2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi a véleménye?

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:54

Sorozatunkban - a katonaállományt foglalkoztató témák közül - a missziós illetményekkel kapcsolatos kérdéskört helyeztük reflektorfénybe!

Pistik Tibor jelenleg Pusztavacson teljesít szolgálatot, s véleményében a kollégák álláspontja is tükrözõdik:

Ismeretes, hogy a missziós kollégák illetményét a dollár éppen aktuális árfolyama határozza meg - az amerikai valuta hosszú idõ óta tartó gyengélkedése tehát jelentõsen befolyásolja a magyar katonák jövedelmét. Ezért az az általános vélemény kristályosodott ki, hogy napjainkban már nem célszerû külszolgálatot vállalni. Különösen azok a debreceni, tatai, hódmezõvásárhelyi bajtársak foglalnak így állást, akik már több alkalommal lehettek részesei a nemzetközi alakulatok szerepvállalásainak a béke fenntartásában a világ válságos régióiban. Az elhivatottság, a különleges kihívások ugyan kellõ motivációs erõt jelentettek, ám azt is tudjuk: a hazai fizetések színvonala mellett az átlagosnál magasabb jövedelem reménye komoly szerepet játszott a külhoni feladatvállalásban. Most úgy látjuk: az önkéntességnek vége, s egyre gyakrabban a parancsnoknak kell kijelölnie az egyes „szakmák” képviselõit. Többször megfogalmaztuk már, hogy ezen a gondon az euró alapú kifizetés segíthet csak, s az elszámolásban tükrözõdnie kell az adott hely veszélyességi fokozatának is.

Dr. Kleisz Gyöngyi orvos-alezredes, a mentõrészleg fõorvosa:

Óriási mulasztásnak tartjuk, hogy a valuták értékállóságát nem vizsgálták felül, s így meredeken zuhan a külföldön szolgálatot teljesítõk jövedelme. Az igazi kontrasztot akkor láthatnánk, ha összevetnénk az ezredfordulós és napjaink missziós illetményeit. Orvos kollégáim közül néhányan már tagjai voltak nemzetközi missziós csapatnak, s megdöbbenve tapasztalták, hogy a világ ezen a téren is elhúzott mellettünk: a román doktorok illetménye is magasabb, mint a miénk. Felesleges hangsúlyoznom: nem a különleges szakmai kihívás, hanem az itthoni alacsony anyagi megbecsültségük miatt vállalják ezt a feladatot. Ha a trend nem változik, bizony nehéz lesz az orvosokat külszolgálatra küldeni.

Csepcsányi Zsolt 2005-2006-ban Kabulban volt tagja a magyar missziónak:

- Két éve tértem vissza a külszolgálatból, ám akkor még elfogadható volt a dollár alapú illetmény. Kollégáimtól azonban olyan információk jutottak el hozzám, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan: néhány váltáson belül is jelentõs jövedelem különbségek észlelhetõk a dollár értékének csökkenése miatt. A katonák zsebére megy, ha e téren nem történik gyors intézkedés, hiszen – a szerény fizetés mellett – elsõsorban saját és családjuk anyagi boldogulásáért vállalnak el ilyen feladatot. Az új illetményeknek azonban tükrözniük kell azt is, hogy a missziós magyar katona veszélyes, vagy „nyugodtabb” területen teljesít-e szolgálatot.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.