2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyöngyösre látogatott az államtitkár

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:59

Április 18-án a Gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinóban találkozott dr. Vadai Ágnes államtitkár a Helyõrségi Nyugállományúak Klubjának, a Tartalékos Honvédelmi klubok és a csoportunknak a tagjaival. A találkozón részt vett Cövek Ágnes országgyûlési képviselõ, Végh Attila alpolgármester, Engeleiter Zoltán nyá. alez., önkormányzati képviselõ is.

A találkozót Tamás József nyá. alez., a Nyugállományúak Klubjának elnöke nyitotta meg, majd az államtitkár adott rövid tájékoztatót a honvédelmi tárca nyugállományúakat érintõ terveirõl, elképzeléseirõl. Ezt követõen kérdésekre adott választ az államtitkár.

Többek között tájékoztatott az „Idõsek Otthona” témáról, amely eléggé nehezen halad elõre, jelenleg adatokat vár a HM az érdekképviseleti szervektõl az Idõsek Otthoni elhelyezésre igényt tartóak létszámáról…

Megerõsítette az államtitkár, hogy az Idõsügyi Stratégia kidolgozása ebben az évben megtörténik, a munkában részt vehetnek az érdekképviseleti szervek is, a véleményezést természetesen biztosítani fogják.

A fiatal, kényszernyugdíjazott bajtársaink munkavállalásával kapcsolatos kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy felvették a Pénzügyminisztériummal a kapcsolatot abban a kérdésben: hogyan lehetne kivételt tenni a törvény alkalmazása során a katonákat illetõen, azaz 57 éves koruk elõtt, ha munkát vállalnak, és éves jövedelmük meghaladja a minimálbér 12-szeresét, akkor ne vonatkozzon rájuk a nyugdíj szüneteltetése.

Kérdés hangzott el a nyugdíj korrekciós törvénnyel kapcsolatban, mely szerint a 2009 évre tervezett emelésben részesülõk körét ki kellene egészíteni az 1996-ban nyugdíjazottakkal. A kérdésre úgy válaszolt az államtitkár asszony, hogy inkább a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik az ügy…

Kérdésre válaszolva megnyugtatott bennünket az államtitkár az üdülésre vonatkozóan, mely szerint az üdültetést bonyolító kht. szervezeti formájának megváltoztatása nem érinti az igényjogosultságunkat, továbbra is az eddigieknek megfelelõen leszünk jogosultak igénybe venni az üdülõket.

Az Állami Egészségügyi Központ igénybevételével kapcsolatban ismételten felvetettük a feleségeink igényjogosultságának az évenkénti igazolásának kérdését, amelyre az ígéretek ellenére eddig még nem született megoldás, továbbá egyik tagtársunk kifogásolta a parkolási nehézségeket, és azt is, hogy az ellátottak körébõl a katonák felnõtt gyermekei kimaradtak, míg a „vasutasoké” nem. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy megvizsgáltatja a kérdéseket és írásban választ fog adni.

Élénk eszmecsere alakult ki a Mátra Honvéd Kaszinó épületének önkormányzati tulajdonba adása kérdésében. A város alpolgármestere tájékoztatta az államtitkárt, hogy ismételten kezdeményezték a Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. fõigazgatójánál az épület zártkörû pályázaton való megszerzését. Az államtitkár egyértelmûen kijelentette, hogy jelenleg a Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint az épület értékesítésre van kijelölve, ingyen senkinek nem tervezik odaadni. Az eszmecserébe bekapcsolódva Cövek Ágnes képviselõ azt javasolta, hogy tekintettel az épület mûemlék jellegére, az önkormányzat elõvásárlási jogára és az itt mûködõ honvédelmi érdekeket szolgáló szervezetek támogatására, keressék közösen a mindnyájunknak megfelelõ megoldást.

Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy célunk elérése érdekében tovább folytatjuk a munkát és hatékonyabb, széleskörûbb együttmûködéssel, kezdeményezésekkel igyekszünk elérni, hogy a kérdéses épület az önkormányzat tulajdonába kerüljön.

Végezetül az államtitkár megköszönte a jó hangulatú találkozót, az élénk eszmecserét és biztosított bennünket arról, hogy mûködésünk feltételeit minden körülmények között a tárca biztosítani kívánja.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezredes

csoportvezetõ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.