2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az éltetett, ha segíthettem

Hosz  |  2006. 11. 29., 12:01

Kása László, a nyugállományú tagozat elnöke a Honvédszakszervezet novemberi választmányi ülésén bejelentette, hogy 21 év közösségi munka után a jövõben már csak a hadkiegészítõ csoport tevékenységét kívánja segíteni. Elõtérbe kerül a család, s végre több ideje lesz az unokákkal, dédunokákkal foglalkozni. Most arra kértük Kása Lászlót, foglalja össze a közelmúlt – nyugdíjasokat érintõ – legfontosabb eredményeit.

- Három évvel ezelõtt választottak meg a jelenleg 1170 fõs nyugállományú tagozat élére. Az elsõ másfél évben kissé magunkra voltunk hagyva gondjainkkal, problémáinkkal. Ekkor szinte abban merült ki a tagozat vezetésének tevékenysége, hogy a tagság által felvetett ügyeket a Honvédszakszervezet vezetõihez továbbítottuk. A tavalyi rendkívüli kongresszus óta érdemi változások történtek nálunk is – a vezetés minden feltételt biztosít ahhoz, hogy azokon a fórumokon, ahol a nyugdíjasokat érintõ témák kerülnek elõtérbe, a tagozat képviselõje személyesen is megjelenhessen és kifejthesse álláspontját.

Életkorunkból adódóan számtalan egészségügyi problémával kell szembenéznünk - fontos volt tehát, hogy a gyógyszerellátás és a fogászat területén érdemi elõrelépés történjen. A tagozat kiharcolta azt is, hogy az orvosi rendelõkben a várakozási idõ szûkítésével is méltányolják állapotunkat. Ugyancsak egy pozitív változás: a korábbi években a Honvédszakszervezet nem emlékezett meg az Idõsek Napjáról: tavaly és idén rendkívül nagy sikerrel rendeztük meg ezeket a programokat. Ugyancsak jelentõs dolognak tartom, hogy komoly változás történt az egyéni problémák kezelésében - ehhez tartozik például a karácsonyi segélyezés is. Különösen a rendszerváltás elõtt nyugállományba vonultaknál van szükség arra, hogy figyelemmel kísérjük életkörülményeiket, s ha szükséges, szociális segélyezésben részesítsük õket. Tagozatunk fel tudta vállalni a kerek évfordulók megünneplését, s ebben a Hosz alapításának tizenötödik évfordulóját kell elsõ helyen említenem: ez alkalomból szerény ajándékokkal is alkalmunk volt meglepni bajtársainkat. Megelégedéssel szólhatok arról is, hogy valamennyi családi napra eredményesen mozgósítottuk nyugdíjasainkat, s a május elsejei városligeti rendezvényen is sokukkal találkozhattunk.

Fontosnak tartom azt is, hogy nyugdíjas csoportjaink 80%-a közvetlen kapcsolatban van a helyi civil szervezetekkel. Ennek köszönhetõ, hogy a Nyugdíjasok Országos Képviselete lokális szervezeteiben, és a nagyobb települések idõsügyi tanácsaiban meghatározó számban vannak jelen az immár inaktív katonák.

Az elégedettség mellett természetesen szólni kell a megoldatlan problémákról: lemondásom mögött az is áll, hogy a tagozat elnöksége esetenként megosztott volt, s talán emiatt sem tudtunk mindig konkrét feladatokat megfogalmazni. Bevallom, ennek hiánya is befolyásolja visszavonulásomat. Az örökös küszködés, az elnöki teendõkkel jár napi munka és a reprezentatív feladatok idõnként idegi kimerültségben is jelentkeztek, ezért a jövõben már csak a hadkiegészítõ csoport munkáját kívánom segíteni. Természetesen nem vagyok csalódott, hiszen különbséget tudok tenni az emberi gyarlóság és a Honvédszakszervezet feladatai között. Huszonegy évet töltöttem el úgy, hogy a közösségi munka befolyásolta tetteimet, napi feladataimat, programjaimat. Mégsem érzem ezt áldozatnak: mindig örültem, ha különbözõ funkcióimban segíthettem katonatársaimnak – a többi másodlagos volt számomra. Nyugalomra, csendre vágyom most, s remélem, a jövõben az unokák és dédunokák figyelemmel hallgatják majd, amikor felidézem nekik hosszú és sikeres pályafutásom legizgalmasabb történeteit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.