2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderõnemi gyûléseken történt

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:17

Ülésezett a közigazgatási és intézményi képviselet, valamint a logisztikai haderõnem isTovább folytatódott az õszi választmányi ülést megelõzõ haderõnemi gyûlések sorozata. A közigazgatási és intézményi képviselet rendezvényét Kocsor Sándor, elnökségi tag, a képviselet vezetõje nyitotta meg. A Pest Megyei Hadkiegészítõ Parancsnokságon, október 3-án lebonyolított eseményen – Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár és a megjelent alapszervezeti és csoportvezetõk elõtt – a napirend ismertetése után a képviselet költségvetésére, majd a szervezettség mutatóira tért rá Kocsor Sándor.

Az intézményi ülések költségein kívül csupán az információ-áramoltatás került pénzbe – kezdte beszámolóját Kocsor Sándor. Az elnökségi tag elmondta: ez a takarékos mûködés annak volt köszönhetõ, hogy a HM személyzeti fõosztályvezetõje hozzájárult a képviseleti iroda infrastruktúrájának megteremtéséhez.

Az intézményi képviselet szervezettségérõl Kocsor Sándor elmondta, hogy a HM és háttérintézményeinél – összesen 37 intézménynél – mintegy 70%-os arányban van jelen a Hosz, a közigazgatási képviselet. Két hadkiegészítõ parancsnokság kivételével mindenütt jelen van a Hosz – Kocsor Sándor hozzátette, hogy a HM PÜSZNYI-nél nemrég megalakult a csoport.

Fehér Zoltán képviseleti titkár hatékony munkáját külön kiemelte az elnökségi tag. A titkár jól mûködtette az információáramoltatást a Hosz vezetése, valamint alapszervezeti- és csoportvezetõk között – tette hozzá.

A képviselet elõtt álló feladatok közül külön kiemelte a haderõ-átalakításból a képviselt intézményekre háruló feladatokat. Kocsor Sándor bejelentette, hogy a Hosz IV. kongresszusa után, 2007 végén nyugállományba vonul. Azt is nyilvánosságra hozta az elnökségi tag, hogy Fehér Zoltán, a képviselet titkára iraki misszióba készül, elõreláthatólag decemberben kezdi meg külföldi szolgálatát, távolléte alatt Helmeczi István alapszervezeti vezetõ fogja helyettesíteni.

A Hosz feladatai között említette, hogy a szervezettség a jövõ évben „leköveti“ majd a két új parancsnokság megalakítását, vagyis: Veszprémben és Szolnokon két új alapszervezet alakul, alakulhat majd. Ebbõl adódóan folyamatosan nyomon kell követni a tagság mozgását, ki megy át az új helyõrségbe, ki vonul majd nyugállományba. Miután egy, a közigazgatási és intézményi képviselethez érkezett levelet ismertetett, áttért a 2007-ben rendezendõ Hosz IV. kongresszusának elõkészítésének feladataira. Ezt követõen az október 2-i elnökségi ülésrõl, valamint az október 14-re tervezett figyelmeztetõ demonstráció lefolyásáról adott tájékoztatást Kocsor Sándor elnökségi tag. A rendezvényen megjelenõ Mészáros Géza Hosz elnök – miután ismertette a haderõ-átalakítás közigazgatásra vonatkozó részleteit – a HÉF-megállapodás fontosságáról beszélt. Kijelentette: a Honvédszakszervezet tárgyalóküldöttségének mindig van alternatívája. A katonai közigazgatással kapcsolatos, - a HM államtitkárral, a vezérkar-fõnökkel, szakállamtitkárokkal, a szóvívõvel, valamint a szakmai közegekkel, fõosztályvezetõkkel folytatott - tárgyalásokról elmondta: minden egyeztetésen felhívja a tárgyalópartner figyelmét arra, hogy a honvédelmi kabinet, a minisztériumi vezetés nézze felnõttnek a katonatársadalmat, tekintse õket egyenrangú partnernek. A Hosz szerint a tárgyalóasztalnál megszületett döntések a legfontosabbak, ugyanakkor a szakszervezet mihamarabb tiszta képet akar festeni az általa képviseltek számára, ezért a Hosz a jövõben sem fog beállni a pletykák és zavarkeltõk sorába. A katonák reprezentatív szakszervezetének ma már komoly tekintélye és befolyása van. Az október 14-re tervezett figyelmeztetõ demonstráció nem cél, hanem eszköz - tette hozzá Mészáros Géza. Ezt követõen aktuális ügyekrõl és a közeljövõben beinduló vonzó szakszervezeti szolgáltatásokról tájékoztatott az elnök.

Szincsák Gyula ezt követõen kiegészítette Mészáros Géza mondandóját. Beszélt az alelnök – az aktuális ügyek között – a különleges közszolgálati viszonyról, a nyugdíjrendszerrõl, a legnagyobb kedvezmény elvérõl, az illetményrendszerrõl, a teljesítményrendszer objektivitásáról, a Hjt.-módosítási javaslatokról, majd az intézmények átalakításáról szóló HM-utasításról. Az ügyeket nem hagyjuk elhalni, valamennyit továbbvisszük, folyamatosan egyeztetünk – fejezte be gondolatait Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke.

Ezután dr. Somlai Zoltán alezredes a nyugdíjrendszerrõl szóló fontos információkat közölte. A nyugállományba vonulás egy munkajogi döntés, ami életforma-váltást is eredményez, ezért mindenkinek meg kell ezt alaposan fontolnia. A 2005-ös esztendõben a nyugállományba vonulók átlag életkora 46,2 év volt - mondta. Az alezredes jó tanácsként fogalmazta meg, hogy érdemes december 30-i hatállyal nyugállományba vonulni, hogy december 31-én már nyugdíjas legyen az illetõ, tehát lehetõség szerint egy napot legalább nyugdíjasként töltsön a tárgyévben! A szakember még szólt a rögzített nyugdíjról, valamint a szakközépiskolai 4 esztendõ beszámíthatóságáról is.

A közigazgatási és intézményi képviselet ülésén érintették még a szolgálati nyugdíjba vonuláshoz szükséges jelenleg már meglévõ, minimálisan szükséges 20 esztendõ kérdését is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.