2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A cél: erõs és jól szervezett Magyar Honvédség

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:22

A honvédség új szervezeti és mûködési struktúrája elkészült, s ennek következményeként a Magyar Honvédség a közeljövõben valóban erõs és jól szervezett lesz. Az átalakítással kapcsolatos miniszteri döntések, a határozattervezetek alkalmasak a cél elérésére – errõl számolt be a közelmúltban dr. Szekeres Imre, a tárca irányítója.

Változássorozat elõtt áll a Magyar Honvédség, melynek eredményeképp mintegy kétezer-hétszáz fõvel nõ a csapatoknál szolgálatot teljesítõk száma. Ezenkívül létrehoznak egy támogató dandárt is, melynek létszáma ezerhétszáz fõ lesz. A 2007. január 1-tõl megkezdõdõ belsõ strukturális átalakításoknak köszönhetõen a mûveleti csapatoknál 100%-os lesz az állomány feltöltöttsége, s létrejön egy összhaderõnemi parancsnokság is. Az átalakításoknak köszönhetõen jobb lesz a logisztikai szervezettség, s ez együtt jár azzal, hogy minden alakulattal közvetlen logisztikai kapcsolat épül ki. Az eddigi négy helyett egy szervezet fogja ellátni a pénzügyi szolgálatot, s kisebb létszámú, de várhatóan hatékonyabb toborzó irodák segítik majd a katonai élet népszerûsítését. A tárca továbbra is kiemelten kezeli a szociálpolitikával kapcsolatos kérdéseket - így változatlanul hangsúlyos lesz az érdekvédelem és a kegyeleti ügyek intézése is. Szekeres Imre sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tervezett átalakítások jövõ év végéig befejezõdnek, s ennek eredményeképp készség, képesség tekintetében egy erõsebb Magyar Honvédség fogja biztosítani hazánk függetlenségét, s a szövetségi feladatokból fakadó kötelezettségek teljesítését.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a gyakorlatilag a rendszerváltás óta tartó átalakítás a koncepció végrehajtásával befejezõdik. Véleménye szerint azonban rendkívül fontos, hogy készüljön egy olyan szakmai tervezet is, amely megfogalmazza azt: milyen legyen a honvédség tizenöt év múlva. Addig is meg kell felelni azonban az expedíciós kötelezettségeknek: biztosítani kell, hogy igény esetén ezer jól felszerelt és jól ellátott katona tartózkodhasson folyamatosan külföldön. S bár szövetségi kötelezettségeink garantálják, az ország szuverenitása ugyancsak kardinális kérdés, míg a természeti katasztrófák idején szintén a honvédség teljesítõképessége, mûködõképessége jelent a társadalom számára megnyugtató védelmet. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az ország vezetése nehéz helyzetben is biztosítani fogja az ütõképes, jól felszerelt és korszerûen szervezett Magyar Honvédség számára a költségvetésben a szükséges forrásokat.

Kérdésekre válaszolva Szekeres Imre elmondta: a változtatások érintik a tábornoki kart, a tiszti, tiszthelyettesi állományt - az utóbbiak aránya 10-12%-al csökken. A szerzõdéses katonák száma nõ, s a katonai pálya még mindig meglévõ presztízsét az is igazolja, hogy a fiatalok közül sokan szeretnének szerzõdéses vagy hivatásos szolgálatot vállalni. A tárca egyébként a kívánatos szintre másfél év alatt kívánja feltölteni az állomány létszámát. A miniszter bemutatta az új összhaderõnemi parancsnokot is: január elsejétõl ezt a tisztséget Tömböl László vezérõrnagy fogja betölteni.

Szekeres Imre az átalakítások egyik fontos eredményeként azt emelte ki, hogy a jövõben nyolcvan-húsz százalék lesz a csapatoknál szolgálatot teljesítõk aránya. Elismerõleg szólt a hivatásos állományról: felkészültségüket, képzettségüket az is jelzi, hogy a tisztek 35%-a beszél idegen nyelvet, s közülük soknak több diplomája is van.

Az eseményen jelen volt Lázár János, az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának elnöke is, aki elmondta: a honvédség átalakítása során konszenzus bontakozott ki a koalíció és az ellenzék között, s a pártérdekeket félretéve biztosítani fogják a Magyar Honvédség számára a szükséges  pénzügyi fedezetet.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.