2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

KÖSZÖNTÕ

Hosz  |  2008. 05. 31., 13:57

10 évvel ezelõtt, a Magyar Honvédség megalakulásának 150. évfordulóján, 1998. június 10-én alakult meg a Hosz Nyugállományú tagozata. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nyugdíjas katonák korábban nem voltak tagjai a szakszervezetnek, hiszen a jogelõd KÉSZ alapító tagjai között is sok egyéni tag és 5 nyugállományú klub is található.

A megalakulástól kezdõdõen felvetõdtek a speciális nyugdíjas problémák, feltéve, ha például a nyugdíjszámítás módját, a nyugállományba vonulás feltételeit és idejét nyugdíjas ügynek tekintjük. Szerintem nem az, és a Hosz korábbi aktív tevékenységének is eredménye a jelenlegi - bár nem hibátlan - de kielégítõnek tekinthetõ nyugdíjrendszer.

Ez a tíz esztendõ nem volt egyszerû idõszak, sem a honvédség, sem a szakszervezet életében. Egyes katonai szervezeteknél az alig megalakult érdekvédelmi szervezet szinte azonnal megszûnt az alakulat felszámolásával. A 90-es években, sok városban több alakulat is volt. Azután a katonák eltûntek a városból, a megyébõl, az ezredfordulóra már régiók voltak, ahol a katonaságot a megyei hadkiegészítõ parancsnokságok és a helyben maradt nyugállományú katonák képviselték. Az utóbbiak száma ma meghaladja a tényleges katonákét és ötszörösen haladja meg azokét, akik közülük valaha is elérhetik a nyugállományú státuszt.

Ezekre a változásokra is reagálva kezdték megszervezni az aktív nyugdíjasok a nyugállományú tagozatot, amelynek egyik motorja a késõbbi tagozat elnök Bakodi Zoltán volt. Sok-sok tisztet, zászlóst, tiszthelyettest említhetnék név szerint azok közül, akiket tisztelet és köszönet illet, hiszen a tagok nélkül nincs csoport, a csoportok megalakítói, vezetõi nélkül nincs tagozat. Külön köszönet illeti az alapszervezeti és csoportvezetõket, mert õk végzik a munka nehezét. Szervezik a csoport életét, képviselik társaikat a döntéshozatali rendszerben, látogatják a betegeket, esetenként végsõ búcsút vesznek.

Tisztelet és köszönet mindenkinek, aki úgy gondolta: együtt többre jutunk, és ezt a Hosz keretei között tehetjük legeredményesebben. Tudjuk, mûködik más, elsõsorban a nyugállományú katonákat tömörítõ, közel azonos célú nyugdíjas szervezet is. Gyakori a kettõs tagság. Ez nem baj, hiszen ma már a korábbi erõteljes szembenállás helyett együttmûködési megállapodás is összeköt bennünket.

Feladat viszont akad bõven! A jelenlegi idõsügyi ellátó és támogató rendszer a korábbi szabályokra, szervezetre és szemléletre épül, közben minden más lett. A nyugállományú katonákkal való kapcsolattartás, egyes ellátási formák, támogatások a katonai szervezet parancsnokának feladatai közé tartozik, s közben a legközelebbi szervezet 100 kilométerekre van. A probléma nem új keletû, a tárca is változást szeretne. Megkezdõdött az idõsügyi stratégia kidolgozása, melynek aktív részesei vagyunk: reméljük, ennek keretében elõbb elvi, majd gyakorlati síkon is sikerül hosszabb távon megoldást találni a rászorulók megfelelõ támogatására, a jelenleg meglévõ és indokolatlan nyugdíj különbségek csökkentésére, és nem utolsósorban - az idõsek régi álma - egy honvédségi nyugdíjas otthon létrehozására.

Szeretném azt is elmondani, hogy amikor a nyugállományú társaimnak, elõdeimnek köszönetet mondok, ez nem valami saját vállon veregetés is, mert a tagozat megszervezésében semmiféle, az elmúlt 10 évi tevékenységben is alig volt szerepem, annak nagyobb részét aktív állományban egyszerû Hosz tagként éltem meg.

Sörös István

tagozatelnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.