2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi a véleménye?

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:54

Sorozatunkban - a katonaállományt foglalkoztató témák közül - a missziós illetményekkel kapcsolatos kérdéskört helyeztük reflektorfénybe!

Pistik Tibor jelenleg Pusztavacson teljesít szolgálatot, s véleményében a kollégák álláspontja is tükrözõdik:

Ismeretes, hogy a missziós kollégák illetményét a dollár éppen aktuális árfolyama határozza meg - az amerikai valuta hosszú idõ óta tartó gyengélkedése tehát jelentõsen befolyásolja a magyar katonák jövedelmét. Ezért az az általános vélemény kristályosodott ki, hogy napjainkban már nem célszerû külszolgálatot vállalni. Különösen azok a debreceni, tatai, hódmezõvásárhelyi bajtársak foglalnak így állást, akik már több alkalommal lehettek részesei a nemzetközi alakulatok szerepvállalásainak a béke fenntartásában a világ válságos régióiban. Az elhivatottság, a különleges kihívások ugyan kellõ motivációs erõt jelentettek, ám azt is tudjuk: a hazai fizetések színvonala mellett az átlagosnál magasabb jövedelem reménye komoly szerepet játszott a külhoni feladatvállalásban. Most úgy látjuk: az önkéntességnek vége, s egyre gyakrabban a parancsnoknak kell kijelölnie az egyes „szakmák” képviselõit. Többször megfogalmaztuk már, hogy ezen a gondon az euró alapú kifizetés segíthet csak, s az elszámolásban tükrözõdnie kell az adott hely veszélyességi fokozatának is.

Dr. Kleisz Gyöngyi orvos-alezredes, a mentõrészleg fõorvosa:

Óriási mulasztásnak tartjuk, hogy a valuták értékállóságát nem vizsgálták felül, s így meredeken zuhan a külföldön szolgálatot teljesítõk jövedelme. Az igazi kontrasztot akkor láthatnánk, ha összevetnénk az ezredfordulós és napjaink missziós illetményeit. Orvos kollégáim közül néhányan már tagjai voltak nemzetközi missziós csapatnak, s megdöbbenve tapasztalták, hogy a világ ezen a téren is elhúzott mellettünk: a román doktorok illetménye is magasabb, mint a miénk. Felesleges hangsúlyoznom: nem a különleges szakmai kihívás, hanem az itthoni alacsony anyagi megbecsültségük miatt vállalják ezt a feladatot. Ha a trend nem változik, bizony nehéz lesz az orvosokat külszolgálatra küldeni.

Csepcsányi Zsolt 2005-2006-ban Kabulban volt tagja a magyar missziónak:

- Két éve tértem vissza a külszolgálatból, ám akkor még elfogadható volt a dollár alapú illetmény. Kollégáimtól azonban olyan információk jutottak el hozzám, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan: néhány váltáson belül is jelentõs jövedelem különbségek észlelhetõk a dollár értékének csökkenése miatt. A katonák zsebére megy, ha e téren nem történik gyors intézkedés, hiszen – a szerény fizetés mellett – elsõsorban saját és családjuk anyagi boldogulásáért vállalnak el ilyen feladatot. Az új illetményeknek azonban tükrözniük kell azt is, hogy a missziós magyar katona veszélyes, vagy „nyugodtabb” területen teljesít-e szolgálatot.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.