2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mondja el!

Hosz  |  2008. 05. 31., 13:35

Sorozatunkban ez alkalommal – kötõdve a Magyar Honvédelem Napjához – az után érdeklõdtünk, hogy vajon miért ,,most jó lenni katonának”. Alanyaink között voltak - a tavaszi választmányi ülésen megválasztott közigazgatási képviseleti titkár mellett - a Szentendrére kiképzésre bevonult fiatal szerzõdéses katonák is.

Kun Ferenc (43)

- 27 évvel ezelõtt könnyebben válaszoltam volna erre a kérdésre. Akkor még biztos, hosszútávú megélhetést, karrierlehetõséget, jó fizetést, lakást, férfias kihívást, jól megérdemelt (25 év utáni) szolgálati nyugdíjt jelentett a honvédség. Ma munkalehetõséget, ha megfelelsz a kemény, néha igazságtalan (gondolok itt a fizikai felmérésre) felvételi követelményeknek.

Állománykategóriák figyelembe vétele nélkül  biztos fizetést, ami azonban sajnos nem követi az évenkénti inflációt. Az elõmeneteli rendszer hibái miatt sajnos nem beszélhetünk kiszámítható karrierlehetõségrõl. Helyette inkább a „jó idõben ,jó helyen“ lévõség érvényesül. A lakáslehetõség csak a hivatásos tiszthelyettesek és tisztek részére adatott meg, már ha van az adott helyõrségben szolgálati lakás. Ha nincs, marad a nõtlen szálló, albérlet vagy ami új lehetõségként megjelent, a lakhatási hozzájárulás lakáslízingbe való „bekonvertálása“. Sajnos a szerzõdéses állománynak, (akikre pedig most nagy szüksége lenne a honvédségnek) ez a lehetõség nem adatott meg, nekik marad a honvédségi szállás, ami a sok kötöttséget figyelembe véve, nem egy jó megoldás. A férfias kihívás az, ami még mindig fennáll, hiszen elmondható, hogy kemény a kiképzés, sok a gyakorlat, és a misszióba való kijutás lehetõsége is cél lehet az állomány elõtt. A szolgálati nyugdíj bizonytalansága sem jelent ma már csábító erõt. Ami még mindig a honvédség mellett szól, az a különbözõ pótlékok (ruházati, élelmezési veszélyességi, utazási stb.) béren kívüli juttatások rendszere. Mindent egybevetve, ha elfogadjuk azt a kijelentést, hogy „befejezõdött a haderõ átalakítás“, és a fõ cél a meglévõ állomány megtartása, a hiányzó állomány pótlása lesz, akkor bízom abban, hogy újra jó lesz katonának lenni és a huszonhét évvel ezelõtti lehetõségek újra motiválóak lesznek mindenkinek.

Pethõ Ágnes Gabriella (22)

- Az érettségi után alkalmi és nyomdaipari munkából éltem, bár már gyermekkoromban is katona vagy rendõr szerettem volna lenni. Most azért választottam ezt a pályát, mert anyagilag is jó hátteret és biztos megélhetést látok benne. Katonaként – bármire is lesz lehetõségem – szeretném kihasználni.

A kaposvári származású katonanõ kiképzés után Tatára, aknavetõ irányító beosztásba kerül. 

Elek Sándor (25)

- Életem, eddigi munkatapasztalataim nem voltak pozitívak, ugyanakkor a Magyar Honvédségrõl rengeteg jó dolgot hallottam. Miután az építõiparban, de a telemarketingben is kipróbáltam magam, úgy gondoltam, hogy ez a biztos, anyagilag is korrekt munkalehetõség a számomra. Hosszú távra tervezek, a seregtõl szeretnék nyugdíjba menni.

A fiatal szerzõdéses katona az alapkiképzés után a Petõfi laktanyában, rendészként szolgál majd.

Jánosa-Balogh Edina (23)

- Mivel a férjem is katona volt, ezért nem volt kérdéses az indíttatás. Hiába van magyartanári végzettségem, nem tudtam pedagógusként elhelyezkedni, aztán szerencsét próbáltam egy lízingcégnél is, de az sem jött be. A Magyar Honvédségnél szeretném megtalálni a számításomat, hosszú távra tervezek.

A székesfehérvári katona a Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredhez kerül, relékezelõként szolgál majd és misszióba is szívesen kimenne.

Szûcs Ákos Tamás (29)

- Azon szerencsések közé tartozom, akik sorállományú katonaként már belekóstoltak a katonaéletbe. Amellett, hogy tetszik, színvonalas és ésszerû mind elméleti, mind gyakorlati oldalon a kiképzés, biztos munkahelynek is tartom a modern kornak megfelelõen átalakult struktúrájú Magyar Honvédséget.

Ákos eredetileg Tatán akart szolgálni lövészként, ám ez nem sikerült, így Budapesten rendész lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.