2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyöngyösre látogatott az államtitkár

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:59

Április 18-án a Gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinóban találkozott dr. Vadai Ágnes államtitkár a Helyõrségi Nyugállományúak Klubjának, a Tartalékos Honvédelmi klubok és a csoportunknak a tagjaival. A találkozón részt vett Cövek Ágnes országgyûlési képviselõ, Végh Attila alpolgármester, Engeleiter Zoltán nyá. alez., önkormányzati képviselõ is.

A találkozót Tamás József nyá. alez., a Nyugállományúak Klubjának elnöke nyitotta meg, majd az államtitkár adott rövid tájékoztatót a honvédelmi tárca nyugállományúakat érintõ terveirõl, elképzeléseirõl. Ezt követõen kérdésekre adott választ az államtitkár.

Többek között tájékoztatott az „Idõsek Otthona” témáról, amely eléggé nehezen halad elõre, jelenleg adatokat vár a HM az érdekképviseleti szervektõl az Idõsek Otthoni elhelyezésre igényt tartóak létszámáról…

Megerõsítette az államtitkár, hogy az Idõsügyi Stratégia kidolgozása ebben az évben megtörténik, a munkában részt vehetnek az érdekképviseleti szervek is, a véleményezést természetesen biztosítani fogják.

A fiatal, kényszernyugdíjazott bajtársaink munkavállalásával kapcsolatos kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy felvették a Pénzügyminisztériummal a kapcsolatot abban a kérdésben: hogyan lehetne kivételt tenni a törvény alkalmazása során a katonákat illetõen, azaz 57 éves koruk elõtt, ha munkát vállalnak, és éves jövedelmük meghaladja a minimálbér 12-szeresét, akkor ne vonatkozzon rájuk a nyugdíj szüneteltetése.

Kérdés hangzott el a nyugdíj korrekciós törvénnyel kapcsolatban, mely szerint a 2009 évre tervezett emelésben részesülõk körét ki kellene egészíteni az 1996-ban nyugdíjazottakkal. A kérdésre úgy válaszolt az államtitkár asszony, hogy inkább a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik az ügy…

Kérdésre válaszolva megnyugtatott bennünket az államtitkár az üdülésre vonatkozóan, mely szerint az üdültetést bonyolító kht. szervezeti formájának megváltoztatása nem érinti az igényjogosultságunkat, továbbra is az eddigieknek megfelelõen leszünk jogosultak igénybe venni az üdülõket.

Az Állami Egészségügyi Központ igénybevételével kapcsolatban ismételten felvetettük a feleségeink igényjogosultságának az évenkénti igazolásának kérdését, amelyre az ígéretek ellenére eddig még nem született megoldás, továbbá egyik tagtársunk kifogásolta a parkolási nehézségeket, és azt is, hogy az ellátottak körébõl a katonák felnõtt gyermekei kimaradtak, míg a „vasutasoké” nem. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy megvizsgáltatja a kérdéseket és írásban választ fog adni.

Élénk eszmecsere alakult ki a Mátra Honvéd Kaszinó épületének önkormányzati tulajdonba adása kérdésében. A város alpolgármestere tájékoztatta az államtitkárt, hogy ismételten kezdeményezték a Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. fõigazgatójánál az épület zártkörû pályázaton való megszerzését. Az államtitkár egyértelmûen kijelentette, hogy jelenleg a Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint az épület értékesítésre van kijelölve, ingyen senkinek nem tervezik odaadni. Az eszmecserébe bekapcsolódva Cövek Ágnes képviselõ azt javasolta, hogy tekintettel az épület mûemlék jellegére, az önkormányzat elõvásárlási jogára és az itt mûködõ honvédelmi érdekeket szolgáló szervezetek támogatására, keressék közösen a mindnyájunknak megfelelõ megoldást.

Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy célunk elérése érdekében tovább folytatjuk a munkát és hatékonyabb, széleskörûbb együttmûködéssel, kezdeményezésekkel igyekszünk elérni, hogy a kérdéses épület az önkormányzat tulajdonába kerüljön.

Végezetül az államtitkár megköszönte a jó hangulatú találkozót, az élénk eszmecserét és biztosított bennünket arról, hogy mûködésünk feltételeit minden körülmények között a tárca biztosítani kívánja.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezredes

csoportvezetõ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.