2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A cél: erõs és jól szervezett Magyar Honvédség

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:22

A honvédség új szervezeti és mûködési struktúrája elkészült, s ennek következményeként a Magyar Honvédség a közeljövõben valóban erõs és jól szervezett lesz. Az átalakítással kapcsolatos miniszteri döntések, a határozattervezetek alkalmasak a cél elérésére – errõl számolt be a közelmúltban dr. Szekeres Imre, a tárca irányítója.

Változássorozat elõtt áll a Magyar Honvédség, melynek eredményeképp mintegy kétezer-hétszáz fõvel nõ a csapatoknál szolgálatot teljesítõk száma. Ezenkívül létrehoznak egy támogató dandárt is, melynek létszáma ezerhétszáz fõ lesz. A 2007. január 1-tõl megkezdõdõ belsõ strukturális átalakításoknak köszönhetõen a mûveleti csapatoknál 100%-os lesz az állomány feltöltöttsége, s létrejön egy összhaderõnemi parancsnokság is. Az átalakításoknak köszönhetõen jobb lesz a logisztikai szervezettség, s ez együtt jár azzal, hogy minden alakulattal közvetlen logisztikai kapcsolat épül ki. Az eddigi négy helyett egy szervezet fogja ellátni a pénzügyi szolgálatot, s kisebb létszámú, de várhatóan hatékonyabb toborzó irodák segítik majd a katonai élet népszerûsítését. A tárca továbbra is kiemelten kezeli a szociálpolitikával kapcsolatos kérdéseket - így változatlanul hangsúlyos lesz az érdekvédelem és a kegyeleti ügyek intézése is. Szekeres Imre sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tervezett átalakítások jövõ év végéig befejezõdnek, s ennek eredményeképp készség, képesség tekintetében egy erõsebb Magyar Honvédség fogja biztosítani hazánk függetlenségét, s a szövetségi feladatokból fakadó kötelezettségek teljesítését.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a gyakorlatilag a rendszerváltás óta tartó átalakítás a koncepció végrehajtásával befejezõdik. Véleménye szerint azonban rendkívül fontos, hogy készüljön egy olyan szakmai tervezet is, amely megfogalmazza azt: milyen legyen a honvédség tizenöt év múlva. Addig is meg kell felelni azonban az expedíciós kötelezettségeknek: biztosítani kell, hogy igény esetén ezer jól felszerelt és jól ellátott katona tartózkodhasson folyamatosan külföldön. S bár szövetségi kötelezettségeink garantálják, az ország szuverenitása ugyancsak kardinális kérdés, míg a természeti katasztrófák idején szintén a honvédség teljesítõképessége, mûködõképessége jelent a társadalom számára megnyugtató védelmet. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az ország vezetése nehéz helyzetben is biztosítani fogja az ütõképes, jól felszerelt és korszerûen szervezett Magyar Honvédség számára a költségvetésben a szükséges forrásokat.

Kérdésekre válaszolva Szekeres Imre elmondta: a változtatások érintik a tábornoki kart, a tiszti, tiszthelyettesi állományt - az utóbbiak aránya 10-12%-al csökken. A szerzõdéses katonák száma nõ, s a katonai pálya még mindig meglévõ presztízsét az is igazolja, hogy a fiatalok közül sokan szeretnének szerzõdéses vagy hivatásos szolgálatot vállalni. A tárca egyébként a kívánatos szintre másfél év alatt kívánja feltölteni az állomány létszámát. A miniszter bemutatta az új összhaderõnemi parancsnokot is: január elsejétõl ezt a tisztséget Tömböl László vezérõrnagy fogja betölteni.

Szekeres Imre az átalakítások egyik fontos eredményeként azt emelte ki, hogy a jövõben nyolcvan-húsz százalék lesz a csapatoknál szolgálatot teljesítõk aránya. Elismerõleg szólt a hivatásos állományról: felkészültségüket, képzettségüket az is jelzi, hogy a tisztek 35%-a beszél idegen nyelvet, s közülük soknak több diplomája is van.

Az eseményen jelen volt Lázár János, az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának elnöke is, aki elmondta: a honvédség átalakítása során konszenzus bontakozott ki a koalíció és az ellenzék között, s a pártérdekeket félretéve biztosítani fogják a Magyar Honvédség számára a szükséges  pénzügyi fedezetet.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-09-27 19:36:15
A Kecskeméten megkezdett tájékoztató sorozat újabb állomásaként Szentesen tartunk tájékoztatót...

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.