2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szárazföldi haderőnemi értekezlet a Balatonnál

Hosz  |  2006. 09. 28., 19:35

Megkezdõdött a november 13-i Hosz választmányi ülést elõkészítõ haderõnemi ülések sorozata. Elsõként szeptember 19-20-án – Kun Ferenc elnökségi tag vezetésével – a Hosz szárazföldi haderõneme tartott munkaértekezletet. Badacsonylábdiban az MH 1sz. KORK-ban megtartott eseményen – az alapszervezeti- és csoportvezetõk, a légierõ és a logisztikai haderõnemi képviselõ, a kelet és a nyugat-magyarországi területi-, a jogi, valamint a szociális és személyügyi ügyvivõk mellett - részt vett és felszólalt Mészáros Géza Hosz elnök és Szincsák Gyula alelnök is.

Kun Ferenc haderõnemi képviselõ megnyitó szavai után – a haderõnemi iroda által – az elmúlt idõszakban végzett tevékenységet értékelték. Elhangzott, hogy a képviseleti iroda, így a haderõnemi képviselõ és  haderõnemi titkár tevékenységét alapvetõen a Hosz 2006-ra megfogalmazott fõ feladatai határozták meg. Kun Ferenc szólt az iroda költségvetésének teljesülésérõl, valamint arról, hogy a szárazföldi haderõnem minden alakulatánál mûködik Hosz alapszervezet, vagy önálló csoport. Az alapszervezetek és csoportok élénk szervezeti életet élnek, programjaikat, tevékenységüket a tagság igényeit figyelembe véve alakítják ki. Nagy hangsúlyt fektetnek a tagság aktív pihenésére és kikapcsolódására, családi, fegyvernemi nap programjainak megszervezésére és odafigyelnek az állomány üdültetésére. Megállapította, hogy a tagság aktivitása elsõsorban az õket érintõ dolgoknál, illetve a különbözõ saját és központi rendezvényeken nyilvánul meg.

2006. március 2-án Székesfehérváron a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokságán - Gyõrössy Ferenc altábornagy, Mészáros Géza elnök, valamint Kun Ferenc elnökségi tag aláírták a Szárazföldi parancsnokság és a Hosz szárazföldi haderõnemi tagozat együttmûködési megállapodását. Az alapszervezetek 50%-a már megkötötte a saját megállapodását az alakulat parancsnokával. Az alapszervezeti vezetõk mindenhol jó kapcsolatokat építettek ki az állományilletékes parancsnokokkal, elfogadják õket, mint szakszervezeti vezetõket és részt vesznek az állományt érintõ döntések elõkészítésében. A parancsnokok támogatják, segítik a Hosz alapszervezeti és központi rendezvényeinek végrehajtását. A Szárazföldi Haderõnem Hosz alapszervezeteinek jelenlegi létszáma: 4.824 fõ.

Az alapszervezeti vezetõk tájékoztatást kaptak az Egység 2002 Kft. által nyújtott  üdültetési lehetõségek kihasználtságáról, valamint a Vodafone új munkáltatói csomag szolgáltatásáról. Elismerések átadására is sor került - többek között - a Hosz szárazföldi haderõnem ajándékát kapta kiváló alapszervezeti munkájáért Fórján Sándor szentesi alapszervezeti vezetõ.

Ezt követõen Szincsák Gyula adott tájékoztatást a munkáltatóval történõ, a katonaállomány szolgálati- élet- és munkakörülményeinek javításáért folyó tárgyalásokról. Ismertette – egyebek mellett – a katonák szolgálati idõpótlékának bevezetési lehetõségét, s a rögzített szolgálati nyugdíj kapcsán az álláspontját. Az alelnök kiemelte azt is, hogy még mindig folynak az egyeztetések az árvízi feladatok utáni járandóságok folyósításáról.

Dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivõ a jogsegélyszolgálatról, valamint az idei törvénymódosítás néhány elemérõl tartott tájékoztatót.

Dr. Oláh Gábor szociális- és személyügyi ügyvivõ a 2006. évi szociális és temetkezési segélyezésrõl, valamint a pályázatokról tájékoztatott. Kiemelte, hogy a segélykérelmek egy része pontatlanul érkezik be a központi irodába, így azokat a hiánypótlás miatt késõbb tudják elbírálni. Kérte azokat az alapszervezeteket, amelyek az eredményes pályázatuk kapcsán 2006-ban különbözõ pénzösszegeket nyertek el, elszámolásukat az év végéig adják le.

Jáger Tibor nyugat-magyarországi területi ügyvivõ szólt a fogyasztói szolgáltatás-szervezõk felkészítésének helyzetérõl (Várpalota: szeptember 12, Szolnok: szeptember 25.), valamint a tagtoborzás eredményeirõl. Kérte az alapszervezetek vezetõinek segítségét abban, hogy az átszervezésekben érintett állomány minél nagyobb számban legyen a Hosz tagja.

Ezt követõen Mészáros Géza elnök adott tájékoztatást a 2006-ban végzett szakszervezeti tevékenységrõl. A Hosz elnöke – többek között – a szakminisztérium és a szakszervezet közötti együttmûködésrõl, a HM vezetõ tisztségviselõivel kialakított munkakapcsolatról szólt. Kiemelte, hogy aláírásra került a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) új megállapodása. Ezután az FRDÉSZ demonstráció elõkészítésérõl adott tájékoztatást.

A fórumon elhangzott kérdések, felvetések között Nyeste József debreceni alapszervezeti vezetõ a Hosz üdülõk EÜ pénztári elszámolása, Tóth Zsolt kaposvári alapszervezeti vezetõ pedig a Vodafone új rendszerû telefon szolgáltatásának lebeszélhetõsége után érdeklõdött.

A haderõnemi gyûlés az MH Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet meglátogatásával zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.