2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyöngyösre látogatott az államtitkár

Hosz  |  2008. 05. 01., 06:59

Április 18-án a Gyöngyösi Mátra Honvéd Kaszinóban találkozott dr. Vadai Ágnes államtitkár a Helyõrségi Nyugállományúak Klubjának, a Tartalékos Honvédelmi klubok és a csoportunknak a tagjaival. A találkozón részt vett Cövek Ágnes országgyûlési képviselõ, Végh Attila alpolgármester, Engeleiter Zoltán nyá. alez., önkormányzati képviselõ is.

A találkozót Tamás József nyá. alez., a Nyugállományúak Klubjának elnöke nyitotta meg, majd az államtitkár adott rövid tájékoztatót a honvédelmi tárca nyugállományúakat érintõ terveirõl, elképzeléseirõl. Ezt követõen kérdésekre adott választ az államtitkár.

Többek között tájékoztatott az „Idõsek Otthona” témáról, amely eléggé nehezen halad elõre, jelenleg adatokat vár a HM az érdekképviseleti szervektõl az Idõsek Otthoni elhelyezésre igényt tartóak létszámáról…

Megerõsítette az államtitkár, hogy az Idõsügyi Stratégia kidolgozása ebben az évben megtörténik, a munkában részt vehetnek az érdekképviseleti szervek is, a véleményezést természetesen biztosítani fogják.

A fiatal, kényszernyugdíjazott bajtársaink munkavállalásával kapcsolatos kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, hogy felvették a Pénzügyminisztériummal a kapcsolatot abban a kérdésben: hogyan lehetne kivételt tenni a törvény alkalmazása során a katonákat illetõen, azaz 57 éves koruk elõtt, ha munkát vállalnak, és éves jövedelmük meghaladja a minimálbér 12-szeresét, akkor ne vonatkozzon rájuk a nyugdíj szüneteltetése.

Kérdés hangzott el a nyugdíj korrekciós törvénnyel kapcsolatban, mely szerint a 2009 évre tervezett emelésben részesülõk körét ki kellene egészíteni az 1996-ban nyugdíjazottakkal. A kérdésre úgy válaszolt az államtitkár asszony, hogy inkább a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozik az ügy…

Kérdésre válaszolva megnyugtatott bennünket az államtitkár az üdülésre vonatkozóan, mely szerint az üdültetést bonyolító kht. szervezeti formájának megváltoztatása nem érinti az igényjogosultságunkat, továbbra is az eddigieknek megfelelõen leszünk jogosultak igénybe venni az üdülõket.

Az Állami Egészségügyi Központ igénybevételével kapcsolatban ismételten felvetettük a feleségeink igényjogosultságának az évenkénti igazolásának kérdését, amelyre az ígéretek ellenére eddig még nem született megoldás, továbbá egyik tagtársunk kifogásolta a parkolási nehézségeket, és azt is, hogy az ellátottak körébõl a katonák felnõtt gyermekei kimaradtak, míg a „vasutasoké” nem. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy megvizsgáltatja a kérdéseket és írásban választ fog adni.

Élénk eszmecsere alakult ki a Mátra Honvéd Kaszinó épületének önkormányzati tulajdonba adása kérdésében. A város alpolgármestere tájékoztatta az államtitkárt, hogy ismételten kezdeményezték a Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. fõigazgatójánál az épület zártkörû pályázaton való megszerzését. Az államtitkár egyértelmûen kijelentette, hogy jelenleg a Honvédelmi Minisztérium álláspontja szerint az épület értékesítésre van kijelölve, ingyen senkinek nem tervezik odaadni. Az eszmecserébe bekapcsolódva Cövek Ágnes képviselõ azt javasolta, hogy tekintettel az épület mûemlék jellegére, az önkormányzat elõvásárlási jogára és az itt mûködõ honvédelmi érdekeket szolgáló szervezetek támogatására, keressék közösen a mindnyájunknak megfelelõ megoldást.

Mindnyájan egyetértettünk abban, hogy célunk elérése érdekében tovább folytatjuk a munkát és hatékonyabb, széleskörûbb együttmûködéssel, kezdeményezésekkel igyekszünk elérni, hogy a kérdéses épület az önkormányzat tulajdonába kerüljön.

Végezetül az államtitkár megköszönte a jó hangulatú találkozót, az élénk eszmecserét és biztosított bennünket arról, hogy mûködésünk feltételeit minden körülmények között a tárca biztosítani kívánja.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezredes

csoportvezetõ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.