2024. 02. 26. hétfő
Edina
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédelem Napján

Hosz  |  2007. 05. 30., 13:10

Immár tizenöt esztendeje – 1992 óta – május huszonegyedike, Budavár 1849-es visszafoglalásának dátuma a Magyar Honvédelem Napja. Történelmünk e jeles eseménye elõtt tisztelegve Budapesten, a Városligetben, idén a Petõfi Csarnok elõtti Napozóréten – több ezer érdeklõdõ elõtt – dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter kijelentette: rend, fegyelem és magas erkölcsi színvonal jellemzi a mai Magyar Honvédséget.

A katonai közelharc-bemutató, valamint az MH Központi Zenekarának mûsora után a honvédelmi miniszter köszöntõjében elmondta, hogy a Magyar Honvédség tábornokai, tisztjei, tiszthelyettesei és katonái ezen az ünnepnapon mutatkozhatnak be a nyilvánosság, a társadalom tagjai elõtt. Miután dr. Szekeres Imre röviden végigtekintette az MH hazai és missziós feladatait, a NATO egyik legelismertebb haderejének nevezte a magyart. Rend, fegyelem, magas erkölcsi színvonal jellemzi a mai Magyar Honvédséget – hangsúlyozta a honvédelmi tárca irányítója.

Az egész napos programban a Honvéd Együttes mûsora, a Magyar Vöröskereszt bemutatkozása, gyermekprogramok, az MH Támogató Dandár díszelgõinek bemutatója, Charlie koncert és Megasztár produkció, végül pedig a veszprémi Légierõ Big Band mûsora is helyet kapott.

Számos érdeklõdõt vonzott a gyermek-játszóház, a folyamatos gyermekprogramok a fedett sátorban, a kalandparkban az izgalmas ügyességi próba, vállalkozó szellemûeknek pedig a különbözõ nehézségi szintû mászófalak, amelyeket a legkisebbektõl az idõsekig mindenki kipróbálhatott. Az épületharc-szimuláció airsoft-fegyverekkel, a kézmûves- és népi mesterségek bemutatkozása szintén csalogatta a kilátogató fõvárosi és vidéki nagyközönséget.

A stilizált huszártábor, a hagyományõrzõ lovasok, a gyalogoskatonák mellett a katonai szervezetek is bemutatkoztak. A gépjármû, a harcjármû, a helikopter, a kézifegyver, valamint a katonai ruházati bemutatók, a toborzó- és bevetés-pont egyaránt vonzó volt kicsinek és nagynak.

A Magyar Honvédelem Napja alkalmából május 21-én ünnepségsorozattal köszöntötte katonáit Székesfehérvár. A rendezvényre meghívást kapott a Honvédszakszervezet is,  így lehetõség adódott a lakosság és a katonák kapcsolatának erõsítésére.

Az új buszpályaudvar mellett lévõ dísztéren térzenét játszó Székesfehérvári Helyõrségi Zenekar csalogatta a résztvevõket, majd Benkõ Tibor vezérõrnagy, az MH Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese és Pénzes Mihály, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt.

A színes forgatagban a fehérvári alakulatok bemutatója mellett a Honvédszakszervezet is bemutatkozott. A Honvédszakszervezet a Honvéd Nyugdíjpénztár és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közös faházában Mészáros Géza elnök, Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivõ, Jáger Tibor, a Hosz szolgáltatás- és tagszervezõje, valamint Czövek János haderõnemi titkár fogadta az érdeklõdõket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.