2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megszűnés előtt a katonai fogház

Hosz  |  2006. 11. 29., 11:56

Miért csak a feladat integrálódik? A Magyar Honvédség Katonai Fogházának állománya, vagyis mintegy hatvan hivatásos és szerzõdéses katona - az intézet 2007 januárjára tervezett megszûnése miatt - jelenleg nem tudja, hogy mi lesz a jövõbeni sorsa, lesz-e munkája, szolgálati helye. Vagyis úgy tûnik, csak a feladat – a személyi állomány viszont nem – integrálódik az új szaktárca, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szervezetébe! A Honvédszakszervezet szakemberei rajtuk kívánnak segíteni.

A HM vonatkozó utasítása alapján 2007 januárjától - a haderõ új struktúrájának kialakításával összhangban - az IRM veszi át a Magyar Honvédség Katonai Fogházának szolgálati feladatait. De vajon mi lesz az intézetben szolgáló személyi állománnyal, törõdik-e velük is valaki? Ennek jártunk utána.

Takács István budapesti területi ügyvivõ és dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivõ arra vállalkozott, hogy a fogház parancsnokával történõ helyzetelemzés után segítsen az érintett állomány ügyeinek rendezésében. 

A Hosz szakembereit november 9-én fogadta Nagy István alezredes, a fogház parancsnoka és Seprenyi Attila õrnagy, parancsnok-helyettes. A találkozón részt vett még Csépányi Csaba, a Hosz helyi alapszervezeti vezetõje és helyi személyügyi szakemberek is. Megtudtuk, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a HM, illetve az MH számára feleslegessé váló személyi állományt sem - a jelenlegihez hasonlóan - megfizetni, de az esetek többségében még átvenni sem tudja.

– Immár hét esztendeje lebegtetik a katonai fogház sorsát, ugyanakkor még most, a megszûnésünkrõl szóló miniszteri utasítás és a vezérkar-fõnöki parancs megjelenése után sem tud semmilyen alternatívát nyújtani kollégáink számára a Magyar Honvédség. Továbbra is tisztázatlan mintegy hatvan tiszt, tiszthelyettes, legénységi állományú, illetve közalkalmazott sorsa. Ennek pedig az az oka, hogy az IRM csak 20 felügyelõi, illetve fõfelügyelõi (foglár) beosztású kollégát venne át, õket is csak úgy, ha 2007-ben a HM fizetné azt a mintegy 62 millió forintot, amibe az illetmény-jellegû kifizetések kerülnének - mondta a fogháznál 1993-óta szolgáló parancsnok. (A BVOP-nál jelenleg a honvédséginél is alacsonyabbak az illetmények - a szerk.)

Seprenyi Attila õrnagy a parancsnok szavaihoz még hozzátette, hogy a fogháznál szolgáló - büntetés-végrehajtási szakképzettséggel rendelkezõ - állomány nem versenyképes a Magyar Honvédségen belül, hiszen eddig a rendkívül speciális, büntetés-végrehajtási feladat maradéktalan végrehajtása volt az elsõdleges.

A parancsnokkal és helyettesével történõ megbeszélés után állománygyûlésen mondták el az érintettek a félelmeiket. Takács István budapesti területi ügyvivõ és dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivõ ezt az alkalmat felhasználva mondta el megoldási javaslatait, illetve a jogorvoslati lehetõségeket. A résztvevõ hivatásos és szerzõdéses katonák elsõsorban a szolgálati lakással, a méltányosságot érdemlõ esetekkel, valamint a szerzõdéses jogviszonnyal kapcsolatban tettek fel érdeklõdõ kérdéseket.

Begányi Balázs szerzõdéses szakaszvezetõ jelenleg logisztikai nyilvántartóként dolgozik, napi 8 órában, ám korábban fogolykísérõként is szolgált, emellett havi 3-4 foglár szolgálatot manapság is teljesít. Havonta – pótlékokkal együtt – mintegy 80-90 ezer forint az illetménye. 

- Sajnálom, hogy a haderõ-átalakítás megszûnésre ítélte a katonai fogházat, nagyon jó kis közösség alakult ki, jól érzem itt magam. Egyébként még két év van hátra a szerzõdésembõl, tehát biztosan maradnék, ha lenne hol. A BVOP-hez azonban nincs szándékom átmenni, hiszen ott az illetmények is alacsonyabbak, emellett az egyéb juttatásokat sem lehet a jelenlegihez, a HM által biztosítottakhoz mérni. A más katonai szervezetnél történõ további szolgálatom sem kivitelezhetõ, hiszen a jelenlegi szaktudásom annyira speciális, hogy nem tekinthetõ versenyképesnek a Magyar Honvédség szervezetén belül.

A szakaszvezetõ tervei között egyébként nem szerepel a Magyar Honvédség elhagyása, sõt, még külföldi misszióban is szolgálni szeretne.

A helyszínen megtudtuk, hogy a legfrissebb személyügyi adatok szerint 10-15 kolléga még úgy is vállalná a BVOP-nál történõ szolgálatot, ha kevesebb lenne az illetménye. Csak remélni tudjuk, hogy a HM HVK fõnök-helyettese - a katonai fogháznál, lapzártánk idején, november 28-án tartott állománygyûlésen - nekik is kielégítõ jövõképpel szolgált.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.