2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Remek Éva: Azt érzem, hogy még többet kell tennem!

Hosz  |  2008. 03. 30., 10:06

Nincsenek allûrjei, s annak ellenére, hogy minden új iránt nyitott és érdeklõdõ, azt mondja magáról, hogy „nem áll le”, amíg nincs elegendõ ismerete az adott dologról. Háttéremberként rendkívül lelkiismeretesnek érzi magát. Õ dr. Remek Éva, a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) új titkára. Az államtitkár korábbi érdekvédelmi szakreferensével a legutóbbi, március 19-i HÉF ülés után beszélgettem.

Interjúalanyom az ELTE BTK történelem-orosz szakán végzett, majd általános- és középiskolában tanított. Ezt követõen kezdett érdeklõdni a biztonságpolitika iránt: a Magyar Köztársaság NATO csatlakozása elõtti idõszakban végezte el a Manfred Wörner Alapítvány által koordinált biztonság- és védelempolitikai szaktanfolyamot, majd a NATO és az EU-s tananyagok készítésében való részvétel után került a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre. Ekkor már az Európai Unióra koncentrált; a Külügyminisztériumban ,,Az Európai Ügyek gyakorlata” címû továbbképzésen vett részt, majd késõbb a ZMNE-ra kerülve az összes ,,rokon” szakterület mûvelésében is feladatot kapott. Mivel korábban a társadalmi szervezetek mozgásával, változásával, az érdekképviseletek megjelenésével, az identitás problémájával foglalkozott, ezért – persze családi indíttatásának is köszönhetõen – forrást teremtett: doktori disszertációja úttörõ, hiánypótló elméleti munka a mûfajban. A 2002-ben zárult, eredeti dokumentumokat is tartalmazó kutatása a tisztikar érdekvédelmi szervezõdésével és fejlõdésével foglalkozott.

2007 augusztusától a HM államtitkárának érdekvédelmi szakreferense, 2008 januárjától pedig a HÉF titkára. Akárcsak korábban, jelenlegi munkája mellett is európai uniós tantárgyakat – uniós ismereteket és humanitárius intervenciót – oktat a ZMNE-n.

- Titkár Asszony! Az államtitkár mellett végzett érdekvédelmi szakreferensi munka után milyen kihívásnak tartja jelenlegi feladatát, mit tesz konkrétan a HÉF titkára?

- Feladatomat továbbra is az államtitkár határozza meg. Konkrét feladatom szerint én felelek a HÉF ügyrendjének betartásáért. Ennek érdekében együttmûködök a tárca fõosztályainak, ügynökségeinek képviselõivel, a szakszervezetek vezetõivel, a szakértõkkel. De koordinálom  - összekötõi feladatomból adódón - az országos érdekegyeztetõ fórumokra (OÉT, OKÉT) kerülõ dokumentumok – pl.: a reprezentativitás számítása – elõkészítését, eljuttatását is. A HÉF tárgyalásokat megelõzõen konzultálok az államtitkár asszonnyal, aki a honvédelmi minisztert képviseli a HÉF-üléseken. Mint volt érdekvédelmi szakreferens, segítem a titkárság mindennapi munkáját is. Hozzám tartozik még a nyugdíjas szervezetekkel történõ találkozók megszervezése, az ott jelentkezõ ügyek intézése, valamint más, egyéb tevékenységük mellett érdekvédelmi- és képviseleti tevékenységet is folytató szervezetekkel való együttmûködés.

Már korábban is nagyon határozott elképzelésem volt a Magyar Honvédségnél zajló érdekegyeztetés folyamatáról, az érdekképviseletrõl. Az itt eltöltött idõszak pedig pontosan megmutatta, hogy az általam képviselt elmélet mennyire mûködik a gyakorlatban.

Eddigi tapasztalataim szerint mûködik. Egyébként pedig teljesen természetes módon vannak hiányosságok, léteznek problémák. Példának okáért napi szinten megjelenik az a probléma, hogy az önkéntes haderõre történõ áttéréssel kiléptünk a munkaerõpiacra.

Legfontosabb feladatomnak és egyben kihívásnak is tartom, hogy az esetek túlnyomó többségében eredményt érjünk el. A sikert befolyásoló tényezõk közé tartozik az ember, a személyiség, valamint – szerintem – a kölcsönös tisztelet. Az egyeztetések során azt is fontosnak látom, hogy mindenki pontosan ismerje saját jogszabályi lehetõségeit.

- Milyen légkörben zajlanak a szakértõi tárgyalások, az oldalegyeztetések?

- A HÉF ülések elõtt 2-3 nappal egyeztetéseken készül fel a fórum munkavállalói oldala. Itt a napirenden szereplõ témákat beszélik meg, egyeztetik a hozzászólásokat, kialakítják és megfogalmazzák az oldalvéleményt. Számomra ezek az egyeztetések – noha csak vendégként vagyok jelen – nagyon pozitívak. Hatékonnyá teszik az ezt követõ plenáris ülést.

Úgy vélem, hogy a HÉF titkárnak mindkét oldal bizalmát élveznie kell. Bárkit, bármikor fogadok, egyénileg is jöhetnek hozzám egyeztetni a szervezetek. Úgy gondolom, hogy csak így, egymás munkáját segítve, egymás problémáit ismerve lehet elõrehaladni, fejlõdni. 

- Milyen fõ témák szerepelnek jelenleg a fórum napirendjén, illetve milyen ügyekben kell véleményt alkotni a közeli jövõben?

- A nagy átalakítások befejezõdtek a Magyar Honvédség vonatkozásában. 2008 a stabilizáció éve. Ez azt jelenti, hogy a HÉF asztalán is – a legfontosabb kérdések között – pl. a költségvetéssel, az illetményekkel, a foglalkoztatáspolitikával, a humán stratégiával, a kegyeleti és az üdültetési ügyekkel kapcsolatos témák szerepelnek majd. 

- Miután a tárca vezetõje és a reprezentatív szakszervezetek vezetõi aláírták a 2008. évi kereset-megállapodást, mi a helyzet az illetményen kívüli juttatásokkal kapcsolatban?

- Hamarosan – április közepén – megkezdõdnek az egyeztetések. De már most tudom, hogy érezhetõ mindkét fél részérõl a konszenzuskészség.

- Volt-e már személyes sikere a HÉF új titkárának?

- A jó és eredményes tárgyalások nagyon motiválnak, ám mindig azt érzem, hogy még többet lehet és kell tennem! Elégedettség talán majd hosszabb távon, a „próbaidõ” leteltével alakulhat ki. Munkámban még a HÉF korábbi titkára, Zsoldos Géza és közvetlen munkatársam, Rády Antalné, Babika is sokat segít. Nekik, és a munkaadói oldal képviselõinek, illetve a szakszervezetek képviselõinek is köszönöm, hogy segítik munkámat.

- Ha marad szabadideje, azt mivel tölti?

- Kertészkedek, olvasok, a maradék szabadidõmet pedig a régi hivatás, a tanítás köti le: a TDK-s, és a doktorandusz hallgatóimmal foglalkozok az egyetemen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.