2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett a Liga nyugdíjas tagozatának Intézõ Bizottsága

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:46

Szeptember 18-án délelõtt a testület meghallgatta Kozma János elnök tájékoztatóját a tagozat elhelyezési feltételeinek várható változásáról, és az EU 12 országában már mûködõ idõsügyi törvény elõkészítésének helyzetérõl.

Az utóbbival kapcsolatban állást foglaltunk arról, hogy a LIGA nyugdíjas tagozata a nyugállományú tagtársak és általában az idõskorúak érdekében minden lehetséges eszközzel, valamennyi kapcsolatán keresztül sürgeti az idõsügyi törvény megalkotását, amely rendezné az idõs korosztály esélyegyenlõségét, létbiztonságát, a társadalom ügyeiben való aktív részvételét, stabilizálná szociális és kulturális helyzetét, nem utolsósorban hozzájárulna a nemzedékek közötti béke és a társadalmi szolidaritás erõsítéséhez.

A NYOK elnökéhez írt levélben megfogalmaztuk azon igényünket, hogy a foglalkoztatási törvény módosítása során a korlátozások alól mentesítsék a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíjasokat. Mindkét kategóriára igaz, hogy az átlagosnál nehezebb fizikai, pszichikai igénybevétel miatt van lehetõségük az ilyen munkakörökben foglalkoztatottaknak a 62 éves életkor elõtti nyugállományba vonulásra. Ráadásul a szolgálati nyugdíj jogosultság 25 év, és a hadsereg leépítésekor aki rendelkezett nyugdíjjogosultsággal – amennyiben részére a hadseregben beosztást nem tudtak biztosítani – a Hjt. alapján szolgálati viszonyát meg kellett szüntetni és nyugállományba helyezni. Velük szemben, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nyugdíjat az adó alapjába beszámítják, kifejezetten méltánytalanul jár el az az állam, amelynek korábban szolgái voltak.

A jogalkotói szándék is az elõrehozott nyugdíjba menetelt kívánta korlátozni, illetve késõbbre halasztani a nyugállományba vonulást. A korkedvezményes, illetve a szolgálati nyugdíj nem elõrehozott öregségi nyugdíj.  A szolgálati nyugdíjasok tekintetében a jogalkotók elkéstek, a hadsereg kisebbre aligha csökkenthetõ, megszûnt a Határõrség, remélhetõleg befejezõdött a rendõrség átszervezése is. A hivatásos állományból alig maradtak olyanok, akik rendelkeznek a nyugállományba vonuláshoz szükséges szolgálati idõvel. A fenti tények mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a jelenlegi szabályozás éppen a kormány hirdetett céljával a gazdaság kifehérítésével ellentétesen hat.

Sörös István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.