2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Munkában az Alapítvány

Hosz  |  2006. 12. 27., 09:12

A Katonákért Alapítvány november 29-i, Szekeres István kuratóriumi elnök vezette ülésén – egyebek között – elhangzott, hogy immár 15 esztendeje hangoztatja a szakszervezet, az alapítvány, hogy a katona egyenruhás állampolgár, így a katonáknak is vannak civil ügyei. A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) keretében beadott pályázatok sikertelensége azonban azt jelzi, hogy a társadalom még mindig úgy gondolja, hogy csupán a szaktárcának és intézményeinek vannak tennivalói a katonák érdekében. Az Alapítvány rendezvényén részt vett Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke is.

A kuratórium elõtt Szekeres István beszámolt a Honvédszakszervezettõl, a Honvédelmi Minisztériumtól kapott támogatásokról, valamint a személyi jövedelemadó 1%-aiból befolyt összegrõl, illetve azok felhasználásairól is. A kuratórium vezetõje azt is elmondta, hogy az Alapítvány támogatást nyert a fõvárosi önkormányzat rekonverzióval kapcsolatos pályázatán.

A segélyezési elgondolás, a három forrásból összerakott segélyezési alap beindult, több mint 2,5 millió forintot fordítottunk segélyezésre, ennek mintegy felét – sajnálatos módon – temetési segélyezésre költöttük - tette hozzá Szekeres István. Az ülésen elhangzott, hogy a megkezdett társadalombiztosítási tanácsadás eddigi tapasztalatai – az elõzetes várakozásnak megfelelõen – sikeresek. Nagy az érdeklõdés, a tanácsadó-szolgálat jelenlegi mûködtetése jól szolgálja a katonák érdekeit.

Fontos törekvése az Alapítványnak, hogy honvédségi inkurrenciákat igényel a szaktárcától. Már konkrét ígéret is van, a közeljövõben már elhelyezési és hadtápanyagokat is kapni fog az Alapítvány. A vállalkozási tevékenységrõl a kuratórium vezetõje elmondta, hogy a Food Expressz-szel fenntartott kapcsolat hamarosan véget ér, a Vodafone továbbra is leköti a munkakapacitások jó részét, a kintlévõség szinte minden hónapban meghaladja a nyereséget. Szekeres István azt is hangsúlyozta, hogy a munkaerõ-közvetítés ügyében is megkezdte a tevékenységét a Katonákért Alapítvány.

Ezt követõen arról esett szó, hogy a 2007-es esztendõben milyen feladatok állnak a Hosz, illetve az Alapítvány elõtt. A Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítvány és a Katonákért Alapítvány közötti hasznos együttmûködésrõl, egy, a munkába helyezést elõsegítõ, teljesítõképes innovációs iroda létrehozásáról is beszéltek. Az egyéb ügyek között elmondta a kuratórium elnöke, hogy a jogsegélyszolgálatot eddig vezetõ dr. Somos József már csak esetenként vállal feladatokat, így a – gazdaságosság jegyében – a Hosz és az Alapítvány közötti integrált jogsegélyszolgálat mûködtetésérõl is egyeztettek. 

A nyugállományúak, illetve a nyugdíjba készülõ aktív katonákkal kapcsolatban elhangzott, hogy az Alapítvány a maga lehetõségei mentén mindent meg fog tenni, még többet fog szolgáltatni, illetve még több információt fog nyújtani az érintetteknek. A nyugdíjas-kutatás és a kiválás-kutatás ügyeivel kapcsolatban is tárgyaltak a kuratórium tagjai, emellett szó esett egy lehetséges nemzetközi konferencia megszervezésérõl is.

Az ülésen Mészáros Géza Hosz elnök elmondta, hogy a szakszervezet – a Választmány döntését bírva – továbbra is támogatja az Alapítvány tennivalóit, célkitûzéseit, emellett a nyugállományúakkal kapcsolatos kutatásokat, ellátásukat, valamint a nyugdíjasházakkal és rehabilitációs központokkal összefüggõ terveket is segíti. A szakszervezet vezetõje tájékoztatta a megjelenteket arról is, hogy a szolgálati nyugdíj átdolgozása, valamint az illetményrendszer problematikája mind-mind a Honvédszakszervezet elsõdleges tennivalói közé tartoznak. Jó a kapcsolat a Hosz és az Alapítvány között - mondta hozzászólása végén az elnök.

Dr. Paraizs József az egészségmegõrzéssel, majd az Alapítvány jövõbeni jogsegély-szolgálati feladataival és a jogászi, ügyvédi tennivalóival kapcsolatban, míg Keszthelyi László a Vodafone kintlévõségek behajtása okán fogalmazott meg javaslatokat.

Az ülés végén Pusztai Lajos kuratóriumi titkár a segélyezésrõl, annak rendjérõl és lehetõségeirõl, a személyi jövedelemadó 1-1%-ára vonatkozó 2007.évi rendelkezõ nyilatkozatok benyújtásának lehetséges módozatairól, a határidõkrõl, valamint az átképzési támogatásokról adott hasznos információkat a kuratórium tagjainak, majd a következõ idõszak egyéb tennivalóiról és a pályázati lehetõségekrõl is tárgyaltak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.