2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagdíjemelést javasoltak

Hosz  |  2006. 11. 29., 12:03

A Hosz õszi választmányi ülésére a szakszervezet nyugállományú tagsága - az elõzõ napi elnökségi ülést követõen - november 7-én készült fel. A rendezvényen - többek között - javaslatot tettek a 2007 januárjától érvényes tagdíjakra, de döntöttek az idei esztendõ tevékenységérõl és pénzgazdálkodásáról szóló beszámolóról is. A budapesti választmányi ülésen Kása László tagozatelnök bejelentette lemondási szándékát.

A választmányi tisztségviselõkre tett személyi javaslat és a napirend elfogadása után - Király József levezetõ elnök vezetésével - tárgyalt a Hosz Nyugállományú Tagozatának választmánya. Elõször a nagy létszámú alapszervezetek súlyozott választmányi képviseletérõl benyújtott, SZMSZ-t módosító javaslatokkal foglalkoztak. A szavazási procedúra eredményeként - ezt követõen - minden nyugállományú csoport, illetve alapszervezet 50 fõig 1, 100 fõig 2, míg 100 fõ felett 3 taggal képviselteti magát a választmányi üléseken.

A két választmányi ülés között végzett munkáról és a pénzgazdálkodásról Kása László számolt be. A tagozat elnöke elmondta, hogy jelenleg a tagozat 44 csoporttal, 1170 fizetõ taggal rendelkezik. A szóbeli kiegészítésben elhangzott az is, hogy a Hosz Nyugállományú Tagozata és a BEOSZ közötti együttmûködési megállapodást a továbbiakban aktív tartalommal kellene megtölteni. Kása László a hadkiegészítõ parancsnokságok felszámolásával kapcsolatos személyügyi gondoskodás ügyében aggodalmakat is megfogalmazott. Összességében a tagozat szervezeti életét jónak,  a tagdíjbevételeket pedig megfelelõnek értékelte az elnök, bár - mint mondta - több esetben, például a 75 év felettiek köszöntésekor is túlvállalták magukat. Kása László a beszámolóhoz fûzött szóbeli kiegészítésének záró mondataiban - megromlott egészségi állapotára hivatkozva - bejelentette lemondási szándékát.

Kérdésekre válaszolva Szincsák Gyula alelnök a szakszervezeti reprezentativitásról, illetve a nyugállományú katonák HÉF-en történõ képviseletérõl beszélt. A Hosz alelnöke hangsúlyozta, hogy a Hosz stratégiai partnere a BEOSZ, ám a nyugállományúak képviseletét az érdekegyeztetõ fórumon továbbra is ellátja a Hosz. A Honvédszakszervezet minden lehetõséget megteremt arra, hogy a nyugállományúak érdekei továbbra is kiemelten jelenjenek meg az érdekegyeztetésben, erre pedig a közelmúltban aláírt együttmûködési megállapodások is lehetõséget teremtenek - tette hozzá az alelnök. Szoboszlai Endre elnökségi tag azt hangsúlyozta, hogy nagy örömmel értesült arról, hogy már több alkalommal is a HÉF napirendjén szerepelt az idõsek ügye, majd hozzátette, hogy elõre kell lépni az együttmûködés irányába, hiszen a szétforgácsolódás meggyengítheti mind a BEOSZ, mind a Hosz erõit. Ezt követõen a beszámoló feletti vita, majd szavazás következett: a tagozat választmánya ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodásal fogadta el az elnök beszámolóját.

A 2007. évi tagdíjemelésrõl szóló határozatot Szõke Sándor, a tagozat alelnöke terjesztette elõ. Szinte mindenki egyetértését tükrözte az az elgondolás, hogy a jelenlegi 200 Ft-os tagdíjat emelni szükséges. Az élénk vita után, - a tagozat likviditási gondjai és a ,,fiatalon“ nyugállományba vonulók átlagnál magasabb nyugdíja miatt - havi 230 Ft-os tagdíjat szavaztak meg a választmányi tagok.

A választmány tagjaira vonatkozó személyi javaslatot szintén a tagozat alelnöke terjesztette a döntéshozók elé, mindkét javaslatot elfogadták a megjelentek. A kongresszusra való felkészülést elõkészítõ bizottságok tájékoztató jelentését - az addig beérkezett javaslatokról - Szõke Sándor terjesztette elõ.

Ezt követõen a Hosz õszi választmányi ülése elé kerülõ határozattervezeteket - Szincsák Gyula és Heiling Ottó alelnökök beterjesztése mellett - vitatták meg, majd kialakították közös állásfoglalásukat is. Kérdések között a választmányi tagok megfogalmazták, hogy 2007-ben megrendezendõ tiszthelyettesi rétegkonferenciához hasonlóan a nyugállományú szféra ügyében is tarthatna-e konferenciát a szakszervezet. Szincsák alelnök válaszában elmondta, hogy alapítványi keretek között semmi akadályát nem látja egy jövõbeni, rétegérdekeket megjelenítõ konferencia megszervezésének és lebonyolításának.

Az üléshez idõközben csatlakozó Mészáros Géza elnök jelenlétében a zárszóban Kása László elmondta: a tagozat elegendõ muníciót kapott a jövõre nézve, végül pedig mindenkinek megköszönte az aktív és hatékony részvételt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.