2017. 11. 20. hétfő
Jolán
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiltakozunk az étkezési térítési díjak - egyeztetés nélkül történt - emelése ellen

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:58

Megtartotta nyár utáni elsõ ülését szakszervezetünk elnöksége. A szeptember 2-i döntéshozó fórumon, napirend elõtt Bonyár Zoltán szakaszvezetõ, az elõzõ koszovói misszió szakszervezeti csoportvezetõje számolt be a hathónapos küldetés során tapasztalt gondokról, problémákról.

Miután Mészáros Géza – egyebek mellett – a honvédelmi miniszterrel történt informális megbeszélése részleteirõl tájékoztatta a résztvevõket, a folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula számolt be. A Hosz alelnöke az étkezési térítési díjak emelésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügyben a szakszervezetekkel való elõzetes egyeztetés nélkül intézkedett a HM.

Az elnökség ezt követõen tiltakozását fogalmazta meg a tekintetben, hogy az étkezési térítési díjak emelése mind eljárás, mind annak tartalma is sérti az érdekegyeztetés szabályait és az állomány érdekeit. Ezért szakszervezetünk a leghatározottabban tiltakozik az érdemi döntés, azaz a térítési díj döntésében foglalt arányú és szerkezetû emelésével szemben. (A téma további részleteirõl a HÉF rendkívüli ülésén történtekrõl szóló alábbi cikkünkben olvashatnak – a szerk.)

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy az elmúlt idõszakban már megtapasztalhattuk, hogy nem tekintette egyenrangú tárgyalófélnek szakszervezetünk képviselõit a szakminisztérium.

– Amennyiben egy HM rendelet véleményezésébõl kihagynak bennünket, akkor ez azt jelenti, hogy nem tekintenek tárgyalópartnernek – mondta Szincsák Gyula alelnök. Szakszervezeti jogokat, illetve a HÉF két- és többoldalú megállapodását is figyelmen kívül hagyja a tárca - tette hozzá dr. Heiling Ottó.

A nyugállományú tagfelvétel során hat, míg a pártoló tagfelvételrõl szóló döntés során a Mészáros Géza elnök által beterjesztett, mind az öt személyre szóló javaslatot elfogadta az elnökség.

A 2009. évi költségvetés, illetve az egyéb választmányi határozatok elõkészítésérõl szakszervezetünk fõtitkára tájékoztatott. Dr. Ujfaludi Zoltán – egyebek mellett – elmondta: a tervezethez bedolgozó szakmai ügyvivõk leadták javaslataikat, ám mindig újabb és újabb tényezõ áll elõ, ami megváltoztatja, befolyásolja a költségvetés tervezetét.

Az Aktivitás Kupáról Takács István budapesti területi ügyvivõ, a téma házigazdája kiemelte: nagyon sikeres a program, az alapszervezetek és csoportok érdeklõdésükkel, példaértékû kezdeményezéseikkel hozzájárultak a szakszervezeti élet dinamizálásához, felpezsdítéséhez. A versenykiírás szerint az eredményhirdetést a november 26-i õszi választmányi ülésen tartjuk.

Ezt követõen a Béke úti ingatlan eladásával kapcsolatos szándékokat tárgyalták meg Mészáros Géza vezetésével. Miután dr. Heiling Ottó alelnök megfogalmazta az eladással kapcsolatos jelenlegi dilemmákat, az elnökség úgy döntött, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorolva megbízza a kft. ügyvezetõjét az értékesítés elõkészítésével. Ezt követõen, a HOMNYP következõ küldöttgyûlésérõl szóló téma során Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervezõ tájékoztatott a küldöttek megválasztásának részleteirõl. A küldöttválasztások szeptember 9. és október vége között zajlanak le, az új küldöttek novemberben fogják majd az új Igazgatótanácsot (IT) megválasztani. Szakszervezetünk nagyon fontosnak tartja, hogy minél több körzetben támogathasson olyan jelölteket, akik potenciális küldöttek lehetnek. A Honvédszakszervezet alapítói felelõssége tudatában különös hangsúlyt fektet a küldöttválasztás fontosságára, ezért felhívja tagjait és tisztségviselõit, hogy minél aktívabban vegyenek részt a küldöttek állításában és körzetenkénti megválasztásában.

Az egyebekben tárgyaltak még a mobiltelefon-szolgáltatók által küldött ajánlatokról, az Egység 2002 Kft. aktuális ügyeirõl, a nemzetközi szakszervezeti szövetség (ITUC) konferenciájáról, az október 7-i „Tisztes Munka Világnapjának“ hazai eseményeirõl, valamint a szlovákiai – dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök részvételével lezajlott – szakszervezeti találkozóról is. Szincsák Gyula alelnök pedig a szerzõdéses szekció egyik, a vezetõ tisztségérõl lemondott tisztségviselõjének díjazására tett javaslatot. Bogár Szabó Ádám – az elnökség döntése alapján – emléktárgyat és 35 ezer forint értékû üdülési csekket vehet majd át. Az elnökség a szerzõdéses szekció költségvetésének emelésérõl is határozott. (Az ülésrõl bõvebben honlapunkon olvashatnak.)

A következõ elnökségi ülést október 2-án, Várpalotán tartották.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.