2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tagdíjemelést javasoltak

Hosz  |  2006. 11. 29., 12:03

A Hosz õszi választmányi ülésére a szakszervezet nyugállományú tagsága - az elõzõ napi elnökségi ülést követõen - november 7-én készült fel. A rendezvényen - többek között - javaslatot tettek a 2007 januárjától érvényes tagdíjakra, de döntöttek az idei esztendõ tevékenységérõl és pénzgazdálkodásáról szóló beszámolóról is. A budapesti választmányi ülésen Kása László tagozatelnök bejelentette lemondási szándékát.

A választmányi tisztségviselõkre tett személyi javaslat és a napirend elfogadása után - Király József levezetõ elnök vezetésével - tárgyalt a Hosz Nyugállományú Tagozatának választmánya. Elõször a nagy létszámú alapszervezetek súlyozott választmányi képviseletérõl benyújtott, SZMSZ-t módosító javaslatokkal foglalkoztak. A szavazási procedúra eredményeként - ezt követõen - minden nyugállományú csoport, illetve alapszervezet 50 fõig 1, 100 fõig 2, míg 100 fõ felett 3 taggal képviselteti magát a választmányi üléseken.

A két választmányi ülés között végzett munkáról és a pénzgazdálkodásról Kása László számolt be. A tagozat elnöke elmondta, hogy jelenleg a tagozat 44 csoporttal, 1170 fizetõ taggal rendelkezik. A szóbeli kiegészítésben elhangzott az is, hogy a Hosz Nyugállományú Tagozata és a BEOSZ közötti együttmûködési megállapodást a továbbiakban aktív tartalommal kellene megtölteni. Kása László a hadkiegészítõ parancsnokságok felszámolásával kapcsolatos személyügyi gondoskodás ügyében aggodalmakat is megfogalmazott. Összességében a tagozat szervezeti életét jónak,  a tagdíjbevételeket pedig megfelelõnek értékelte az elnök, bár - mint mondta - több esetben, például a 75 év felettiek köszöntésekor is túlvállalták magukat. Kása László a beszámolóhoz fûzött szóbeli kiegészítésének záró mondataiban - megromlott egészségi állapotára hivatkozva - bejelentette lemondási szándékát.

Kérdésekre válaszolva Szincsák Gyula alelnök a szakszervezeti reprezentativitásról, illetve a nyugállományú katonák HÉF-en történõ képviseletérõl beszélt. A Hosz alelnöke hangsúlyozta, hogy a Hosz stratégiai partnere a BEOSZ, ám a nyugállományúak képviseletét az érdekegyeztetõ fórumon továbbra is ellátja a Hosz. A Honvédszakszervezet minden lehetõséget megteremt arra, hogy a nyugállományúak érdekei továbbra is kiemelten jelenjenek meg az érdekegyeztetésben, erre pedig a közelmúltban aláírt együttmûködési megállapodások is lehetõséget teremtenek - tette hozzá az alelnök. Szoboszlai Endre elnökségi tag azt hangsúlyozta, hogy nagy örömmel értesült arról, hogy már több alkalommal is a HÉF napirendjén szerepelt az idõsek ügye, majd hozzátette, hogy elõre kell lépni az együttmûködés irányába, hiszen a szétforgácsolódás meggyengítheti mind a BEOSZ, mind a Hosz erõit. Ezt követõen a beszámoló feletti vita, majd szavazás következett: a tagozat választmánya ellenszavazat nélkül, 1 tartózkodásal fogadta el az elnök beszámolóját.

A 2007. évi tagdíjemelésrõl szóló határozatot Szõke Sándor, a tagozat alelnöke terjesztette elõ. Szinte mindenki egyetértését tükrözte az az elgondolás, hogy a jelenlegi 200 Ft-os tagdíjat emelni szükséges. Az élénk vita után, - a tagozat likviditási gondjai és a ,,fiatalon“ nyugállományba vonulók átlagnál magasabb nyugdíja miatt - havi 230 Ft-os tagdíjat szavaztak meg a választmányi tagok.

A választmány tagjaira vonatkozó személyi javaslatot szintén a tagozat alelnöke terjesztette a döntéshozók elé, mindkét javaslatot elfogadták a megjelentek. A kongresszusra való felkészülést elõkészítõ bizottságok tájékoztató jelentését - az addig beérkezett javaslatokról - Szõke Sándor terjesztette elõ.

Ezt követõen a Hosz õszi választmányi ülése elé kerülõ határozattervezeteket - Szincsák Gyula és Heiling Ottó alelnökök beterjesztése mellett - vitatták meg, majd kialakították közös állásfoglalásukat is. Kérdések között a választmányi tagok megfogalmazták, hogy 2007-ben megrendezendõ tiszthelyettesi rétegkonferenciához hasonlóan a nyugállományú szféra ügyében is tarthatna-e konferenciát a szakszervezet. Szincsák alelnök válaszában elmondta, hogy alapítványi keretek között semmi akadályát nem látja egy jövõbeni, rétegérdekeket megjelenítõ konferencia megszervezésének és lebonyolításának.

Az üléshez idõközben csatlakozó Mészáros Géza elnök jelenlétében a zárszóban Kása László elmondta: a tagozat elegendõ muníciót kapott a jövõre nézve, végül pedig mindenkinek megköszönte az aktív és hatékony részvételt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.