2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A feladatot, melyre szerződtünk, el kell végeznünk

Hosz  |  2006. 11. 29., 12:07

Jáger Tibor, a Honvédszakszervezet december végén nyugállományba vonuló nyugat-magyarországi területi ügyvivõje 1997-ben lépett a katonai érdekvédelmi szervezetbe. Mezõfalván ekkor még mindössze 28 fõ képezte az önálló csoportot, s az is tény: a tagok nem bombázták naponta ötleteikkel, a katonák élet-és munkakörülményeinek jobbításával foglalkozó javaslataikkal sem a parancsnokokat, sem a Hosz vezetését. Fél évvel késõbb, amikor Jáger Tibor átvette a csoport irányítását, szinte egy csapásra minden megváltozott: a nyüzsgõ szervezeti élet olyannyira vonzóvá tette a Hosz-t, hogy a taglétszám röpke másfél év alatt ötszörösére nõtt. A mezõfalvi aktivista sikerei, ambiciózus munkája gyorsan ismertté tette nevét országosan is. Bizonyára elkötelezettségének, kitûnõ szervezõi képességének köszönhetõ, hogy a Hosz 1999. évi zánkai kongresszusán függetlenített tisztséggel bízták meg: ügyvivõ, s egyben az ügyvezetõ elnökség tagja lett, míg korábban a légierõ tagozat elnökségében is helyet foglalhatott, ahol a légvédelmi rakétás fegyvernemet képviselte.

- Ma már történelmi tény, de talán mások számára szakmai elfogultságként jelentkezik: a Honvédszakszervezet a logisztikából indult, de a légierõbõl „nõtt ki”. Itt kicsit oldottabb, kicsit szabadabb volt a légkör, s ez jelentõs mértékben a toleráns vezetõkön múlott. A légierõ szakszervezeti sikereit megpróbáltam késõbb átplántálni a szárazföldi haderõnemre is, vagyis ennél a haderõnemnél is fel kellett építeni az érdekvédelmi szervezetet. A folyamat nem volt egyszerû, hiszen kezdetben mindössze néhány katonazenész és egy Mészáros Géza nevû tiszt képezte a bázist – amikor a laktanya udvarán leszólítottam a Hosz jelenlegi elnökét, valószínûleg egyikünk sem gondolt arra, hogy éveken keresztül konfliktusmentes és kitûnõ munkakapcsolatban leszünk majd. A szárazföldi haderõnemnél kissé komplikáltabban zajlott a tagszervezés, hiszen a mai napig is jól emlékszem a parancsnok némi iróniától sem mentes szavaira: a humán számunkra nem szabott Hosz szervezési feladatokat. A közeg azonban megváltozott, ma már a Magyar Honvédségen belül mindenki a Hosz potenciális partnere – az utópiából így lett néhány év alatt valóság. Ma már a szárazföldi haderõnemnél is közel ötezer tagja van a katonák érdekvédelmi szervezetének.

Különbözõ beosztásaimban mindig a tagszervezést tartottam legfontosabb feladatomnak, s talán jól érzékelteti az általam megtett távolságokat, hogy két saját autót sikerült az elmúlt években amortizálni. Sok tízezer kilométert autóztam, s talán nem volt egyetlen szolgálati hely, laktanya sem, ahol ne találkoztam volna a  bajtársakkal. Csak így lehetett felépíteni ezt a jól mûködõ rendszert, s csak úgy érdemes vállalni a tisztséget, ha azt a feladatot, amelyre szerzõdtünk, képesek vagyunk elvégezni. Számomra személyes katasztrófa lett volna a kudarc, holott tudom, hogy a taglétszám növelése elsõsorban az alapszervezeti vezetõk hozzáállásán múlik. Nem elhanyagolható ugyanakkor az egyéni érdek sem - erre a szolgáltatások iránti érdeklõdés és igénybevétel is bizonyítékul szolgál, hiszen ezekkel valóban kedvezõbbé és vonzóbbá tudjuk tenni a Hosz-tagságot. Élmény és megtiszteltetés volt szakszervezeti  tisztségviselõként dolgozni - mindig örömmel és szeretettel gondolok majd vissza ezekre az évekre. Jelenleg a felmentési idõmet töltöm, ám most sem tétlenkedem. Egyfajta elismerés,  hogy a Honvédszakszervezet és annak elnöke továbbra is számít a munkámra, de a helyi konfliktusokat már az új ügyvivõnek kell megoldania. A jövõben országos hatáskörû szervezõként kívánom segíteni a Honvédszakszervezet tevékenységét, s ez elsõsorban tagszervezésben, a szolgáltatások ismertetésében, a napi élethez kötõdõ programok, rendezvények koordinálásában nyilvánul majd meg. Öröm számomra, hogy a katonák érdekvédelmi szervezetével a jövõben sem szûnik meg a kapcsolatom.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.