képviselte.

- Ma már történelmi tény, de talán mások számára szakmai elfogultságként jelentkezik: a Honvédszakszervezet a logisztikából indult, de a légierõbõl „nõtt ki”. Itt kicsit oldottabb, kicsit szabadabb volt a légkör, s ez jelentõs mértékben a toleráns vezetõkön múlott. A légierõ szakszervezeti sikereit megpróbáltam késõbb átplántálni a szárazföldi haderõnemre is, vagyis ennél a haderõnemnél is fel kellett építeni az érdekvédelmi szervezetet. A folyamat nem volt egyszerû, hiszen kezdetben mindössze néhány katonazenész és egy Mészáros Géza nevû tiszt képezte a bázist – amikor a laktanya udvarán leszólítottam a Hosz jelenlegi elnökét, valószínûleg egyikünk sem gondolt arra, hogy éveken keresztül konfliktusmentes és kitûnõ munkakapcsolatban leszünk majd. A szárazföldi haderõnemnél kissé komplikáltabban zajlott a tagszervezés, hiszen a mai napig is jól emlékszem a parancsnok némi iróniától sem mentes szavaira: a humán számunkra nem szabott Hosz szervezési feladatokat. A közeg azonban megváltozott, ma már a Magyar Honvédségen belül mindenki a Hosz potenciális partnere – az utópiából így lett néhány év alatt valóság. Ma már a szárazföldi haderõnemnél is közel ötezer tagja van a katonák érdekvédelmi szervezetének.

Különbözõ beosztásaimban mindig a tagszervezést tartottam legfontosabb feladatomnak, s talán jól érzékelteti az általam megtett távolságokat, hogy két saját autót sikerült az elmúlt években amortizálni. Sok tízezer kilométert autóztam, s talán nem volt egyetlen szolgálati hely, laktanya sem, ahol ne találkoztam volna a  bajtársakkal. Csak így lehetett felépíteni ezt a jól mûködõ rendszert, s csak úgy érdemes vállalni a tisztséget, ha azt a feladatot, amelyre szerzõdtünk, képesek vagyunk elvégezni. Számomra személyes katasztrófa lett volna a kudarc, holott tudom, hogy a taglétszám növelése elsõsorban az alapszervezeti vezetõk hozzáállásán múlik. Nem elhanyagolható ugyanakkor az egyéni érdek sem - erre a szolgáltatások iránti érdeklõdés és igénybevétel is bizonyítékul szolgál, hiszen ezekkel valóban kedvezõbbé és vonzóbbá tudjuk tenni a Hosz-tagságot. Élmény és megtiszteltetés volt szakszervezeti  tisztségviselõként dolgozni - mindig örömmel és szeretettel gondolok majd vissza ezekre az évekre. Jelenleg a felmentési idõmet töltöm, ám most sem tétlenkedem. Egyfajta elismerés,  hogy a Honvédszakszervezet és annak elnöke továbbra is számít a munkámra, de a helyi konfliktusokat már az új ügyvivõnek kell megoldania. A jövõben országos hatáskörû szervezõként kívánom segíteni a Honvédszakszervezet tevékenységét, s ez elsõsorban tagszervezésben, a szolgáltatások ismertetésében, a napi élethez kötõdõ programok, rendezvények koordinálásában nyilvánul majd meg. Öröm számomra, hogy a katonák érdekvédelmi szervezetével a jövõben sem szûnik meg a kapcsolatom.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.