2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bemutatkozott a 160 éves Magyar Honvédség

Hosz  |  2008. 05. 31., 14:08

A Magyar Honvédség megalakulásának 160. és a Légierõ fennállásának 70. évfordulója alkalmából május 18-án rendezték a Honvéd Majálist. A történelmi korszakok mellett a mai modern Magyar Honvédséget is bemutatták a nagy nyilvánosságnak. A városligeti tartalmas programokon több ezren szórakoztak.

A majális elsõ részét a Hõsök terén bonyolították le. A Magyar Honvédség Központi Zenekarának térzenéje után a bevonuló díszegységeket Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar fõnöke köszöntötte, majd koszorút helyezett el a Hõsök Emlékkövénél.

Ezt követõen a hagyományõrzõk átmeneteltek a városligeti Nagyrétre.

Miután dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter köszöntötte a „Toborzó Emlékfutás“ résztvevõit,  megnyitotta a majálist.

- A Magyar Honvédség egyike azon intézményeknek, amelyeket nagy tisztelet és megbecsülés övez, a katonák mindent megtesznek azért, hogy a civilek békében tudjanak élni. Az emberek, de fõleg a fiatalabb generáció tagjai napjainkban sokkal jobban érdeklõdnek a honvédség iránt, mint amikor még sorkötelezettség volt. Mindezt alátámasztja az a tavaszi közvélemény-kutatás, amely szerint a honvédség az egyik legelismertebb közintézmény, csak a katasztrófavédelem és a tûzoltók elõzik meg. Annak ellenére ilyen magas a katonák elismertsége, hogy nincsenek napi kapcsolatban az állampolgárokkal - mondta dr. Szekeres Imre.

A miniszter szerint a 3.000 fõs közvélemény-kutatásból kiderült, több mint kétharmados a támogatottsága a külföldi szerepvállalásoknak, annak ellenére, hogy ez emberek tisztában vannak ezek veszélyeivel.

A miniszteri köszöntõt követõen Szalai Antal és népi zenekara, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának gyep-show-ja, a Vértesszõlõsi Titanic majorette csoport, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak katonai közelharc bemutatoja, a Magyar Honvédség Támogató Dandár díszelgõ alegységének bemutatója és még számtalan érdekes, tartalmas program szórakoztatta a majális közönségét.

A Honvéd Együttes gyermekmûsora a „Történet a tálról és a kanálról“ címet viselte. Az interaktív mesejáték mellett a Magyar Vöröskereszt baleseti-szimulációs bemutatója, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományõrzõ Szövetség huszárainak lovasbemutatója, valamint könnyûzenei koncert (Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar) is szórakoztatta a nagyérdemût. A gyerekeknek pedig állandó programokat: gyermek játszóházat, kalandparkot, kézmûves bemutatókat szerveztek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.