2024. 06. 16.
Jusztin
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bemutatkozott a 160 éves Magyar Honvédség

Hosz  |  2008. 05. 31., 14:08

A Magyar Honvédség megalakulásának 160. és a Légierõ fennállásának 70. évfordulója alkalmából május 18-án rendezték a Honvéd Majálist. A történelmi korszakok mellett a mai modern Magyar Honvédséget is bemutatták a nagy nyilvánosságnak. A városligeti tartalmas programokon több ezren szórakoztak.

A majális elsõ részét a Hõsök terén bonyolították le. A Magyar Honvédség Központi Zenekarának térzenéje után a bevonuló díszegységeket Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar fõnöke köszöntötte, majd koszorút helyezett el a Hõsök Emlékkövénél.

Ezt követõen a hagyományõrzõk átmeneteltek a városligeti Nagyrétre.

Miután dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter köszöntötte a „Toborzó Emlékfutás“ résztvevõit,  megnyitotta a majálist.

- A Magyar Honvédség egyike azon intézményeknek, amelyeket nagy tisztelet és megbecsülés övez, a katonák mindent megtesznek azért, hogy a civilek békében tudjanak élni. Az emberek, de fõleg a fiatalabb generáció tagjai napjainkban sokkal jobban érdeklõdnek a honvédség iránt, mint amikor még sorkötelezettség volt. Mindezt alátámasztja az a tavaszi közvélemény-kutatás, amely szerint a honvédség az egyik legelismertebb közintézmény, csak a katasztrófavédelem és a tûzoltók elõzik meg. Annak ellenére ilyen magas a katonák elismertsége, hogy nincsenek napi kapcsolatban az állampolgárokkal - mondta dr. Szekeres Imre.

A miniszter szerint a 3.000 fõs közvélemény-kutatásból kiderült, több mint kétharmados a támogatottsága a külföldi szerepvállalásoknak, annak ellenére, hogy ez emberek tisztában vannak ezek veszélyeivel.

A miniszteri köszöntõt követõen Szalai Antal és népi zenekara, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának gyep-show-ja, a Vértesszõlõsi Titanic majorette csoport, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak katonai közelharc bemutatoja, a Magyar Honvédség Támogató Dandár díszelgõ alegységének bemutatója és még számtalan érdekes, tartalmas program szórakoztatta a majális közönségét.

A Honvéd Együttes gyermekmûsora a „Történet a tálról és a kanálról“ címet viselte. Az interaktív mesejáték mellett a Magyar Vöröskereszt baleseti-szimulációs bemutatója, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományõrzõ Szövetség huszárainak lovasbemutatója, valamint könnyûzenei koncert (Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar) is szórakoztatta a nagyérdemût. A gyerekeknek pedig állandó programokat: gyermek játszóházat, kalandparkot, kézmûves bemutatókat szerveztek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.