2024. 02. 22. csütörtök
Gerzson
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiltakozunk az étkezési térítési díjak - egyeztetés nélkül történt - emelése ellen

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:58

Megtartotta nyár utáni elsõ ülését szakszervezetünk elnöksége. A szeptember 2-i döntéshozó fórumon, napirend elõtt Bonyár Zoltán szakaszvezetõ, az elõzõ koszovói misszió szakszervezeti csoportvezetõje számolt be a hathónapos küldetés során tapasztalt gondokról, problémákról.

Miután Mészáros Géza – egyebek mellett – a honvédelmi miniszterrel történt informális megbeszélése részleteirõl tájékoztatta a résztvevõket, a folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula számolt be. A Hosz alelnöke az étkezési térítési díjak emelésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügyben a szakszervezetekkel való elõzetes egyeztetés nélkül intézkedett a HM.

Az elnökség ezt követõen tiltakozását fogalmazta meg a tekintetben, hogy az étkezési térítési díjak emelése mind eljárás, mind annak tartalma is sérti az érdekegyeztetés szabályait és az állomány érdekeit. Ezért szakszervezetünk a leghatározottabban tiltakozik az érdemi döntés, azaz a térítési díj döntésében foglalt arányú és szerkezetû emelésével szemben. (A téma további részleteirõl a HÉF rendkívüli ülésén történtekrõl szóló alábbi cikkünkben olvashatnak – a szerk.)

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy az elmúlt idõszakban már megtapasztalhattuk, hogy nem tekintette egyenrangú tárgyalófélnek szakszervezetünk képviselõit a szakminisztérium.

– Amennyiben egy HM rendelet véleményezésébõl kihagynak bennünket, akkor ez azt jelenti, hogy nem tekintenek tárgyalópartnernek – mondta Szincsák Gyula alelnök. Szakszervezeti jogokat, illetve a HÉF két- és többoldalú megállapodását is figyelmen kívül hagyja a tárca - tette hozzá dr. Heiling Ottó.

A nyugállományú tagfelvétel során hat, míg a pártoló tagfelvételrõl szóló döntés során a Mészáros Géza elnök által beterjesztett, mind az öt személyre szóló javaslatot elfogadta az elnökség.

A 2009. évi költségvetés, illetve az egyéb választmányi határozatok elõkészítésérõl szakszervezetünk fõtitkára tájékoztatott. Dr. Ujfaludi Zoltán – egyebek mellett – elmondta: a tervezethez bedolgozó szakmai ügyvivõk leadták javaslataikat, ám mindig újabb és újabb tényezõ áll elõ, ami megváltoztatja, befolyásolja a költségvetés tervezetét.

Az Aktivitás Kupáról Takács István budapesti területi ügyvivõ, a téma házigazdája kiemelte: nagyon sikeres a program, az alapszervezetek és csoportok érdeklõdésükkel, példaértékû kezdeményezéseikkel hozzájárultak a szakszervezeti élet dinamizálásához, felpezsdítéséhez. A versenykiírás szerint az eredményhirdetést a november 26-i õszi választmányi ülésen tartjuk.

Ezt követõen a Béke úti ingatlan eladásával kapcsolatos szándékokat tárgyalták meg Mészáros Géza vezetésével. Miután dr. Heiling Ottó alelnök megfogalmazta az eladással kapcsolatos jelenlegi dilemmákat, az elnökség úgy döntött, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorolva megbízza a kft. ügyvezetõjét az értékesítés elõkészítésével. Ezt követõen, a HOMNYP következõ küldöttgyûlésérõl szóló téma során Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervezõ tájékoztatott a küldöttek megválasztásának részleteirõl. A küldöttválasztások szeptember 9. és október vége között zajlanak le, az új küldöttek novemberben fogják majd az új Igazgatótanácsot (IT) megválasztani. Szakszervezetünk nagyon fontosnak tartja, hogy minél több körzetben támogathasson olyan jelölteket, akik potenciális küldöttek lehetnek. A Honvédszakszervezet alapítói felelõssége tudatában különös hangsúlyt fektet a küldöttválasztás fontosságára, ezért felhívja tagjait és tisztségviselõit, hogy minél aktívabban vegyenek részt a küldöttek állításában és körzetenkénti megválasztásában.

Az egyebekben tárgyaltak még a mobiltelefon-szolgáltatók által küldött ajánlatokról, az Egység 2002 Kft. aktuális ügyeirõl, a nemzetközi szakszervezeti szövetség (ITUC) konferenciájáról, az október 7-i „Tisztes Munka Világnapjának“ hazai eseményeirõl, valamint a szlovákiai – dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök részvételével lezajlott – szakszervezeti találkozóról is. Szincsák Gyula alelnök pedig a szerzõdéses szekció egyik, a vezetõ tisztségérõl lemondott tisztségviselõjének díjazására tett javaslatot. Bogár Szabó Ádám – az elnökség döntése alapján – emléktárgyat és 35 ezer forint értékû üdülési csekket vehet majd át. Az elnökség a szerzõdéses szekció költségvetésének emelésérõl is határozott. (Az ülésrõl bõvebben honlapunkon olvashatnak.)

A következõ elnökségi ülést október 2-án, Várpalotán tartották.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.