2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédelem Napján

Hosz  |  2007. 05. 30., 13:10

Immár tizenöt esztendeje – 1992 óta – május huszonegyedike, Budavár 1849-es visszafoglalásának dátuma a Magyar Honvédelem Napja. Történelmünk e jeles eseménye elõtt tisztelegve Budapesten, a Városligetben, idén a Petõfi Csarnok elõtti Napozóréten – több ezer érdeklõdõ elõtt – dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kijelentette: rend, fegyelem és magas erkölcsi színvonal jellemzi a mai Magyar Honvédséget.

A katonai közelharc-bemutató, valamint az MH Központi Zenekarának mûsora után a honvédelmi miniszter köszöntõjében elmondta, hogy a Magyar Honvédség tábornokai, tisztjei, tiszthelyettesei és katonái ezen az ünnepnapon mutatkozhatnak be a nyilvánosság, a társadalom tagjai elõtt. Miután dr. Szekeres Imre röviden végigtekintette az MH hazai és missziós feladatait, a NATO egyik legelismertebb haderejének nevezte a magyart. Rend, fegyelem, magas erkölcsi színvonal jellemzi a mai Magyar Honvédséget – hangsúlyozta a honvédelmi tárca irányítója.

Az egész napos programban a Honvéd Együttes mûsora, a Magyar Vöröskereszt bemutatkozása, gyermekprogramok, az MH Támogató Dandár díszelgõinek bemutatója, Charlie koncert és Megasztár produkció, végül pedig a veszprémi Légierõ Big Band mûsora is helyet kapott.

Számos érdeklõdõt vonzott a gyermek-játszóház, a folyamatos gyermekprogramok a fedett sátorban, a kalandparkban az izgalmas ügyességi próba, vállalkozó szellemûeknek pedig a különbözõ nehézségi szintû mászófalak, amelyeket a legkisebbektõl az idõsekig mindenki kipróbálhatott. Az épületharc-szimuláció airsoft-fegyverekkel, a kézmûves- és népi mesterségek bemutatkozása szintén csalogatta a kilátogató fõvárosi és vidéki nagyközönséget.

A stilizált huszártábor, a hagyományõrzõ lovasok, a gyalogoskatonák mellett a katonai szervezetek is bemutatkoztak. A gépjármû, a harcjármû, a helikopter, a kézifegyver, valamint a katonai ruházati bemutatók, a toborzó- és bevetés-pont egyaránt vonzó volt kicsinek és nagynak.

A Magyar Honvédelem Napja alkalmából május 21-én ünnepségsorozattal köszöntötte katonáit Székesfehérvár. A rendezvényre meghívást kapott a Honvédszakszervezet is,  így lehetõség adódott a lakosság és a katonák kapcsolatának erõsítésére.

Az új buszpályaudvar mellett lévõ dísztéren térzenét játszó Székesfehérvári Helyõrségi Zenekar csalogatta a résztvevõket, majd Benkõ Tibor vezérõrnagy, az MH Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese és Pénzes Mihály, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt.

A színes forgatagban a fehérvári alakulatok bemutatója mellett a Honvédszakszervezet is bemutatkozott. A Honvédszakszervezet a Honvéd Nyugdíjpénztár és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közös faházában Mészáros Géza elnök, Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivõ, Jáger Tibor, a Hosz szolgáltatás- és tagszervezõje, valamint Czövek János haderõnemi titkár fogadta az érdeklõdõket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.