2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nincsen ingyen ebéd

Hosz  |  2008. 03. 30., 10:07

A HÉF-en történt A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) március 19-i ülésének napirendjén a honvéd egészségügy, a kedvezményes üdültetés rendje, a térítési díjak módosítása, a nyugállományú szervezetek mûködése, valamint a foglalkoztatási feszültségek kezelése szerepelt. A Honvédszakszervezetet Szincsák Gyula alelnök, Sörös István elnökségi tag, dr. Hortobágyi Tibor jogi- és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivõ képviselte.

A HÉF soros elnöke dr. Alkéri István dandártábornok, a HM védelmi-tervezési fõosztályvezetõje, a munkavállalói oldal ügyvivõje Sipos Géza BEOSZ elnök, míg a munkaadói oldalé dr. Lakatos László mérnök vezérõrnagy, a HM tervezési és koordinációs fõosztályvezetõje volt, a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte.

Napirend elõtt a Honvédszakszervezet azt a kérdést tette fel, hogy ,,Mikor kívánja a Miniszter úr a Koszovóban béketámogató mûveletekben részt vevõ kontingensek (MH ÖBZ, KFOR szd.) kategóriába sorolását felülvizsgálni, illetve módosítani?“

Mint ismeretes, Koszovó függetlenségének kinyilvánítása után a régió biztonsági helyzete megváltozott. A földrajzilag viszonylag szûk területen több erõszakos cselekmény történt, valamint ismételten zavargásokra került sor, amelyekben az ENSZ és a NATO keretében szolgálatot teljesítõ katonák is megsebesültek. Mindezek ellenére a magyar kontingens továbbra is a 3. kategóriába tartozik, így 20% devizaellátmány-kiegészítésben részesül. Mivel a szolgálatteljesítés körülményei romlottak, az állomány veszélyeztetettsége fokozódott, a Hosz sürgeti a körülmények újraértékelését és az érintett szervezetek magasabb kategóriába sorolását.

A HM részérõl válaszoló Pál István ezredes elmondta, hogy lehetõség van az elõresorolásra, s ha ez indokolt és a miniszter úgy dönt, akkor annak nincs akadálya.

- Mikorra kívánja a tárca a devizaellátmányt karbantartani, illetve annak értékállóságát megteremteni - hangzott el a következõ kérdés.

Az utóbbi évek során – egyrészt a dollár árfolyamának folyamatos és jelentõs csökkenése, másrészt a járandóság emelésének elmaradása folytán – látványosan elértéktelenedett a béketámogató mûveletekben részt vevõ állomány deviza (alap) ellátmánya. A juttatás szintje mind a hazai illetményhez viszonyítva, mind - forintban kifejezve- , összegszerûen is erõteljesen csökkent. A jelzett tények az állomány hangulatát, valamint a kiutazási hajlandóságát egyaránt negatívan befolyásolják, mivel megbomlott a feladatokkal járó nehézségek és a járandóságok közötti egyensúly. Álláspontunk szerint a missziók megfelelõ szintû és minõségû feltöltöttsége rövidesen csak az egyensúly helyreállításával oldható meg.

A Hosz kezdeményezi a devizaellátmány új rendjére irányuló kidolgozó munka felgyorsítását, az új szabályok hatályba lépéséig pedig áthidaló lehetõségek megteremtését.

Pál István ezredes szerint hamarosan megvalósul az árfolyamveszteség kiküszöbölése. Reakciójában Szincsák Gyula Hosz alelnök a jogszabályok életbe lépését sürgette, dr. Hortobágyi Tibor, a Hosz jogi ügyvivõje pedig a kérdésben szereplõ ,,mikor“ eldöntésének fontosságára, emellett a szubjektivitásra és a szempontrendszer hiányára is felhívta a figyelmet. A szakember szerint illetményügyekben megengedhetetlen a szubjektív tényezõ.

A NATO Egészségügyi Kiválósági Központ helyzetérõl dr. Németh András dandártábornok adott tájékoztatást. Miután az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központ parancsnoka rövid szóbeli kiegészítést fûzött a dokumentumhoz, Szincsák Gyula megkérdezte, hogy mekkora és milyen forrás szükséges a kiválósági központhoz. Az 1-3. év forrásigénye 1,1 milliárdos, melyhez a hazai forrás rendelkezésre áll - felelte az elõterjesztõ.

A kedvezményes üdültetés rendjérõl szóló 35/2002. (V.10.) HM rendelet 1., 2. számú mellékleteinek, valamint a 3. számú mellékletben foglalt üdültetési térítési díj emelés módosításáról Réti János ezredes tájékoztatott. A HM védelemgazdasági fõosztályvezetõ-helyettese - rövid szóbeli indoklásában - elmondta, hogy a szakértõi egyeztetéseken a munkavállalói oldal nem értett egyet a térítési díjak emelésének mértékével.

A munkavállalói oldal megkérdezte, hogy jelenleg milyen stádiumban van az elõterjesztés, vagyis mikor lép életbe, illetve mi indokolta a szakértõi egyeztetések közötti térítési díj emelést. A beterjesztés 20%-os emelésrõl szólt - mondta az elõterjesztõ.

A Hosz véleményét megfogalmazó Szincsák Gyula alelnök hangsúlyozta, hogy a HÉF mûködésével, ügykörével kapcsolatos értelmezésben - a szakszervezetek és a tárca közötti érdemi megállapodáshoz képest - eltérések vannak.

A HÉF ügykörébe tartozó, így az üdültetéssel kapcsolatban sem tájékoztatók, hanem érdemi egyeztetések illetik meg a szakszervezeteket. A Hosz nem fogadja el, hogy a HM egyre kevesebb pénzt szán az állomány rekreációjára, pihentetésére, így a térítési díjak emelésének mértékét sem tartja indokoltnak. Az elképzelések tüneti kezelésnek látszanak, a megemelt díjak pedig elriasztják az állományt, s így még jobban ellehetetlenedhet a katonák pihentetése - tette hozzá a Hosz alelnöke.  

- A HM költségvetése adott, nincsen mozgástér, hiszen így is rendkívül nagy támogatással vesz részt a tárca a rekreációban. Nincsen ingyen ebéd, s ha az emelés nem jön létre, akkor színvonal csökkenés áll be, jöjjenek sokan a HM üdülõkbe pihenni, fogyasszanak sokat, ezzel hozzájárulva az üdültetéssel foglalkozó kht. költségvetéséhez, a nívó emeléséhez - mondta válaszában dr. Vadai Ágnes államtitkár.

A Hosz alelnöke reakciójában elmondta: a jelenlegi rendszer - tehetetlenségébõl adódóan - még gurul egy darabig, de a színvonal csökken, az árak drágulnak. A koncepció meghalt, - csatlakozva az államtitkár aszszony által elmondottakhoz - valójában mér régen nincsen ingyen az ebéd, ingyen a vajas kenyér, vagyis valóban új rendszerben kell gondolkodni. A szakértõi egyeztetések folytatását javaslom. 

Ezt követõen a HM államtitkára az üdültetés filozófiájáról, a célcsoportról beszélt, majd azt mondta: nem lát lehetõséget arra, hogy tovább tárgyalják a rendelet módosítását. A HM rendelet - elõreláthatóan - június 1-jével lép hatályba. A munkavállalói oldal nem fogadta el az elõterjesztést.

Nyugállományú szervezetek mûködési, elhelyezési feltételeinek biztosítottsága, különös tekintettel a katonai szervezettel nem rendelkezõ településekre - volt a témája Katona Károly mérnök dandártábornok elõterjesztésének. A HM személyzeti fõosztályvezetõjének és a társelõterjesztõk - HM Infrastrukturális Ügynökség, HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. - képviselõinek szóbeli kiegészítése után - Sörös István Hosz elnökségi tag azt kérte, hogy a Hosz Nyugállományú Tagozata is részt vehessen a BEOSZ és a HM közös munkájában.

A Magyar Honvédség átalakítása során keletkezõ foglalkoztatási feszültségek kezelésére meghirdetett 2007. évi program eredményérõl és a 2008. évi feladatokról is Katona Károly mérnök dandártábornok, a HM személyzeti fõosztályvezetõje tartott elõterjesztést. 

Hozzászólásában Szincsák Gyula azt kérte, hogy szülessenek meg azok a régóta várt intézkedések, melyek a napirenden szereplõ témát is orvosolnák, kezelnék. A HÉF következõ ülése április 23-án lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.