2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Május 1.: Konferencia és megemlékezés

Hosz  |  2008. 05. 31., 13:40

A LIGA Szakszervezetek a munkabalesetek áldozataira történõ megemlékezéssel egybekötve tartotta május elsejei ünnepségét. A budapesti Stefánia Palotában - április 28-án - megrendezett ünnepi eseményen a Honvédszakszervezetet dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivõk, Czövek János képviseleti titkár és e sorok írója képviselték...

Szakszervezetek lehetõségei a munkavédelem területén volt a címe Talabér Zoltán elõadásának. A LIGA elnökségi tagja – egyebek mellett – elmondta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO statisztikái szerint évente mintegy 270 millió munkahelyi baleset történik, melyben mintegy 350 ezer ember szenved balesetet szerte a világban.

Ezt követõen gyertyagyújtással emlékeztek meg a munkabalesetekben elhunytakról, illetve a balesetet, tartós egészségkárosodást szenvedettekrõl.

Munkabalesetek Magyarországon és az Európai Unióban címet viselte Hartai Ferenc elõadása. Az Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat munkavédelmi szakértõje - miután a munkavédelmi képzés hiányosságait, majd több súlyos baleset, munkavédelmi szabálysértés következményeit is elemezte - hozzátette, hogy a balesetekben okozott kár a földkerekség GDP-jének immár 4%-át teszik ki.

A LIGA Szakszervezetek stratégiája a munkabalesetek megelõzése terén volt a témája a LIGA elnöke által tartott elõadásnak. Gaskó István beszédében azt hangsúlyozta, hogy stratégiai feladata van a munkavédelmi érdekvédõknek.

- Mindennap tüntetni kellene a munkabalesetekben elhunytakért, a törvénytelenségek ellen és azok ellen a súlyos gazdasági csapások ellen, amelyeket kénytelenek elszenvedni a magyar munkavállalók. A siker kapujában állunk, az akcióink meghozták a kivánt eredményeket – mondta Gaskó István LIGA elnök.

A LIGA elnöke azt is kiemelte, hogy a munkavédelem területén a fegyveres és rendvédelmi dolgozók is komoly gondban vannak, ezért meg kell erõsíteni a mozgalmat, szolgáltatásokkal, tanfolyamok szervezésével kell további erõt kovácsolni.

A szakszervezetek pozícióinak változásairól beszélt Tamás Gáspár Miklós.

- Amikor a dolgozók összefogott ellenállást tanúsítanak a kizsákmányolók, a tõkésekkel szemben, akkor majd egyre kevésbé lesz lehetséges az, hogy a tõkével és a hatalommal rendelkezõk továbbra is megtehessék azt, amit eddig. Ezek a mostani mozgalmak, sikerek nagy rokonszenvet és vonzalmat váltanak ki a munkásmozgalom tagjai elõtt. Mivel a küzdelmek mindenkiért folynak, általánossá kell tenni a bérek emelését, követelni kell a progresszív adórendszer kidolgozását. Az, hogy a vasutasok nemcsak magukért, hanem általános kérdésekben is felemelték a szavukat, példaértékûnek kell tekinteni a mai magyar társadalomban. Változásra számíthatunk - zárta szavait Tamás Gáspár Miklós.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.