2024. 02. 24. szombat
Mátyás
: 389 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Speciális problémák, hatékony érdekvédelem a légierõnél

Hosz  |  2007. 04. 27., 10:11

Tóvári Róbert, a légierõ közelmúltban megválasztott haderõnemi titkára szinte génjeiben hordozza a közösség iránti elkötelezettségét – ezért nem meglepõ, hogy felmenõi között függetlenített és társadalmi munkás szakszervezeti vezetõ egyaránt található. Ennek köszönhetõen a Honvédszakszervezet tisztségviselõjének szülõ– és lakóhelyén – különösen az érdekvédelmi munkában jártasak között - meglehetõsen jól cseng a Tóvári név.

- Valóban, hiszen édesapám és nagynéném is jelentõs szerepet vállalt a szakszervezeti munkában, ám számomra nem ez volt a kijelölt út. Úgy is mondhatnám, hogy lépésrõl lépésre, szinte az eseményekkel sodródva kerültem a jelenlegi, rendkívül megtisztelõ funkcióba. A honvédséggel – mint oly sokan mások – a sorkatonai szolgálattal szinkronban kerültem direkt kapcsolatba, s az egy év letelte után közalkalmazottként az egyenruhások között maradtam. Minderre a 90-es évek közepén került sor, s ha már az élet ezt produkálta, igyekeztem a legtöbbet kihozni választott hivatásomból. Természetesen tudtam, hogy a lépcsõk megmászásához a tanuláson keresztül vezet az út – így lettem a Budapesti Katonai Szakképzõ Iskola tanulójaként tiszthelyettes hallgató. A szívem azonban visszahúzott a királynék városába, s talán a szerencsének is köszönhetõen a légierõ parancsnokságon kaptam üzemanyagos beosztást.  Három évvel ezelõtt vegyi védelmi tiszthelyettesnek neveztek ki a radarezrednél, s a szakszervezeti munkába ezzel egy idõben kapcsolódtam be aktívabban. A Honvédszakszervezetnek egyébként 2001-ben lettem tagja – úgy, hogy érdemi információm sem volt a szervezet tevékenységérõl. Azt azonban már akkor is érzékelhettem a különbözõ reakciókból: az érdekvédelmi csoportosuláshoz tartozni semmiképpen sem jelenthet hátrányt. Ezt az is igazolja, hogy két évvel ezelõtt - amikor alapszervezeti vezetõnk, Boros Magdi nyugállományba vonult - már ötszáz fõs volt a tagság, s ez a szervezettség az állományra vetítve 1/3-os volt. Jelenleg 50%-os szinten állunk úgy, hogy a radarezred létszáma folyamatosan csökken.

A kollégák közül természetesen sokan szimpatizálnak velünk – azok is, akik ma még nem tagjai a Honvédszakszervezetnek, de látják, hogy komoly sikereket tudunk felmutatni. Olyan kérdésekben, olyan speciális problémák megoldásában tudtunk a munkáltatóval megállapodást kötni, melyek a munkavállalók zsebét rendkívül érzékenyen érintik. Ezek közé tartozik többek között a veszélyességi pótlék és a váltásos munkarendben a 40 órás munkahétre történõ áttérés - a Hosz népszerûsége ezért is érthetõ.

Úgy gondolom, hogy Andor Tamás elnökségi taggal közösen valóban hatékonyan sikerül a dolgozók érdekvédelmét megvalósítani. Az eredmények azonban nem megnyugvást, hanem új feladatokat  hoznak: változatlanul több olyan speciális gond van a légierõnél, amelynek megoldásához szükség van a szakszervezetre, az egységes fellépésre – így például szabályozásra vár az eltérõ munkarendben dolgozók szolgálatteljesítésével kapcsolatos szolgálati idõ vagy a lokátorkezelõk nagyfrekvenciás-, és a repülõmûszakiak pótléka is.  Tudom jól, hogy a katonák szemében a fogalmak esetenként összemosódnak, s nálunk már a munkaidõ egyértelmû meghatározása is szemantikai bravúrnak számítana. Mégis azért dolgozunk, hogy a Honvédszakszervezet - küldetésének megfelelõen -  harmonikus kapcsolatot alakítson ki a munkavállalók és a munkáltatók között.

A Honvédszakszervezet légierõ haderõnemi titkára a közelmúltban szerzett diplomát a Pécsi Tudományegyetem Fõiskolai Karán. Tóvári Róbert hadnagy azonban nem a csillagok vonzásában él, s változatlanul veszprémi otthonát tekinti igazi bázisának, ahonnan csak kedvenc hobbyja, a fotózás csábíthatja el hosszabb idõre, nagyobb távolságokra.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.
2024-02-13 13:05:08
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.

  JETfly Magazin

2024. február 23-án, pénteken, Budapestre érkezett Svédország miniszterelnöke, Ulf Kristersson. Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalássorozat eredményeként többek között arról is megállapodás született, hogy bővül a Magyar Légierő Gripen flottája.

  Háború Művészete magazin

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.