2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az európai bérek fejlesztéséért demonstráltunk

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:57

Harminckilenc ország ötvenöt szakszervezetének mintegy 35 ezer demonstrálója követelte az európai bérek felzárkóztatását, a több és erõsebb szakszervezeti jogosultságot, a keresetek vásárlóerejének javítását, a kollektív szerzõdések szerepének erõsítését. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) által a szlovén fõvárosban, április 5-én megrendezett megmozduláson a LIGA konföderáció színeiben megjelent félszáz demonstrálót Alper László elnökségi tag, a Rába Munkavállalók Szakszervezetének elnöke vezette. A Honvédszakszervezetet Jakubik András, Nagy Károly és Takács István területi ügyvivõk, valamint Czövek János és Tóvári Róbert haderõnemi titkárok képviselték.

Április 5-én igazi, színes európai fõvárossá vált Ljubljana. Kontinensünk egyik legkisebb fõvárosában az EU pénzügyminisztereinek kétnapos tanácskozását kihasználva, az európai bérek felzárkóztatásért szervezett összeurópai demonstrációt az ETUC. Miután valamennyi résztvevõ nemzet szakszervezeti tömörülései felsorakoztak, követeléseiket megjelenítették, zászlóikat lobogtatták, síppal, dobbal hívták fel magukra a helybéliek és a vezetõ politikusok figyelmét, megindult a színes rengeteg. A John Monks ETUC fõtitkár vezette szakszervezetek – egyebek mellett – a jó munkáért igazságos béreket  követelve vonultak a ljubljanai Kongresszusi térre.

A megannyi ország és szakszervezet lobogói között ott volt a LIGA hatalmas zászlaja is. A lobogót – ez alkalommal – két volt katona, dr. Földi Sándor katonaorvos és Kiss Zoltán, a nyugat-magyarországi regionális iroda érdekvédelmi tanácsadója vitte büszkén.

A szakszervezeti vezetõk által tartott sajtóbeszélgetésen a lapunknak nyilatkozó ETUC fõtitkár elmondta, hogy a szlovén miniszterelnökkel való találkozó során mindketten megállapították, hogy a legtöbb európai országban szükséges a bérek fejlesztése. John Monks szerint Európa nem a menedzsereké, a vállalkozóké, hanem a földrészt lakó embereké. A szakszervezeti vezetõ egyébként sikeresnek tartja a mintegy 40 ország 55 szakszervezete részvételével megtartott „EURO DEMO“-t, hiszen – mint mondta – a közel 35 ezer demonstráló kellõ erõt jelenthet a további küzdelmekhez. Az ETUC valamennyi Európai Uniós országban követeli a jobb reálbérpozíciók elérését és az országok erõsebb szerepvállalását a szegénység elleni harcban. Elvárás, hogy a nõk keresetének meghatározásakor ne legyen hátrányos megkülönböztetés.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.