2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május 1.: Konferencia és megemlékezés

Hosz  |  2008. 05. 31., 13:40

A LIGA Szakszervezetek a munkabalesetek áldozataira történõ megemlékezéssel egybekötve tartotta május elsejei ünnepségét. A budapesti Stefánia Palotában - április 28-án - megrendezett ünnepi eseményen a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivõk, Czövek János képviseleti titkár és e sorok írója képviselték...

Szakszervezetek lehetõségei a munkavédelem területén volt a címe Talabér Zoltán elõadásának. A LIGA elnökségi tagja – egyebek mellett – elmondta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO statisztikái szerint évente mintegy 270 millió munkahelyi baleset történik, melyben mintegy 350 ezer ember szenved balesetet szerte a világban.

Ezt követõen gyertyagyújtással emlékeztek meg a munkabalesetekben elhunytakról, illetve a balesetet, tartós egészségkárosodást szenvedettekrõl.

Munkabalesetek Magyarországon és az Európai Unióban címet viselte Hartai Ferenc elõadása. Az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkavédelmi szakértõje - miután a munkavédelmi képzés hiányosságait, majd több súlyos baleset, munkavédelmi szabálysértés következményeit is elemezte - hozzátette, hogy a balesetekben okozott kár a földkerekség GDP-jének immár 4%-át teszik ki.

A LIGA Szakszervezetek stratégiája a munkabalesetek megelõzése terén volt a témája a LIGA elnöke által tartott elõadásnak. Gaskó István beszédében azt hangsúlyozta, hogy stratégiai feladata van a munkavédelmi érdekvédõknek.

- Mindennap tüntetni kellene a munkabalesetekben elhunytakért, a törvénytelenségek ellen és azok ellen a súlyos gazdasági csapások ellen, amelyeket kénytelenek elszenvedni a magyar munkavállalók. A siker kapujában állunk, az akcióink meghozták a kivánt eredményeket – mondta Gaskó István LIGA elnök.

A LIGA elnöke azt is kiemelte, hogy a munkavédelem területén a fegyveres és rendvédelmi dolgozók is komoly gondban vannak, ezért meg kell erõsíteni a mozgalmat, szolgáltatásokkal, tanfolyamok szervezésével kell további erõt kovácsolni.

A szakszervezetek pozícióinak változásairól beszélt Tamás Gáspár Miklós.

- Amikor a dolgozók összefogott ellenállást tanúsítanak a kizsákmányolók, a tõkésekkel szemben, akkor majd egyre kevésbé lesz lehetséges az, hogy a tõkével és a hatalommal rendelkezõk továbbra is megtehessék azt, amit eddig. Ezek a mostani mozgalmak, sikerek nagy rokonszenvet és vonzalmat váltanak ki a munkásmozgalom tagjai elõtt. Mivel a küzdelmek mindenkiért folynak, általánossá kell tenni a bérek emelését, követelni kell a progresszív adórendszer kidolgozását. Az, hogy a vasutasok nemcsak magukért, hanem általános kérdésekben is felemelték a szavukat, példaértékûnek kell tekinteni a mai magyar társadalomban. Változásra számíthatunk - zárta szavait Tamás Gáspár Miklós.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.