2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ülésezett a Liga nyugdíjas tagozatának Intézõ Bizottsága

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:46

Szeptember 18-án délelõtt a testület meghallgatta Kozma János elnök tájékoztatóját a tagozat elhelyezési feltételeinek várható változásáról, és az EU 12 országában már mûködõ idõsügyi törvény elõkészítésének helyzetérõl.

Az utóbbival kapcsolatban állást foglaltunk arról, hogy a LIGA nyugdíjas tagozata a nyugállományú tagtársak és általában az idõskorúak érdekében minden lehetséges eszközzel, valamennyi kapcsolatán keresztül sürgeti az idõsügyi törvény megalkotását, amely rendezné az idõs korosztály esélyegyenlõségét, létbiztonságát, a társadalom ügyeiben való aktív részvételét, stabilizálná szociális és kulturális helyzetét, nem utolsósorban hozzájárulna a nemzedékek közötti béke és a társadalmi szolidaritás erõsítéséhez.

A NYOK elnökéhez írt levélben megfogalmaztuk azon igényünket, hogy a foglalkoztatási törvény módosítása során a korlátozások alól mentesítsék a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíjasokat. Mindkét kategóriára igaz, hogy az átlagosnál nehezebb fizikai, pszichikai igénybevétel miatt van lehetõségük az ilyen munkakörökben foglalkoztatottaknak a 62 éves életkor elõtti nyugállományba vonulásra. Ráadásul a szolgálati nyugdíj jogosultság 25 év, és a hadsereg leépítésekor aki rendelkezett nyugdíjjogosultsággal – amennyiben részére a hadseregben beosztást nem tudtak biztosítani – a Hjt. alapján szolgálati viszonyát meg kellett szüntetni és nyugállományba helyezni. Velük szemben, különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nyugdíjat az adó alapjába beszámítják, kifejezetten méltánytalanul jár el az az állam, amelynek korábban szolgái voltak.

A jogalkotói szándék is az elõrehozott nyugdíjba menetelt kívánta korlátozni, illetve késõbbre halasztani a nyugállományba vonulást. A korkedvezményes, illetve a szolgálati nyugdíj nem elõrehozott öregségi nyugdíj.  A szolgálati nyugdíjasok tekintetében a jogalkotók elkéstek, a hadsereg kisebbre aligha csökkenthetõ, megszûnt a Határõrség, remélhetõleg befejezõdött a rendõrség átszervezése is. A hivatásos állományból alig maradtak olyanok, akik rendelkeznek a nyugállományba vonuláshoz szükséges szolgálati idõvel. A fenti tények mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a jelenlegi szabályozás éppen a kormány hirdetett céljával a gazdaság kifehérítésével ellentétesen hat.

Sörös István

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.