2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiltakozunk az étkezési térítési díjak - egyeztetés nélkül történt - emelése ellen

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:58

Megtartotta nyár utáni elsõ ülését szakszervezetünk elnöksége. A szeptember 2-i döntéshozó fórumon, napirend elõtt Bonyár Zoltán szakaszvezetõ, az elõzõ koszovói misszió szakszervezeti csoportvezetõje számolt be a hathónapos küldetés során tapasztalt gondokról, problémákról.

Miután Mészáros Géza – egyebek mellett – a honvédelmi miniszterrel történt informális megbeszélése részleteirõl tájékoztatta a résztvevõket, a folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula számolt be. A Hosz alelnöke az étkezési térítési díjak emelésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügyben a szakszervezetekkel való elõzetes egyeztetés nélkül intézkedett a HM.

Az elnökség ezt követõen tiltakozását fogalmazta meg a tekintetben, hogy az étkezési térítési díjak emelése mind eljárás, mind annak tartalma is sérti az érdekegyeztetés szabályait és az állomány érdekeit. Ezért szakszervezetünk a leghatározottabban tiltakozik az érdemi döntés, azaz a térítési díj döntésében foglalt arányú és szerkezetû emelésével szemben. (A téma további részleteirõl a HÉF rendkívüli ülésén történtekrõl szóló alábbi cikkünkben olvashatnak – a szerk.)

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy az elmúlt idõszakban már megtapasztalhattuk, hogy nem tekintette egyenrangú tárgyalófélnek szakszervezetünk képviselõit a szakminisztérium.

– Amennyiben egy HM rendelet véleményezésébõl kihagynak bennünket, akkor ez azt jelenti, hogy nem tekintenek tárgyalópartnernek – mondta Szincsák Gyula alelnök. Szakszervezeti jogokat, illetve a HÉF két- és többoldalú megállapodását is figyelmen kívül hagyja a tárca - tette hozzá dr. Heiling Ottó.

A nyugállományú tagfelvétel során hat, míg a pártoló tagfelvételrõl szóló döntés során a Mészáros Géza elnök által beterjesztett, mind az öt személyre szóló javaslatot elfogadta az elnökség.

A 2009. évi költségvetés, illetve az egyéb választmányi határozatok elõkészítésérõl szakszervezetünk fõtitkára tájékoztatott. Dr. Ujfaludi Zoltán – egyebek mellett – elmondta: a tervezethez bedolgozó szakmai ügyvivõk leadták javaslataikat, ám mindig újabb és újabb tényezõ áll elõ, ami megváltoztatja, befolyásolja a költségvetés tervezetét.

Az Aktivitás Kupáról Takács István budapesti területi ügyvivõ, a téma házigazdája kiemelte: nagyon sikeres a program, az alapszervezetek és csoportok érdeklõdésükkel, példaértékû kezdeményezéseikkel hozzájárultak a szakszervezeti élet dinamizálásához, felpezsdítéséhez. A versenykiírás szerint az eredményhirdetést a november 26-i õszi választmányi ülésen tartjuk.

Ezt követõen a Béke úti ingatlan eladásával kapcsolatos szándékokat tárgyalták meg Mészáros Géza vezetésével. Miután dr. Heiling Ottó alelnök megfogalmazta az eladással kapcsolatos jelenlegi dilemmákat, az elnökség úgy döntött, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorolva megbízza a kft. ügyvezetõjét az értékesítés elõkészítésével. Ezt követõen, a HOMNYP következõ küldöttgyûlésérõl szóló téma során Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervezõ tájékoztatott a küldöttek megválasztásának részleteirõl. A küldöttválasztások szeptember 9. és október vége között zajlanak le, az új küldöttek novemberben fogják majd az új Igazgatótanácsot (IT) megválasztani. Szakszervezetünk nagyon fontosnak tartja, hogy minél több körzetben támogathasson olyan jelölteket, akik potenciális küldöttek lehetnek. A Honvédszakszervezet alapítói felelõssége tudatában különös hangsúlyt fektet a küldöttválasztás fontosságára, ezért felhívja tagjait és tisztségviselõit, hogy minél aktívabban vegyenek részt a küldöttek állításában és körzetenkénti megválasztásában.

Az egyebekben tárgyaltak még a mobiltelefon-szolgáltatók által küldött ajánlatokról, az Egység 2002 Kft. aktuális ügyeirõl, a nemzetközi szakszervezeti szövetség (ITUC) konferenciájáról, az október 7-i „Tisztes Munka Világnapjának“ hazai eseményeirõl, valamint a szlovákiai – dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök részvételével lezajlott – szakszervezeti találkozóról is. Szincsák Gyula alelnök pedig a szerzõdéses szekció egyik, a vezetõ tisztségérõl lemondott tisztségviselõjének díjazására tett javaslatot. Bogár Szabó Ádám – az elnökség döntése alapján – emléktárgyat és 35 ezer forint értékû üdülési csekket vehet majd át. Az elnökség a szerzõdéses szekció költségvetésének emelésérõl is határozott. (Az ülésrõl bõvebben honlapunkon olvashatnak.)

A következõ elnökségi ülést október 2-án, Várpalotán tartották.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.