2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Norvég projekt

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:49

Április 15-16-án zajlott az a konferencia, melynek témája a katonák munkaerõ-piaci reintegrációjával összefüggõ képzési program elõkészítése volt. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen - a norvég projektben érdekeltek szervezésében - lebonyolított eseményt arra is felhasználták, hogy a Norvég Királyság Védelmi Minisztériuma és a projekt hazai résztvevõi közötti együttmûködést tovább bõvítsék.

A „Katonák munkaerõ-piaci reintegrációjának képzési programja”- projekt elõkészítésének helyzetérõl és az együttmûködés feladatairól Szekeres István nyá. dandártábornok, a Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke adott tájékoztatást.

„A projekthez kapcsolódó partneri együttmûködés tartalmáról és feladatairól a norvég tapasztalatok tükrében“ - címet viselte Jakob Heradstveit, a Norvég Királyság Védelmi Minisztériumának képviselõje által tartott elõadás.

A norvég partnerekkel kötendõ együttmûködés tartalmáról szóló konzultációt Pálfi Sarolta, projekttervezési, pályázati értékelés szakértõ vezette. Az eddig elkészült tanulmányok bemutatása során dr. Kiss Zoltán László ezredes, a ZMNE tanszékvezetõ egyetemi docense, valamint Mihály Dezsõ, a Magyar Honvédség Szociálpolikai Közalapítvány munkatársa adott elõ. Projekt partnerek részvételével lebonyolított workshop zárta az elsõ napi programot.

A konferencia második napja - Sásik László nyá. ezredes köszöntõ szavai után - a partnerek tájékoztatójával folytatódott. A projektben vállalt szerepükrõl elõbb Kocsis László, a Magyar Védelmi Ipari Szövetség fõtitkára, majd Gyimesi Gyula nyá. alezredes, a ZMNE képviseletében, aztán Mihály Dezsõ nyá. ezredes, az MH Szociálpolitikai Közalapítvány titkáraként, míg Pusztai Lajos nyá. ezredes a Katonákért Alapítvány titkáraként adott kimerítõ tájékoztatást.

Norvég tapasztalatok, javaslatok „A katonák mnkaerõpiaci reintegrációja” projekt további kidolgozásához, a képzõk képzéséhez, a menedzsment kialakításához és a tevékenység koordinálásához - volt a címe Mike Claytonnel és Jan Masether urak elõadásának.

- Úgy gondolom, 2, maximum 3 regionális iroda elegendõ lenne, sõt inkább mobil szakértõi csoport alkalmazása vezetne eredményre. A célcsoporthoz tartozók felkutatása lesz a legnehezebb, ezért személyesen kell elmenni a potenciális ügyfelekhez, aztán - jó tapasztalat szerint - hamar híre megy majd a szolgáltatásnak. Norvégia számára az a fontos, hogy megfelelõ értékhez jusson a befektetett pénzéért. Önök pedig azt tudják, hogy mi a jó, mi a megfelelõ, mi a vonzó az Önök számára. A beszélgetések, a konzultációk bírnak valódi fontossággal és mindig a megoldásokra, a megélt sikerekre kell összpontosítani. Aki a problémákat teszi elõtérbe, csak azokkal foglalkozik, ebben a projektben sem lehet eredményes - mondta zárszavában a norvég szakember.

Az összegzésben elhangzott, hogy mennyire fontosak a megtartást szolgáló kurzusok, a folyamatosan zajló nyelvtanfolyamok, illetve a speciális szakképzések. Szekeres István zárszavában kiemelte: a projekt egy állomásán már túl vagyunk, de hamarosan - a támogató fogadókészség elérése érdekében - már egy magasabb sebesség-fokozatba kell kapcsolni, hiszen a norvég projekt leadási határideje: június 5.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.