2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mi a véleménye?

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:54

Sorozatunkban - a katonaállományt foglalkoztató témák közül - a missziós illetményekkel kapcsolatos kérdéskört helyeztük reflektorfénybe!

Pistik Tibor jelenleg Pusztavacson teljesít szolgálatot, s véleményében a kollégák álláspontja is tükrözõdik:

Ismeretes, hogy a missziós kollégák illetményét a dollár éppen aktuális árfolyama határozza meg - az amerikai valuta hosszú idõ óta tartó gyengélkedése tehát jelentõsen befolyásolja a magyar katonák jövedelmét. Ezért az az általános vélemény kristályosodott ki, hogy napjainkban már nem célszerû külszolgálatot vállalni. Különösen azok a debreceni, tatai, hódmezõvásárhelyi bajtársak foglalnak így állást, akik már több alkalommal lehettek részesei a nemzetközi alakulatok szerepvállalásainak a béke fenntartásában a világ válságos régióiban. Az elhivatottság, a különleges kihívások ugyan kellõ motivációs erõt jelentettek, ám azt is tudjuk: a hazai fizetések színvonala mellett az átlagosnál magasabb jövedelem reménye komoly szerepet játszott a külhoni feladatvállalásban. Most úgy látjuk: az önkéntességnek vége, s egyre gyakrabban a parancsnoknak kell kijelölnie az egyes „szakmák” képviselõit. Többször megfogalmaztuk már, hogy ezen a gondon az euró alapú kifizetés segíthet csak, s az elszámolásban tükrözõdnie kell az adott hely veszélyességi fokozatának is.

Dr. Kleisz Gyöngyi orvos-alezredes, a mentõrészleg fõorvosa:

Óriási mulasztásnak tartjuk, hogy a valuták értékállóságát nem vizsgálták felül, s így meredeken zuhan a külföldön szolgálatot teljesítõk jövedelme. Az igazi kontrasztot akkor láthatnánk, ha összevetnénk az ezredfordulós és napjaink missziós illetményeit. Orvos kollégáim közül néhányan már tagjai voltak nemzetközi missziós csapatnak, s megdöbbenve tapasztalták, hogy a világ ezen a téren is elhúzott mellettünk: a román doktorok illetménye is magasabb, mint a miénk. Felesleges hangsúlyoznom: nem a különleges szakmai kihívás, hanem az itthoni alacsony anyagi megbecsültségük miatt vállalják ezt a feladatot. Ha a trend nem változik, bizony nehéz lesz az orvosokat külszolgálatra küldeni.

Csepcsányi Zsolt 2005-2006-ban Kabulban volt tagja a magyar missziónak:

- Két éve tértem vissza a külszolgálatból, ám akkor még elfogadható volt a dollár alapú illetmény. Kollégáimtól azonban olyan információk jutottak el hozzám, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan: néhány váltáson belül is jelentõs jövedelem különbségek észlelhetõk a dollár értékének csökkenése miatt. A katonák zsebére megy, ha e téren nem történik gyors intézkedés, hiszen – a szerény fizetés mellett – elsõsorban saját és családjuk anyagi boldogulásáért vállalnak el ilyen feladatot. Az új illetményeknek azonban tükrözniük kell azt is, hogy a missziós magyar katona veszélyes, vagy „nyugodtabb” területen teljesít-e szolgálatot.   

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.