2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FRDÉSz: Döntés a zárszámadásról és a költségvetésrõl

Hosz  |  2007. 04. 27., 10:46

A legutóbbi Küldöttgyûlés nem fogadta el a zárszámadást, így az április 20-i FRDÉSz Küldöttgyûlésen újra napirenden szerepelt e téma, valamint a szakszervezeti szövetség 2007-es költségvetése és fõ feladatai is. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságon lebonyolított rendezvényt Balázs László FRDÉSz alelnök vezette le, a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár, Nagy Károly, Takács István, Jakubik András területi ügyvivõk, valamint e sorok írója képviselték.

A Küldöttgyûlés résztvevõit Kónya Péter FRDÉSz elnök köszöntötte, majd átadta az ülés levezetését Balázs László alelnöknek. Az ülés tisztségviselõinek megválasztása, a munka- és a napirend elfogadása után a 2006. évi zárszámadás szóbeli kiegészítése hangzott el. A GEB vizsgálata alapján, a bizottság elnökének nevében dr. Ese Ferenc (FBVSZOSZ), a GEB tagja elmondta, hogy a jelenlegi mûködés a hatályos törvényeknek megfelelõ. A bizottság ajánlása szerint az FRDÉSz-nek szüksége lenne egy gazdasági szabályzatra, majd hozzátette: ennek figyelembevételével javasolja a zárszámadás elfogadását.

Ezt követõen az aktuális eseményekrõl tájékoztatott az FRDÉSz elnöke. Kónya Péter köszönetét fejezte ki a Honvédszakszervezetnek azért a hatékony érdekegyeztetõ munkáért, amit a szolgálati törvény módosítása érdekében az elmúlt idõszakban végzett. A szakszervezeti szövetség vezetõje beszámolt a március 30-i Küldöttgyûlés óta lebonyolított egyeztetéseken történtekrõl, így a SZÉF oldalegyeztetésérõl, valamint plenáris ülésérõl, az Állami Egészségügyi Központtal (ÁEK) kapcsolatos ellátó-rendszerrõl, és az FRDÉSz irodaházának berendezésérõl, szolgáltató-központ jellegû mûködtetésének beindításáról.

Kónya Péter a május elsejei - majálissal egybekötött - LIGA demonstráció elõkészületeirõl, valamint a közös tagszervezés mikéntjérõl is részletesen beszélt. Az elmúlt egy hónap eseményeirõl szóló tájékoztatója végén a LIGA és a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZSSZ) küszöbön álló fúziójáról, a csatlakozásról, mint elemi LIGA érdekrõl is szólt. A tolerancia és a konszenzus jegyében kellene markánsan képviselni az érdekeinket LIGA szinten - zárta gondolatait az FRDÉSz elnöke. Ezt követõen - a vita során - a tagszervezetek vezetõi mondták el véleményeiket. Egyeztettek a szakszervezeti szövetség arculatának erõsítésérõl, az FRDÉSz LIGA Harsona címû lapban történõ hangsúlyosabb megjelenésérõl, az ÁEK mûködési kontrolljáról, valamint az LB szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõként történõ elfogadásáról is. 

Az FRDÉSz vezetõje a 2007. évi fõ feladatok között említette azt a munkát, mely a szféra 8%-os kereset-kiegészítéséért, a minimálisan inflációkövetõ bérfejlesztéséért, az egészségügyi ellátás minõségi javításáért folyik. Kónya Péter emellett szólt az FRDÉSz irodai elhelyezése, a Szövetség Szolgáltató Központjának felállítása, az új kihívásoknak megfelelõ szövetségi Alapszabály-módosítás, valamint a LIGA és az FRDÉSz tagszervezetek közötti helyi, hatékony együttmûködés érdekében is. 

A fõ feladatok - az adott kiegészítésekkel történõ - elfogadása után, az akcióterv vitája során több tagszervezet képviselõje is megfogalmazta, hogy tavasszal, május végén-június elején szükséges volna egy közös, autós-demonstrációt lebonyolítani. Az akcióterv elfogadása után, a 2007. évi költségvetést is egyhangúlag fogadta el a Küldöttgyûlés. Ezt követõen még két határozati javaslatot is megtárgyaltak a megjelent tisztségviselõk, ezek az FRDÉSz alelnökének gazdasági ügyekkel történõ megbízásáról és a székház bejegyzésével kapcsolatos lakcímváltozásról szóltak.

*** 

A LIGA Szakszervezetek (LIGA) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) május elsején demonstrációt szervezett Budapesten, az V. kerületi Olimpiai Emlékparkban.

A tiltakozás felhívta a közvélemény, a Parlament, a Kormány figyelmét a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, a munkához kapcsolódó jogszabályok munkaadók általi sorozatos megsértésére. A „KÖZÖS TEHERVISELÉST!“ szlogent viselõ rendezvényrõl következõ lapszámunkban részletesen beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.