2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az európai katonák elégedetlenek a portugál kormánnyal

Hosz  |  2007. 05. 30., 13:12

A portugál katonák jogai alatta maradnak az európai normáknak A portugál kormány nem folytat szociális párbeszédet katonáival. Az európai katonák tiltakoznak az ellen, hogy portugál bajtársaik jogai tovább sérüljenek a portugál kormány legújabb törvényjavaslatát követõen.

A legtöbb Európai Uniós ország kormánya bevonja a katonai érdekképviseleteket a szociális párbeszédekbe. A katonák érdekeit védõ demokratikus szervezetek állandó jelleggel vesznek részt a katonai dolgozók és családtagjaik szociális és szakmai ügyeinek szabályozásával foglalkozó tárgyalásokon. Portugáliában azonban ez nem így van.

- Nem elég, hogy a Portugál Parlament által 2001-ben egyhangúlag megszavazott, a portugál katonák érdekképviselethez való jogát biztosító törvény nem került soha végrehajtásra, de egy új tervezet a „a hivatásos katonai érdekképviseletek vezetõinek jogállásáról” a nullára csökkenti a szociális képviselethez való jogot – jelentette ki Emmanuel Jacob, az EUROMIL, a Katonai Érdekképviseletek Európai Szervezetének elnöke. Az új törvény nem engedélyezné az érdekképviseleti tevékenységet a katonai körletekben és megtiltaná az érdekképviseleti munkát a parancsnoki beosztásban tevékenykedõ katonáknak, azaz de facto valamennyi tiszt és vezérkari beosztott számára.

A jelenleg Krakkóban a tavaszi ülésükre összegyûlt európai katonák tiltakoznak ezen további hátrányos intézkedés ellen, amely erõsen ellene mond az általános európai normáknak.

- Szégyellem, hogy ezt az a kormány kezdeményezte, amely az Európai Unió elnöki tisztét fogja betölteni. – tette hozzá Antonio Lima Coelho úr, az ANS, a Portugál Tiszthelyettesek Nemzeti Szövetségének elnöke.

A portugál katonák régóta követelnek jogosultságot az õket közvetlenül érintõ szociális és szakmai ügyekben történõ teljes körû vélemény-nyilvánításra. Korábban számos portugál katonát ért fegyelmi felelõsségrevonás véleményük kinyilvánításáért.

Az EUROMIL 22 európai ország 33 katonai érdekképviseleti szervezetét összefogó szerv, amely több mint 500.000 katonát és családjait képviseli.

További tájékoztatásért kérjük forduljanak: Emmanuel Jacob úrhoz, az EUROMIL Elnökéhez (+32-475 447 123) vagy Antonio Lima Coelho úrhoz, a Portugál Tiszthelyettesek Nemzeti Szövetségének Elnökéhez (+351-93 885 04 79).

Katonai Érdekképviseletek Európai Szervezete

33, av. Général de Gaulle, B-1050 Bruxelles

Tel.: 0032.2.626.06.83, Fax: 0032.2.626.06.99

Email: euromil@euromil.org

http://www.euromil.org

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.