2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Családi sikertörténet, közmegelégedésre

Hosz  |  2007. 04. 27., 10:10

Food Express: az ízvadász Amerikai sikertörténet – magyar módra. A mondat második fele is fontos, hiszen Zsidek László üzleti elképzeléseit bizonyára korábban is valóra válthatta volna, ha hazánkban a szocialista tervgazdaság helyett a piac szerepe a meghatározó. A késleltetett karrier azonban nem ártott a Food Express tulajdonosának, sõt talán némi elõnyt is sikerült a hátrányból kovácsolni: négy gyermeke közül kettõ már a felnõtt korosztályba lépett, s így õk is meghatározó szerepet tölthetnek be a részvénytársaságként mûködõ családi vállalkozásban.

- Immár több mint három és fél évtizede, hogy szakácsként elkezdtem gasztronómiai pályafutásomat. A pályaválasztáskor természetesen még magam sem gondoltam, hogy ennyire szerelmese leszek a szakmának, s minden kis finomságot, ínyencséget, egyedi ízt elõbbre helyezek az élet más örömeinél. Ahogy azonban teltek az évek, s egyre nagyobb éttermekben tehettem próbára képességeimet, úgy alakult ki bennem az a vágy is, hogy egyszer majd saját üzletemben produkálhatom magam. Törvényszerû volt tehát, hogy a magánszféra felé vettem az irányt, s a nyolcvanas években már több éttermet és diszkót mûködtettem. Ez a tanulás idõszaka volt: megtapasztalhattam, mit jelent tulajdonosnak lenni. Az évek múlása azonban új kihívásokat is hozott, s az ezredforduló elõtt már bebizonyosodott, hogy rendkívül nehéz olyan éttermet mûködtetni, ahol a vendégek száma szinkronban van az ételek minõségével. Péter fiam ekkor egyetlen mondattal alapozta meg jelenlegi cégünk mottóját: ha nem jön a vendég, mi visszük az ételt hozzá. E tervünk azért sem tûnt irreálisnak, mert a szocialista nagyüzemek és irodák felszámolásával egyidejûleg az üzemi konyhák is megszûntek, s némi túlzással azt is mondhatom: a munkavállalók jelentõs része íróasztalról vagy a munkapadon ebédelt. Ma már úgy látom: tizenhárom éves cégünk szinte közkívánatra alakult, hiszen tudatos, tervszerû munkával sikerült felépíteni egy olyan szervezetet, amely napi ötvenezer adag étel kiszállítására alkalmas.

Zsidek Lászlónak természetesen volt már némi tapasztalata, hiszen pályafutása kezdetén alkalmazottja volt annak a cégnek, amely dobozba és fóliába csomagolt ételekkel látta el a a belga légitársaságot, sõt - mint jóval késõbb megtudták - az akkor ellenségnek számító NATO katonák is a Made in Hungary felségjelû Gastrofol vállalat ételeit fogyasztották.

- Tulajdonképpen itt, a Gastrofolnál fedeztem fel, milyen jó ízû fogások készíthetõk nagyban is, de a rendszerváltás után nem volt könnyû hasonló profilú cég mûködéséhez engedélyt szerezni. Vállalkozásunk hõskorában zárt szállítást alkalmaztunk, s melegen szervíroztuk a megrendelõnek az ételt. Ekkor a legkisebb munkahelyeket is célba vettük, s ehhez kellett a logisztikát kiépíteni: szektorokra osztottuk a várost, s ahogy fejlõdtünk, úgy lett egyre rugalmasabb és gyorsabb a szolgáltatás. Számomra az is törvényszerû volt, hogy a termelt profitot vissza kell forgatni, ellenkezõ esetben az egyre élesedõ konkurenciaharc áldozatává válhatunk. Meggyõzõdésem egyébként, hogy a korrekt versenyzés elõsegíti a minõség javulását is.

A fejlõdéshez azonban nemcsak új ötletek, nemcsak kreatív vállalkozó kell, hanem jelentõs anyagi forrás is - Zsidek László elképzeléseinek megvalósításához közel kétmilliárd forint... A nagyszabású terv ugyanis olyan zöldmezõs beruházást tartalmazott, melynek során az üzembe a legmodernebb gépek kerülnek – s így természetesen a legújabb, hazánkban szinte ismeretlen technológia is. Az Ercsiben megvalósult gigantikus konyhában jelenleg kétszáz ember dolgozik két mûszakban, közöttük hentesek, szakácsok – s bizonyára nem meglepõ – mérnökök is.

- Csak ízelítõül néhány adat: egy menühöz például 1,2 tonna burgonyát készítünk el, s hetente annyi gyümölcslevest fõzünk, hogy egy versenymedencét is meg tudnánk vele tölteni. A már említett félszázezer adag már jelzi, hogy kapacitásunkkal a közétkeztetésben kívánunk markánsan jelen lenni, s e szegmensben minõséget adni. Ételeink ára 520 Ft-tól 900 Ft-ig terjed, de heti menüt 2500 Ft-ért is tudunk prezentálni. Az elõfizetéses rendszer egyébként lehetõvé teszi, hogy megrendelõink egy héten csak egyszer foglalkozzanak azzal: mit ebédelnek a következõ idõszakban. Ügyfeleinknek egyébként módjukban áll naponta egy adagot is rendelni: ez az a mennyiség, amit a Food Expreszsz minimum tételként elfogad és teljesít. Az ételeket a kézhezvétel után azonnal hûtõszekrénybe kell tenni és ajánlott a fogyasztásig ott tárolni.

A Magyar Honvédséggel, illetve a Honvédszakszervezettel régóta gyümölcsözõ kapcsolatban vagyunk - ennek köszönhetõ, hogy rendeléskor a Hosz tagoknak öt százalék kedvezményt adunk. Szervezetünk alkalmas arra is, hogy az EU szabványnak megfelelõen Európa bármely részére ételeket szállítson – így például a NATO is potenciális partnerünk lehetne. Egy-egy jelentõsebb eseményen, gyakorlaton például szívesen vállalnánk a katonák étkeztetését, hiszen gyakorlatunk van már ebben. A közelmúltban egy rendezvény tizenhatezer vendégét másfél óra alatt ebédeltettük meg – közmegelégedésre. S mivel tudom, hogy manapság már a kalória mennyisége is fontos, örömmel tudatom mindazokkal, akik erre kényesen ügyelnek, hogy Schobert Norbert barátommal májustól piacra dobjuk az Update menüt is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.