2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

FRDÉSz: Döntés a zárszámadásról és a költségvetésrõl

Hosz  |  2007. 04. 27., 10:46

A legutóbbi Küldöttgyûlés nem fogadta el a zárszámadást, így az április 20-i FRDÉSz Küldöttgyûlésen újra napirenden szerepelt e téma, valamint a szakszervezeti szövetség 2007-es költségvetése és fõ feladatai is. Az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóságon lebonyolított rendezvényt Balázs László FRDÉSz alelnök vezette le, a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár, Nagy Károly, Takács István, Jakubik András területi ügyvivõk, valamint e sorok írója képviselték.

A Küldöttgyûlés résztvevõit Kónya Péter FRDÉSz elnök köszöntötte, majd átadta az ülés levezetését Balázs László alelnöknek. Az ülés tisztségviselõinek megválasztása, a munka- és a napirend elfogadása után a 2006. évi zárszámadás szóbeli kiegészítése hangzott el. A GEB vizsgálata alapján, a bizottság elnökének nevében dr. Ese Ferenc (FBVSZOSZ), a GEB tagja elmondta, hogy a jelenlegi mûködés a hatályos törvényeknek megfelelõ. A bizottság ajánlása szerint az FRDÉSz-nek szüksége lenne egy gazdasági szabályzatra, majd hozzátette: ennek figyelembevételével javasolja a zárszámadás elfogadását.

Ezt követõen az aktuális eseményekrõl tájékoztatott az FRDÉSz elnöke. Kónya Péter köszönetét fejezte ki a Honvédszakszervezetnek azért a hatékony érdekegyeztetõ munkáért, amit a szolgálati törvény módosítása érdekében az elmúlt idõszakban végzett. A szakszervezeti szövetség vezetõje beszámolt a március 30-i Küldöttgyûlés óta lebonyolított egyeztetéseken történtekrõl, így a SZÉF oldalegyeztetésérõl, valamint plenáris ülésérõl, az Állami Egészségügyi Központtal (ÁEK) kapcsolatos ellátó-rendszerrõl, és az FRDÉSz irodaházának berendezésérõl, szolgáltató-központ jellegû mûködtetésének beindításáról.

Kónya Péter a május elsejei - majálissal egybekötött - LIGA demonstráció elõkészületeirõl, valamint a közös tagszervezés mikéntjérõl is részletesen beszélt. Az elmúlt egy hónap eseményeirõl szóló tájékoztatója végén a LIGA és a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZSSZ) küszöbön álló fúziójáról, a csatlakozásról, mint elemi LIGA érdekrõl is szólt. A tolerancia és a konszenzus jegyében kellene markánsan képviselni az érdekeinket LIGA szinten - zárta gondolatait az FRDÉSz elnöke. Ezt követõen - a vita során - a tagszervezetek vezetõi mondták el véleményeiket. Egyeztettek a szakszervezeti szövetség arculatának erõsítésérõl, az FRDÉSz LIGA Harsona címû lapban történõ hangsúlyosabb megjelenésérõl, az ÁEK mûködési kontrolljáról, valamint az LB szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõként történõ elfogadásáról is. 

Az FRDÉSz vezetõje a 2007. évi fõ feladatok között említette azt a munkát, mely a szféra 8%-os kereset-kiegészítéséért, a minimálisan inflációkövetõ bérfejlesztéséért, az egészségügyi ellátás minõségi javításáért folyik. Kónya Péter emellett szólt az FRDÉSz irodai elhelyezése, a Szövetség Szolgáltató Központjának felállítása, az új kihívásoknak megfelelõ szövetségi Alapszabály-módosítás, valamint a LIGA és az FRDÉSz tagszervezetek közötti helyi, hatékony együttmûködés érdekében is. 

A fõ feladatok - az adott kiegészítésekkel történõ - elfogadása után, az akcióterv vitája során több tagszervezet képviselõje is megfogalmazta, hogy tavasszal, május végén-június elején szükséges volna egy közös, autós-demonstrációt lebonyolítani. Az akcióterv elfogadása után, a 2007. évi költségvetést is egyhangúlag fogadta el a Küldöttgyûlés. Ezt követõen még két határozati javaslatot is megtárgyaltak a megjelent tisztségviselõk, ezek az FRDÉSz alelnökének gazdasági ügyekkel történõ megbízásáról és a székház bejegyzésével kapcsolatos lakcímváltozásról szóltak.

*** 

A LIGA Szakszervezetek (LIGA) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) május elsején demonstrációt szervezett Budapesten, az V. kerületi Olimpiai Emlékparkban.

A tiltakozás felhívta a közvélemény, a Parlament, a Kormány figyelmét a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságára, a munkához kapcsolódó jogszabályok munkaadók általi sorozatos megsértésére. A „KÖZÖS TEHERVISELÉST!“ szlogent viselõ rendezvényrõl következõ lapszámunkban részletesen beszámolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.