2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülést tartott az Idősügyi Tanács

Hosz  |  2007. 05. 30., 13:31

Szokatlan idõpontban, 2007.04.24-én 1300-kor kezdte ülését a Honvédelmi Idõsügyi Tanács.

Az elsõ napirendben Vilner Péter mérnök ezredes a tárca humánpolitikájáról adott tájékoztatást.

Vilner ezredes elmondta, hogy a 2003-2013 közötti idõszakra elfogadott humánstratégia az idõközben beállt változások miatt felülvizsgálatra szorul, terveik szerint a felülvizsgálat 2008 elsõ negyedévére elkészül.

2007-tõl 3 éves humánpolitikai programja van a tárcának, amely elsõsorban a változások humánus menedzselésére koncentrál.

Alapvetõen az évente megfogalmazásra kerülõ humánpolitikai elvekkel kívánja rugalmasan lereagálni a tárca vezetése a kialakuló új helyzetet, a humán ellátások feltételrendszerében beálló változásokat.

Az elmúlt évek jellemzõje, hogy csökkenõ erõforrás állt rendelkezésre a szociális és humán ellátásokat végzõ intézmények részére, ezért szükséges a humán ellátások és szolgáltatások új alapra helyezése.

A nyugállományúakra vonatkozóan a tárca a jelenlegi ellátási rendszeren nem kíván változtatni, azonban 2009-ig szükségesnek tartja az Idõsügyi Stratégia kidolgozását és a nyugdíjas otthoni ellátás 2007 végéig történõ felülvizsgálatát.

A nyugdíjas otthoni elhelyezés kérdéskörérõl Garai János alezredes a HM. Személyzeti Fõosztálya nevében adott tájékoztatót. A tájékoztatóban elhangzott, hogy a tárca a 2001. évi XCV. törvényben elõirt nyugdíjas otthoni ellátás megvalósítása érdekében több lépést tett. A 31/2002 számú HM rendeletettel a tárca kialakította a nyugdíjas otthoni elhelyezés pénzügyi támogatásának rendjét. Ezt követõen a tárca vásárolt 6 férõhelyet egy idõsotthonban, amelybõl 1 még üresen áll. Az idõsotthonba való bekerülés feltételei között elõ van irva a korhatár, mely szerint 65 év alatt nem lehet bekerülni, illetve alkohol és drogfüggõk is kizártak az igénybevevõk körébõl.

A tárca több változatban vizsgálta az idõsotthon létrehozásának lehetõségeit, egyelõre 2013-ig nem áll költségvetési keret rendelkezésre a megvalósításhoz. Egyébként a tárca csekélynek ítéli az idõsotthoni elhelyezés iránti érdeklõdést.

A tárca megítélésével az érdekvédelmi szervezetek – közte a Hosz Nyá. Tagozat elnöke – ellentétes véleményüknek adtak hangot, ugyanis a feltételek ismeretében bátrabban lehetne propagálni az idõsotthoni elhelyezést, ha a feltételek idõközben kedvezõtlenül nem változhatnának.

A következõkben a HM. Kulturális Szolgáltató Kht. ügyvezetõ igazgatója, Molnár István adott tájékoztatót a nyugállományú szervezetek és személyek támogatásáról.

Végezetül a BEOSZ részérõl Fenyvesi Péter nyá. ezredes ismertette a honvédségi nyugállományúak VII. országos fórumának elõkészítése helyzetét. A fórumon a tagozatunk 50 fõvel tervezi képviseltetni magát.

Szoboszlai Endre nyá. mérnök ezredes

Nyá. Tagozat elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.