2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A cél: erõs és jól szervezett Magyar Honvédség

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:22

A honvédség új szervezeti és mûködési struktúrája elkészült, s ennek következményeként a Magyar Honvédség a közeljövõben valóban erõs és jól szervezett lesz. Az átalakítással kapcsolatos miniszteri döntések, a határozattervezetek alkalmasak a cél elérésére – errõl számolt be a közelmúltban dr. Szekeres Imre, a tárca irányítója.

Változássorozat elõtt áll a Magyar Honvédség, melynek eredményeképp mintegy kétezer-hétszáz fõvel nõ a csapatoknál szolgálatot teljesítõk száma. Ezenkívül létrehoznak egy támogató dandárt is, melynek létszáma ezerhétszáz fõ lesz. A 2007. január 1-tõl megkezdõdõ belsõ strukturális átalakításoknak köszönhetõen a mûveleti csapatoknál 100%-os lesz az állomány feltöltöttsége, s létrejön egy összhaderõnemi parancsnokság is. Az átalakításoknak köszönhetõen jobb lesz a logisztikai szervezettség, s ez együtt jár azzal, hogy minden alakulattal közvetlen logisztikai kapcsolat épül ki. Az eddigi négy helyett egy szervezet fogja ellátni a pénzügyi szolgálatot, s kisebb létszámú, de várhatóan hatékonyabb toborzó irodák segítik majd a katonai élet népszerûsítését. A tárca továbbra is kiemelten kezeli a szociálpolitikával kapcsolatos kérdéseket - így változatlanul hangsúlyos lesz az érdekvédelem és a kegyeleti ügyek intézése is. Szekeres Imre sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tervezett átalakítások jövõ év végéig befejezõdnek, s ennek eredményeképp készség, képesség tekintetében egy erõsebb Magyar Honvédség fogja biztosítani hazánk függetlenségét, s a szövetségi feladatokból fakadó kötelezettségek teljesítését.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a gyakorlatilag a rendszerváltás óta tartó átalakítás a koncepció végrehajtásával befejezõdik. Véleménye szerint azonban rendkívül fontos, hogy készüljön egy olyan szakmai tervezet is, amely megfogalmazza azt: milyen legyen a honvédség tizenöt év múlva. Addig is meg kell felelni azonban az expedíciós kötelezettségeknek: biztosítani kell, hogy igény esetén ezer jól felszerelt és jól ellátott katona tartózkodhasson folyamatosan külföldön. S bár szövetségi kötelezettségeink garantálják, az ország szuverenitása ugyancsak kardinális kérdés, míg a természeti katasztrófák idején szintén a honvédség teljesítõképessége, mûködõképessége jelent a társadalom számára megnyugtató védelmet. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az ország vezetése nehéz helyzetben is biztosítani fogja az ütõképes, jól felszerelt és korszerûen szervezett Magyar Honvédség számára a költségvetésben a szükséges forrásokat.

Kérdésekre válaszolva Szekeres Imre elmondta: a változtatások érintik a tábornoki kart, a tiszti, tiszthelyettesi állományt - az utóbbiak aránya 10-12%-al csökken. A szerzõdéses katonák száma nõ, s a katonai pálya még mindig meglévõ presztízsét az is igazolja, hogy a fiatalok közül sokan szeretnének szerzõdéses vagy hivatásos szolgálatot vállalni. A tárca egyébként a kívánatos szintre másfél év alatt kívánja feltölteni az állomány létszámát. A miniszter bemutatta az új összhaderõnemi parancsnokot is: január elsejétõl ezt a tisztséget Tömböl László vezérõrnagy fogja betölteni.

Szekeres Imre az átalakítások egyik fontos eredményeként azt emelte ki, hogy a jövõben nyolcvan-húsz százalék lesz a csapatoknál szolgálatot teljesítõk aránya. Elismerõleg szólt a hivatásos állományról: felkészültségüket, képzettségüket az is jelzi, hogy a tisztek 35%-a beszél idegen nyelvet, s közülük soknak több diplomája is van.

Az eseményen jelen volt Lázár János, az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának elnöke is, aki elmondta: a honvédség átalakítása során konszenzus bontakozott ki a koalíció és az ellenzék között, s a pártérdekeket félretéve biztosítani fogják a Magyar Honvédség számára a szükséges  pénzügyi fedezetet.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.