2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mondja el!

Hosz  |  2008. 05. 31., 13:35

Sorozatunkban ez alkalommal – kötõdve a Magyar Honvédelem Napjához – az után érdeklõdtünk, hogy vajon miért ,,most jó lenni katonának”. Alanyaink között voltak - a tavaszi választmányi ülésen megválasztott közigazgatási képviseleti titkár mellett - a Szentendrére kiképzésre bevonult fiatal szerzõdéses katonák is.

Kun Ferenc (43)

- 27 évvel ezelõtt könnyebben válaszoltam volna erre a kérdésre. Akkor még biztos, hosszútávú megélhetést, karrierlehetõséget, jó fizetést, lakást, férfias kihívást, jól megérdemelt (25 év utáni) szolgálati nyugdíjt jelentett a honvédség. Ma munkalehetõséget, ha megfelelsz a kemény, néha igazságtalan (gondolok itt a fizikai felmérésre) felvételi követelményeknek.

Állománykategóriák figyelembe vétele nélkül  biztos fizetést, ami azonban sajnos nem követi az évenkénti inflációt. Az elõmeneteli rendszer hibái miatt sajnos nem beszélhetünk kiszámítható karrierlehetõségrõl. Helyette inkább a „jó idõben ,jó helyen“ lévõség érvényesül. A lakáslehetõség csak a hivatásos tiszthelyettesek és tisztek részére adatott meg, már ha van az adott helyõrségben szolgálati lakás. Ha nincs, marad a nõtlen szálló, albérlet vagy ami új lehetõségként megjelent, a lakhatási hozzájárulás lakáslízingbe való „bekonvertálása“. Sajnos a szerzõdéses állománynak, (akikre pedig most nagy szüksége lenne a honvédségnek) ez a lehetõség nem adatott meg, nekik marad a honvédségi szállás, ami a sok kötöttséget figyelembe véve, nem egy jó megoldás. A férfias kihívás az, ami még mindig fennáll, hiszen elmondható, hogy kemény a kiképzés, sok a gyakorlat, és a misszióba való kijutás lehetõsége is cél lehet az állomány elõtt. A szolgálati nyugdíj bizonytalansága sem jelent ma már csábító erõt. Ami még mindig a honvédség mellett szól, az a különbözõ pótlékok (ruházati, élelmezési veszélyességi, utazási stb.) béren kívüli juttatások rendszere. Mindent egybevetve, ha elfogadjuk azt a kijelentést, hogy „befejezõdött a haderõ átalakítás“, és a fõ cél a meglévõ állomány megtartása, a hiányzó állomány pótlása lesz, akkor bízom abban, hogy újra jó lesz katonának lenni és a huszonhét évvel ezelõtti lehetõségek újra motiválóak lesznek mindenkinek.

Pethõ Ágnes Gabriella (22)

- Az érettségi után alkalmi és nyomdaipari munkából éltem, bár már gyermekkoromban is katona vagy rendõr szerettem volna lenni. Most azért választottam ezt a pályát, mert anyagilag is jó hátteret és biztos megélhetést látok benne. Katonaként – bármire is lesz lehetõségem – szeretném kihasználni.

A kaposvári származású katonanõ kiképzés után Tatára, aknavetõ irányító beosztásba kerül. 

Elek Sándor (25)

- Életem, eddigi munkatapasztalataim nem voltak pozitívak, ugyanakkor a Magyar Honvédségrõl rengeteg jó dolgot hallottam. Miután az építõiparban, de a telemarketingben is kipróbáltam magam, úgy gondoltam, hogy ez a biztos, anyagilag is korrekt munkalehetõség a számomra. Hosszú távra tervezek, a seregtõl szeretnék nyugdíjba menni.

A fiatal szerzõdéses katona az alapkiképzés után a Petõfi laktanyában, rendészként szolgál majd.

Jánosa-Balogh Edina (23)

- Mivel a férjem is katona volt, ezért nem volt kérdéses az indíttatás. Hiába van magyartanári végzettségem, nem tudtam pedagógusként elhelyezkedni, aztán szerencsét próbáltam egy lízingcégnél is, de az sem jött be. A Magyar Honvédségnél szeretném megtalálni a számításomat, hosszú távra tervezek.

A székesfehérvári katona a Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredhez kerül, relékezelõként szolgál majd és misszióba is szívesen kimenne.

Szûcs Ákos Tamás (29)

- Azon szerencsések közé tartozom, akik sorállományú katonaként már belekóstoltak a katonaéletbe. Amellett, hogy tetszik, színvonalas és ésszerû mind elméleti, mind gyakorlati oldalon a kiképzés, biztos munkahelynek is tartom a modern kornak megfelelõen átalakult struktúrájú Magyar Honvédséget.

Ákos eredetileg Tatán akart szolgálni lövészként, ám ez nem sikerült, így Budapesten rendész lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.