2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bemutatkozott a 160 éves Magyar Honvédség

Hosz  |  2008. 05. 31., 14:08

A Magyar Honvédség megalakulásának 160. és a Légierõ fennállásának 70. évfordulója alkalmából május 18-án rendezték a Honvéd Majálist. A történelmi korszakok mellett a mai modern Magyar Honvédséget is bemutatták a nagy nyilvánosságnak. A városligeti tartalmas programokon több ezren szórakoztak.

A majális elsõ részét a Hõsök terén bonyolították le. A Magyar Honvédség Központi Zenekarának térzenéje után a bevonuló díszegységeket Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar fõnöke köszöntötte, majd koszorút helyezett el a Hõsök Emlékkövénél.

Ezt követõen a hagyományõrzõk átmeneteltek a városligeti Nagyrétre.

Miután dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter köszöntötte a „Toborzó Emlékfutás“ résztvevõit,  megnyitotta a majálist.

- A Magyar Honvédség egyike azon intézményeknek, amelyeket nagy tisztelet és megbecsülés övez, a katonák mindent megtesznek azért, hogy a civilek békében tudjanak élni. Az emberek, de fõleg a fiatalabb generáció tagjai napjainkban sokkal jobban érdeklõdnek a honvédség iránt, mint amikor még sorkötelezettség volt. Mindezt alátámasztja az a tavaszi közvélemény-kutatás, amely szerint a honvédség az egyik legelismertebb közintézmény, csak a katasztrófavédelem és a tûzoltók elõzik meg. Annak ellenére ilyen magas a katonák elismertsége, hogy nincsenek napi kapcsolatban az állampolgárokkal - mondta dr. Szekeres Imre.

A miniszter szerint a 3.000 fõs közvélemény-kutatásból kiderült, több mint kétharmados a támogatottsága a külföldi szerepvállalásoknak, annak ellenére, hogy ez emberek tisztában vannak ezek veszélyeivel.

A miniszteri köszöntõt követõen Szalai Antal és népi zenekara, a Magyar Honvédség Központi Zenekarának gyep-show-ja, a Vértesszõlõsi Titanic majorette csoport, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóinak katonai közelharc bemutatoja, a Magyar Honvédség Támogató Dandár díszelgõ alegységének bemutatója és még számtalan érdekes, tartalmas program szórakoztatta a majális közönségét.

A Honvéd Együttes gyermekmûsora a „Történet a tálról és a kanálról“ címet viselte. Az interaktív mesejáték mellett a Magyar Vöröskereszt baleseti-szimulációs bemutatója, a Magyar Huszár- és Katonai Hagyományõrzõ Szövetség huszárainak lovasbemutatója, valamint könnyûzenei koncert (Marót Viki és a Nova Kultúr zenekar) is szórakoztatta a nagyérdemût. A gyerekeknek pedig állandó programokat: gyermek játszóházat, kalandparkot, kézmûves bemutatókat szerveztek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.