2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 385 Ft   : 355 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett a Liga nyugdíjas tagozatának Intézõ Bizottsága

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:46

Szeptember 18-án délelõtt a testület meghallgatta Kozma János elnök tájékoztatóját a tagozat elhelyezési feltételeinek várható változásáról, és az EU 12 országában már mûködõ idõsügyi törvény elõkészítésének helyzetérõl.

Az utóbbival kapcsolatban állást foglaltunk arról, hogy a LIGA nyugdíjas tagozata a nyugállományú tagtársak és általában az idõskorúak érdekében minden lehetséges eszközzel, valamennyi kapcsolatán keresztül sürgeti az idõsügyi törvény megalkotását, amely rendezné az idõs korosztály esélyegyenlõségét, létbiztonságát, a társadalom ügyeiben való aktív részvételét, stabilizálná szociális és kulturális helyzetét, nem utolsósorban hozzájárulna a nemzedékek közötti béke és a társadalmi szolidaritás erõsítéséhez.

A NYOK elnökéhez írt levélben megfogalmaztuk azon igényünket, hogy a foglalkoztatási törvény módosítása során a korlátozások alól mentesítsék a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíjasokat. Mindkét kategóriára igaz, hogy az átlagosnál nehezebb fizikai, pszichikai igénybevétel miatt van lehetõségük az ilyen munkakörökben foglalkoztatottaknak a 62 éves életkor elõtti nyugállományba vonulásra. Ráadásul a szolgálati nyugdíj jogosultság 25 év, és a hadsereg leépítésekor aki rendelkezett nyugdíjjogosultsággal – amennyiben részére a hadseregben beosztást nem tudtak biztosítani – a Hjt. alapján szolgálati viszonyát meg kellett szüntetni és nyugállományba helyezni. Velük szemben, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nyugdíjat az adó alapjába beszámítják, kifejezetten méltánytalanul jár el az az állam, amelynek korábban szolgái voltak.

A jogalkotói szándék is az elõrehozott nyugdíjba menetelt kívánta korlátozni, illetve késõbbre halasztani a nyugállományba vonulást. A korkedvezményes, illetve a szolgálati nyugdíj nem elõrehozott öregségi nyugdíj.  A szolgálati nyugdíjasok tekintetében a jogalkotók elkéstek, a hadsereg kisebbre aligha csökkenthetõ, megszûnt a Határõrség, remélhetõleg befejezõdött a rendõrség átszervezése is. A hivatásos állományból alig maradtak olyanok, akik rendelkeznek a nyugállományba vonuláshoz szükséges szolgálati idõvel. A fenti tények mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a jelenlegi szabályozás éppen a kormány hirdetett céljával a gazdaság kifehérítésével ellentétesen hat.

Sörös István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.