2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Haderõnemi gyûléseken történt

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:17

Ülésezett a közigazgatási és intézményi képviselet, valamint a logisztikai haderõnem isTovább folytatódott az õszi választmányi ülést megelõzõ haderõnemi gyûlések sorozata. A közigazgatási és intézményi képviselet rendezvényét Kocsor Sándor, elnökségi tag, a képviselet vezetõje nyitotta meg. A Pest Megyei Hadkiegészítõ Parancsnokságon, október 3-án lebonyolított eseményen – Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár és a megjelent alapszervezeti és csoportvezetõk elõtt – a napirend ismertetése után a képviselet költségvetésére, majd a szervezettség mutatóira tért rá Kocsor Sándor.

Az intézményi ülések költségein kívül csupán az információ-áramoltatás került pénzbe – kezdte beszámolóját Kocsor Sándor. Az elnökségi tag elmondta: ez a takarékos mûködés annak volt köszönhetõ, hogy a HM személyzeti fõosztályvezetõje hozzájárult a képviseleti iroda infrastruktúrájának megteremtéséhez.

Az intézményi képviselet szervezettségérõl Kocsor Sándor elmondta, hogy a HM és háttérintézményeinél – összesen 37 intézménynél – mintegy 70%-os arányban van jelen a Hosz, a közigazgatási képviselet. Két hadkiegészítõ parancsnokság kivételével mindenütt jelen van a Hosz – Kocsor Sándor hozzátette, hogy a HM PÜSZNYI-nél nemrég megalakult a csoport.

Fehér Zoltán képviseleti titkár hatékony munkáját külön kiemelte az elnökségi tag. A titkár jól mûködtette az információáramoltatást a Hosz vezetése, valamint alapszervezeti- és csoportvezetõk között – tette hozzá.

A képviselet elõtt álló feladatok közül külön kiemelte a haderõ-átalakításból a képviselt intézményekre háruló feladatokat. Kocsor Sándor bejelentette, hogy a Hosz IV. kongresszusa után, 2007 végén nyugállományba vonul. Azt is nyilvánosságra hozta az elnökségi tag, hogy Fehér Zoltán, a képviselet titkára iraki misszióba készül, elõreláthatólag decemberben kezdi meg külföldi szolgálatát, távolléte alatt Helmeczi István alapszervezeti vezetõ fogja helyettesíteni.

A Hosz feladatai között említette, hogy a szervezettség a jövõ évben „leköveti“ majd a két új parancsnokság megalakítását, vagyis: Veszprémben és Szolnokon két új alapszervezet alakul, alakulhat majd. Ebbõl adódóan folyamatosan nyomon kell követni a tagság mozgását, ki megy át az új helyõrségbe, ki vonul majd nyugállományba. Miután egy, a közigazgatási és intézményi képviselethez érkezett levelet ismertetett, áttért a 2007-ben rendezendõ Hosz IV. kongresszusának elõkészítésének feladataira. Ezt követõen az október 2-i elnökségi ülésrõl, valamint az október 14-re tervezett figyelmeztetõ demonstráció lefolyásáról adott tájékoztatást Kocsor Sándor elnökségi tag. A rendezvényen megjelenõ Mészáros Géza Hosz elnök – miután ismertette a haderõ-átalakítás közigazgatásra vonatkozó részleteit – a HÉF-megállapodás fontosságáról beszélt. Kijelentette: a Honvédszakszervezet tárgyalóküldöttségének mindig van alternatívája. A katonai közigazgatással kapcsolatos, - a HM államtitkárral, a vezérkar-fõnökkel, szakállamtitkárokkal, a szóvívõvel, valamint a szakmai közegekkel, fõosztályvezetõkkel folytatott - tárgyalásokról elmondta: minden egyeztetésen felhívja a tárgyalópartner figyelmét arra, hogy a honvédelmi kabinet, a minisztériumi vezetés nézze felnõttnek a katonatársadalmat, tekintse õket egyenrangú partnernek. A Hosz szerint a tárgyalóasztalnál megszületett döntések a legfontosabbak, ugyanakkor a szakszervezet mihamarabb tiszta képet akar festeni az általa képviseltek számára, ezért a Hosz a jövõben sem fog beállni a pletykák és zavarkeltõk sorába. A katonák reprezentatív szakszervezetének ma már komoly tekintélye és befolyása van. Az október 14-re tervezett figyelmeztetõ demonstráció nem cél, hanem eszköz - tette hozzá Mészáros Géza. Ezt követõen aktuális ügyekrõl és a közeljövõben beinduló vonzó szakszervezeti szolgáltatásokról tájékoztatott az elnök.

Szincsák Gyula ezt követõen kiegészítette Mészáros Géza mondandóját. Beszélt az alelnök – az aktuális ügyek között – a különleges közszolgálati viszonyról, a nyugdíjrendszerrõl, a legnagyobb kedvezmény elvérõl, az illetményrendszerrõl, a teljesítményrendszer objektivitásáról, a Hjt.-módosítási javaslatokról, majd az intézmények átalakításáról szóló HM-utasításról. Az ügyeket nem hagyjuk elhalni, valamennyit továbbvisszük, folyamatosan egyeztetünk – fejezte be gondolatait Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke.

Ezután dr. Somlai Zoltán alezredes a nyugdíjrendszerrõl szóló fontos információkat közölte. A nyugállományba vonulás egy munkajogi döntés, ami életforma-váltást is eredményez, ezért mindenkinek meg kell ezt alaposan fontolnia. A 2005-ös esztendõben a nyugállományba vonulók átlag életkora 46,2 év volt - mondta. Az alezredes jó tanácsként fogalmazta meg, hogy érdemes december 30-i hatállyal nyugállományba vonulni, hogy december 31-én már nyugdíjas legyen az illetõ, tehát lehetõség szerint egy napot legalább nyugdíjasként töltsön a tárgyévben! A szakember még szólt a rögzített nyugdíjról, valamint a szakközépiskolai 4 esztendõ beszámíthatóságáról is.

A közigazgatási és intézményi képviselet ülésén érintették még a szolgálati nyugdíjba vonuláshoz szükséges jelenleg már meglévõ, minimálisan szükséges 20 esztendõ kérdését is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.