2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Jubilált a Hosz!

Hosz  |  2006. 09. 28., 19:44

Gyönyörû napsütéses idõvel ajándékozta meg az õsz a születésnapos Hoszt. A szakszervezet 15 éves fennállását ünneplõ mintegy másfél ezer vendég a – szeptember 9-i – rendezvényrõl szép emlékekkel, megannyi fantasztikus kulturális és sportélménnyel térhetett haza...

Már reggel 9 óra elõtt térzene hívogatta a vendégeket az MH ÖLTP Zách utcai objektumának alakulóterére, megadva a derûs nap hangulatát. Közben az ország minden részébõl érkezett családok egy fotóválogatás keretében tekinthették meg a Hosz elmúlt 15 évének kiemelkedõ pillanatait.

Az eseményen megjelent – többek között – Iváncsik Imre államtitkár, Mikita János mk. altábornagy, a HM HVK fõnökének I. helyettese, dr. Gáspár Tibor mk. vezérõrnagy, az MH ÖLTP parancsnoka, Gaskó István, a LIGA konföderáció elnöke, Kónya Péter, az FRDÉSz elnöke, Zsoldos Géza, a HÉF titkára, valamint a társszervezetek – Hodosz, BEOSZ, FRSZ, NBHSZ – vezetõi is. Az MH Légierõ Zenekar által játszott Himnusz, majd Hende Zsolt mûsorvezetõ rövid bevezetõ szavai után Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke köszöntötte a mintegy 1500 fõs vendégsereget.

A Hosz elnöke beszédében megemlékezett a szervezet alapítóiról, méltatta az elõdök tevékenységét, elismerte eredményeiket, majd továbbra is a katonák szolgálatának fontosságát nevezte a Hosz legfontosabb feladatának.

Az elnöki köszöntõ után Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára vette át a szót. Csatlakozva a honvédelmi miniszter köszöntõ leveléhez, személyes nagyrabecsülésérõl biztosította a szakszervezet vezetõségét és tagjait.

Iváncsik Imre elismerte a Hosz eddig elért eredményeit, szakmai hozzáállását. Mint mondta, a Honvédszakszervezet „ha kell erõvel, ha kell igen kemény eszközök alkalmazásával, de mindig megállapodásra készen képviseli a tagság érdekeit. ... A Honvédszakszervezet nemcsak itthon, az országos érdekegyeztetésben állja meg a helyét, hanem nagyon komoly tekintélyt vívott ki magának a nemzetközi porondon az EUROMIL keretében, és más nemzetközi együttmûködési fórumokon is hallatja a hangját. Valamint nemcsak önmagának vív ki tekintélyt, hanem a Magyar Köztársaságnak is.” Zárszavában pedig emlékeztetett a hadsereg átalakításának fontosságára. „2004 végétõl önkéntessé vált a honvédség, amely új feltételeket teremtett és új, nagyobb lehetõségeket hordoz magában, mint ahogy az korábban volt. Megváltozott a felkészítés, a kiképzés rendszere, folytatódik a haditechnikai modernizáció.” Végül az államtitkár megköszönte a katonák családjainak a támogatást, amellyel a seregben szolgáló családtagokat segítik az életben és a munkában is.

A köszöntõbeszédek után ismét a Légierõ Zenekar mûsorát hallhatták a vendégek. Az együttes már többször szerepelt a Hosz rendezvényein – mindig nagy sikerrel.

A sportkedvelõk délelõtt 10 órától vehették birtokukba a pályákat. A résztvevõk számára külön érdekesség volt a streetball és a strandröplabda mecscsek szervezése, hiszen ezek a sportágak ritkán szerepelnek a rendezvények kínálatában. Streetballban az ötödik helyen végeztek a Taszári Leányok. (folytatás a 2. oldalról)

A HIP csapatának pontjai a negyedik helyhez voltak elegendõek. Harmadikként végzett a Taszári Veteránok gárdája. Második lett a Fejér Team, a dobogó legfelsõ fokára pedig a HM VEK csapata állhatott.

Strandröplabdában hatodik helyen végeztek a Vészmadarak (HM VEK), ötödik lett a Silver Shark Radar csapata, negyedik pedig a HIP-es hölgyek válogatottja. Harmadik helyre volt elég a Tophy Team (Fejér m. kieg.) eredménye, míg a második helyen a Szikla Radar gárdája végzett. A gyõztes ebben a sportágban a HTEK Sasok csapata lett.

A negyedik sportág, a lövészet a pontosság és a koncentráció mestereit mozgatta meg leginkább. Férfi és nõi kategóriában mérkõztek a versenyzõk. Csapatban a harmadik helyen a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Dandár végzett. A második helyre a MH HIP csapata küzdötte fel magát, míg a dobogó elsõ helyén a HM VEK végzett. Az egyéni verseny a következõ eredményeket hozta:

Nõi egyéni: Kis Jánosné, Szabó Beáta, Mészáros Mária

Férfi egyéni: Uzelman József, Szimmer János, Miklós László

A legnagyobb érdeklõdés ez alkalommal is a labdarúgó mérkõzéseket kísérte. A torna, vagyis az Egység kupa harmadik helyezettje a Sándor Roland vezette Hosz csapat lett. Második helyen a HM Beszerzési Hivatal gárdája végzett. Az elsõ helyet a Cápák, vagyis az 5. Bocskai István Könnyûlövész-dandár foglalta el, a gólkirály Major Ferenc, az MH VEK játékosa lett.

Az Aktivitás kupát idén az MH VEK csapata vihette haza. A versenyben második lett a Fejér megyei hadkiegészítõk együttese, míg a harmadik helyen holtversenyben a taszári nyugállományú csapat, a HTEK és a debreceni könnyûlövész-dandár válogatottja lett.

A sportversenyek közben Fórján Sándorral, a szentesi alapszervezet vezetõjével beszélgettünk.

- Az alapszervezet 2001. novemberében alakult 14 fõvel, azóta 483 tagot számlálunk.

- Hogyan érzik magukat, milyen a csapat hangulata?

- Nagyon jól érezzük magunkat, hiszen tagjaink szeretik az ilyen családi jellegû rendezvényeket. Évente 4-5 családi kirándulást szervezünk. Minden év júniusában vagy júliusában állandó vendégek vagyunk Pálmonostorán a Szalkai-tanyán, de jártunk már együtt a ceglédi élményfürdõben és a Fõvárosi Nagycirkuszban is. Most itt hódol a csapat az aktív pihenésnek, de már szervezzük az októberi kirándulást is. Ezen kívül természetesen a központi rendezvényeken is részt veszünk.

Nagy híve vagyok a családi összefogásnak, mert mindig családcentrikus voltam. Tudják ezt a szervezet tagjai is. Bizalommal fordulnak hozzám, én pedig soha nem utasítom el õket.

Szerencsére a parancsnoki hozzáállás is pozitív úgy a rendezvények, mint a személyes jellegû kérések támogatásában.

- Milyen versenyszámokban indultak?

- Kispuska lövészetben 40 fõ szállt versenybe tõlünk, valamint a kispályás futballban és strandröplabdában is indítottunk csapatot.

Az erõt próbáló sportversenyekkel azonos idõben a Wing Tsun kung-fuval is ismerkedhettek az érdeklõdõk. A debreceni alapszervezet néhány tagjának ez a bemutató tetszett a legjobban.

A legkisebbeket a Fabula Bábszínház és a Játszóház mûsorai várták. A bábszínház is sok gyermeket lekötött, azonban a játszóház majdnem kicsinek bizonyult az óriási érdeklõdés miatt. A kézmûves asztalok, az arcfestés sok kisgyermek fantáziáját megmozgatta. Gyönyörûen festett gyermekarcok mosolyogtak boldogan, miközben készültek a csodálatos üvegfestmények.

Kevéssel dél elõtt egy igazi látványosság vonzotta a kicsiket és nagyokat a füves területre. A Honvéd Zrínyi SE Baranta Szakosztálya tartott bemutatót. A korhû ruhákba öltözött szereplõk bemutatták az õsi magyar harcmodor fogásait. Férfiak és nõk együtt röpítették a közönséget a honfoglaló magyarok korába.

A különleges eseményrõl Magyar István alezredest, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem adjunktusát kérdeztük:

- A Baranta Szakosztály 3 éve alakult, akkor lett sportegyesület. Mai bemutatónk mögött több tízéves kutatómunka áll. A baranta a tradicionális magyar küzdõsportokról szól. Tulajdonképpen a gyermekjátékokból, táncokból összegyûjtött mozgásanyag reprodukciója ez a sport. Megpróbáljuk azokat a harcos értékeket rendszerezni és bevinni a köztudatba, amelyek egykor minden magyar harcos birtokában voltak. Alapvetõ mozgásanyagunk a birkózás, és a különbözõ vívásformák. Jelenleg 60 fõvel mûködik a szakosztályunk. Férfiak és nõk vegyesen járnak hozzánk, sõt, gyerekek is sokan csatlakoznak a csoporthoz. Országszerte sok helyre hívnak minket. Évek óta ott vagyunk a visegrádi Palotajátékokon, Esztergomban a Szent István Napokon, valamint voltunk Dabason a Kárpát-medencei Fiatalok Találkozóján is. Már külföldre is hívnak bennünket. Úgy látom, hogy a mai bemutatónk sikeres volt. Minden fellépésünkön keressük a kapcsolatot a közönséggel, olyan elemeket is beépítünk, amelyekbe a nézõket is be tudjuk vonni, például ki lehet próbálni a fegyvereinket.

Ebéd elõtt a kicsiknek énekelt a Makám együttes.

A színvonalas elõadás után a vendégsereg az étkezde körül csoportosult. A babgulyás sikere vitathatatlan: az ebédlõ órákon át teljes létszámmal üzemelt. A jó hangulatot csak fokozta Horváth Gyula cigányprímás és zenekara.

Az igazi magyaros lakoma után a Kronos zenekar segített a kalóriák elégetésében.

A rockzene felrázta a jóllakott közönséget, akik a Savaria Legio harci bemutatóját nézhették meg kora délután. A szombathelyi Legio az i. e. 1. századbeli viseletet és harci fogásokat mutatta be. A moziból ismert „jelmezek” megelevenedtek, igazi katonák mutatták be Szombathely múltjának egy darabját.

- Mi egy hagyománykutató, hagyományõrzõ és ismeretterjesztõ egyesület vagyunk – mondta Németh János, a Savaria Legio centurioja. Mintegy 60 fõs az egyesület: ezzel a létszámmal harcoló alakzatot tudunk bemutatni, tehát az I. századi római nehézgyalogosok mindennapjait, valamint veszták is vannak közöttünk, akik a veszta papnõk hagyományait és szertartásait elevenítik fel. Ezen kívül kézmûveseink is vannak, akik szintén az I. századi kovács- és fazekas hagyományokat tartják életben. Országszerte ismertek vagyunk, sõt, már külföldre is egyre többször hívnak minket. Ráadásul az osztrák televízió a Discovery Channel csatornával közösen filmet forgat a római korról, amiben fontos szerepet szántak nekünk. Ígéretek szerint a Discovery Channel októberben mûsorára tûzi ezt a filmet. A színpad elõtt csoportosuló vendégek örömére a légiósok után befutott az Irigy Hónaljmirigy zenekar. Ugyan a nyolctagú együttest most négyen képviselték csak, mégis fergeteges hangulatot gerjesztettek ismert paródiáikkal. Mûsoruk után pedig szorgalmasan osztogatták az aláírásokat a sátrukhoz gyûlt rajongóknak.

A Mirigyek már másodjára jöttek honvédszakszervezetes rendezvényre. Sipos Tamást kérdeztük – egyebek mellett – katonai pályafutásáról.

- Nem elõször jártok Hosz-rendezvényen. Mik a tapasztalatok?

- Nagyon jó buli volt a mostani. A tavalyi is tetszett, de most jobban éreztük magunkat, csakúgy, mint a gyerekek. Lehet, hogy Michael Jacksont várták – de mi jöttünk helyette...

- Milyen élményeitek vannak katonakorotokból?

- Én ugyan voltam katona, de vannak olyanok, akik sokáig bujkáltak... Akkor még nem tartozott a kedvenc élményeim közé. Számunkra sokkal jobb fellépni laktanyában, mint szolgálni a seregben. Bár mi csak a régi sorállományt ismertük. A mostani, hivatásos állománnyal már más a helyzet, minden tisztelet az övéké.

A koncert után az alakulótér egyik felét a „biciklis akrobaták” vették birtokukba. A Triál csoport látványos mutatványai vonzották a szemet. A raklap-hegyekre speciális biciklikkel ugráló fiatalok nagy elismerést szereztek az ifjú nézõk között, míg a szülõk inkább elborzadtak a merész akciók láttán.

A pálya szerelése közben Nagy Endre Zsolt, a csoport egyik tagja avatott be a „bike trial” sport rejtelmeibe.

- A sportág elõször a motorosok világából indult, majd egy spanyol fiatalember „ültette át” a kerékpárosok síkjára. Nem sok idõ telt el a kezdetek óta, mégis egész iparággá nõtte ki magát a bike: egyesületek alakultak, világversenyeket rendeznek, sõt, külön alkatrészgyártók szakosodtak a speciális kellékek készítésére.

- Sok nézõt vonzott a bemutatótok. Új tagokat is így toboroztok?

- Lelkesedés mindig van az új jelöltekben – egészen addig, amíg meg nem unják a sok gyakorlást, hiszen az egy kerékre álláshoz, az ugráshoz nagyon sokat kell gyakorolni – ami nem megy kisebb-nagyobb sérülések nélkül.

Idõközben az alakulótérrõl eltûntek a veterán motorok, hogy izgalmas élményben részesítsék a kétkerekû lóerõk szerelmeseit. Így menet közben csodálhatták az érdeklõdõk a több százezer forintos motorcsodákat – marcona vezetõikkel a nyeregben.

A motorokról és a motoros életrõl Dobai István, a Kecskeméti Repülõbázis nyugalmazott törzszászlósa mesélt.

- Korábban a Honvédszakszervezet vezetõi közé tartoztam, a magánéletben pedig a motorozást passziónak tartottam. Utóbbi még ma is így van. Ezért igyekeztünk létrehozni egy katona-motoros csapatot. Úgy gondoltuk, hogy a motorozás szeretete és a honvéd-lét össze tud tartani minket. Tavaly már volt egy nagysikerû találkozónk Kalocsán, amit idén Szabadszálláson – hasonló sikerrel – meg tudtunk ismételni. A jövõben alapítani szeretnénk egy hivatalos katona-motoros szervezetet. Jelenleg a jogi feltételek megteremtésén dolgozunk.

- Jelenleg hány fõbõl áll a csapatuk?

- Most 30 fõ képezi a „kemény magot”, õk az ország különbözõ részein élnek. Egyébként rengeteg katona motorozik. Most az a trend, hogy vagy nagyon régi, vagy nagyon új motorja legyen valakinek.

A nap utolsó fellépõje a Bikini együttes volt. A jól ismert slágerek a hangszálakat is megmozgatták, nemcsak a lábakat. Ezt követõen a tombolasorsolás, majd az összesített eredményhirdetés következett, emellett a jubileumi irodalmi- és keresztrejtvény pályázat sorrendjét is kihirdették.

A szórakoztató programok és fellépõk mellett a rendezvényen a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár is megjelent. Dr. Szenes Zoltán ügyvezetõ igazgató nyilatkozott a Hosz és a Pénztár kapcsolatáról:

- A Hosz a kezdetektõl támogatta a Pénztár létrejöttét, s a jó kapcsolatot tavaly együttmûködési megállapodással is megerõsítettük. Látogatjuk egymás fórumait, kommunikációs lehetõségeinkhez mérten népszerûsítjük egymás szolgáltatásait, valamint átjárhatóságot biztosítottunk a honlapjaink között is. A Honvéd Nyugdíjpénztár az egyik legnagyobb munkáltatói pénztár. Taglétszámunk 61 ezer fõ, valamennyi fegyveres- és rendvédelmi szervet magunkba foglaljuk.

- A mai napon sikerült-e új tagokat toborozni?

- Igen, ma körülbelül 15 új tag jelentkezett hozzánk. Ezt jó eredménynek tekintem. Annak tudatában, hogy a Pénztár marketingstratégiája megújult, további belépõkre is számítunk a késõbbiekben – mondta dr. Hajós Dezsõ, a Pénztár marketing menedzsere.

Kora este, fél 7 körül aztán a születésnapi torta is megérkezett. Ezt követõen a katona-vendégek honvédségi buszai – teli kellemesen fáradt utasokkal – elindultak hazafelé.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.