2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A cél: erõs és jól szervezett Magyar Honvédség

Hosz  |  2006. 11. 02., 08:22

A honvédség új szervezeti és mûködési struktúrája elkészült, s ennek következményeként a Magyar Honvédség a közeljövõben valóban erõs és jól szervezett lesz. Az átalakítással kapcsolatos miniszteri döntések, a határozattervezetek alkalmasak a cél elérésére – errõl számolt be a közelmúltban dr. Szekeres Imre, a tárca irányítója.

Változássorozat elõtt áll a Magyar Honvédség, melynek eredményeképp mintegy kétezer-hétszáz fõvel nõ a csapatoknál szolgálatot teljesítõk száma. Ezenkívül létrehoznak egy támogató dandárt is, melynek létszáma ezerhétszáz fõ lesz. A 2007. január 1-tõl megkezdõdõ belsõ strukturális átalakításoknak köszönhetõen a mûveleti csapatoknál 100%-os lesz az állomány feltöltöttsége, s létrejön egy összhaderõnemi parancsnokság is. Az átalakításoknak köszönhetõen jobb lesz a logisztikai szervezettség, s ez együtt jár azzal, hogy minden alakulattal közvetlen logisztikai kapcsolat épül ki. Az eddigi négy helyett egy szervezet fogja ellátni a pénzügyi szolgálatot, s kisebb létszámú, de várhatóan hatékonyabb toborzó irodák segítik majd a katonai élet népszerûsítését. A tárca továbbra is kiemelten kezeli a szociálpolitikával kapcsolatos kérdéseket - így változatlanul hangsúlyos lesz az érdekvédelem és a kegyeleti ügyek intézése is. Szekeres Imre sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tervezett átalakítások jövõ év végéig befejezõdnek, s ennek eredményeképp készség, képesség tekintetében egy erõsebb Magyar Honvédség fogja biztosítani hazánk függetlenségét, s a szövetségi feladatokból fakadó kötelezettségek teljesítését.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a gyakorlatilag a rendszerváltás óta tartó átalakítás a koncepció végrehajtásával befejezõdik. Véleménye szerint azonban rendkívül fontos, hogy készüljön egy olyan szakmai tervezet is, amely megfogalmazza azt: milyen legyen a honvédség tizenöt év múlva. Addig is meg kell felelni azonban az expedíciós kötelezettségeknek: biztosítani kell, hogy igény esetén ezer jól felszerelt és jól ellátott katona tartózkodhasson folyamatosan külföldön. S bár szövetségi kötelezettségeink garantálják, az ország szuverenitása ugyancsak kardinális kérdés, míg a természeti katasztrófák idején szintén a honvédség teljesítõképessége, mûködõképessége jelent a társadalom számára megnyugtató védelmet. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az ország vezetése nehéz helyzetben is biztosítani fogja az ütõképes, jól felszerelt és korszerûen szervezett Magyar Honvédség számára a költségvetésben a szükséges forrásokat.

Kérdésekre válaszolva Szekeres Imre elmondta: a változtatások érintik a tábornoki kart, a tiszti, tiszthelyettesi állományt - az utóbbiak aránya 10-12%-al csökken. A szerzõdéses katonák száma nõ, s a katonai pálya még mindig meglévõ presztízsét az is igazolja, hogy a fiatalok közül sokan szeretnének szerzõdéses vagy hivatásos szolgálatot vállalni. A tárca egyébként a kívánatos szintre másfél év alatt kívánja feltölteni az állomány létszámát. A miniszter bemutatta az új összhaderõnemi parancsnokot is: január elsejétõl ezt a tisztséget Tömböl László vezérõrnagy fogja betölteni.

Szekeres Imre az átalakítások egyik fontos eredményeként azt emelte ki, hogy a jövõben nyolcvan-húsz százalék lesz a csapatoknál szolgálatot teljesítõk aránya. Elismerõleg szólt a hivatásos állományról: felkészültségüket, képzettségüket az is jelzi, hogy a tisztek 35%-a beszél idegen nyelvet, s közülük soknak több diplomája is van.

Az eseményen jelen volt Lázár János, az Országgyûlés Honvédelmi Bizottságának elnöke is, aki elmondta: a honvédség átalakítása során konszenzus bontakozott ki a koalíció és az ellenzék között, s a pártérdekeket félretéve biztosítani fogják a Magyar Honvédség számára a szükséges  pénzügyi fedezetet.
Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.