2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május 1.: Konferencia és megemlékezés

Hosz  |  2008. 05. 31., 13:40

A LIGA Szakszervezetek a munkabalesetek áldozataira történõ megemlékezéssel egybekötve tartotta május elsejei ünnepségét. A budapesti Stefánia Palotában - április 28-án - megrendezett ünnepi eseményen a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivõk, Czövek János képviseleti titkár és e sorok írója képviselték...

Szakszervezetek lehetõségei a munkavédelem területén volt a címe Talabér Zoltán elõadásának. A LIGA elnökségi tagja – egyebek mellett – elmondta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO statisztikái szerint évente mintegy 270 millió munkahelyi baleset történik, melyben mintegy 350 ezer ember szenved balesetet szerte a világban.

Ezt követõen gyertyagyújtással emlékeztek meg a munkabalesetekben elhunytakról, illetve a balesetet, tartós egészségkárosodást szenvedettekrõl.

Munkabalesetek Magyarországon és az Európai Unióban címet viselte Hartai Ferenc elõadása. Az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkavédelmi szakértõje - miután a munkavédelmi képzés hiányosságait, majd több súlyos baleset, munkavédelmi szabálysértés következményeit is elemezte - hozzátette, hogy a balesetekben okozott kár a földkerekség GDP-jének immár 4%-át teszik ki.

A LIGA Szakszervezetek stratégiája a munkabalesetek megelõzése terén volt a témája a LIGA elnöke által tartott elõadásnak. Gaskó István beszédében azt hangsúlyozta, hogy stratégiai feladata van a munkavédelmi érdekvédõknek.

- Mindennap tüntetni kellene a munkabalesetekben elhunytakért, a törvénytelenségek ellen és azok ellen a súlyos gazdasági csapások ellen, amelyeket kénytelenek elszenvedni a magyar munkavállalók. A siker kapujában állunk, az akcióink meghozták a kivánt eredményeket – mondta Gaskó István LIGA elnök.

A LIGA elnöke azt is kiemelte, hogy a munkavédelem területén a fegyveres és rendvédelmi dolgozók is komoly gondban vannak, ezért meg kell erõsíteni a mozgalmat, szolgáltatásokkal, tanfolyamok szervezésével kell további erõt kovácsolni.

A szakszervezetek pozícióinak változásairól beszélt Tamás Gáspár Miklós.

- Amikor a dolgozók összefogott ellenállást tanúsítanak a kizsákmányolók, a tõkésekkel szemben, akkor majd egyre kevésbé lesz lehetséges az, hogy a tõkével és a hatalommal rendelkezõk továbbra is megtehessék azt, amit eddig. Ezek a mostani mozgalmak, sikerek nagy rokonszenvet és vonzalmat váltanak ki a munkásmozgalom tagjai elõtt. Mivel a küzdelmek mindenkiért folynak, általánossá kell tenni a bérek emelését, követelni kell a progresszív adórendszer kidolgozását. Az, hogy a vasutasok nemcsak magukért, hanem általános kérdésekben is felemelték a szavukat, példaértékûnek kell tekinteni a mai magyar társadalomban. Változásra számíthatunk - zárta szavait Tamás Gáspár Miklós.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.