2018. 01. 22. hétfő
Artúr, Vince
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tiltakozunk az étkezési térítési díjak - egyeztetés nélkül történt - emelése ellen

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:58

Megtartotta nyár utáni elsõ ülését szakszervezetünk elnöksége. A szeptember 2-i döntéshozó fórumon, napirend elõtt Bonyár Zoltán szakaszvezetõ, az elõzõ koszovói misszió szakszervezeti csoportvezetõje számolt be a hathónapos küldetés során tapasztalt gondokról, problémákról.

Miután Mészáros Géza – egyebek mellett – a honvédelmi miniszterrel történt informális megbeszélése részleteirõl tájékoztatta a résztvevõket, a folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula számolt be. A Hosz alelnöke az étkezési térítési díjak emelésével kapcsolatban elmondta, hogy az ügyben a szakszervezetekkel való elõzetes egyeztetés nélkül intézkedett a HM.

Az elnökség ezt követõen tiltakozását fogalmazta meg a tekintetben, hogy az étkezési térítési díjak emelése mind eljárás, mind annak tartalma is sérti az érdekegyeztetés szabályait és az állomány érdekeit. Ezért szakszervezetünk a leghatározottabban tiltakozik az érdemi döntés, azaz a térítési díj döntésében foglalt arányú és szerkezetû emelésével szemben. (A téma további részleteirõl a HÉF rendkívüli ülésén történtekrõl szóló alábbi cikkünkben olvashatnak – a szerk.)

Több elnökségi tag is megfogalmazta, hogy az elmúlt idõszakban már megtapasztalhattuk, hogy nem tekintette egyenrangú tárgyalófélnek szakszervezetünk képviselõit a szakminisztérium.

– Amennyiben egy HM rendelet véleményezésébõl kihagynak bennünket, akkor ez azt jelenti, hogy nem tekintenek tárgyalópartnernek – mondta Szincsák Gyula alelnök. Szakszervezeti jogokat, illetve a HÉF két- és többoldalú megállapodását is figyelmen kívül hagyja a tárca - tette hozzá dr. Heiling Ottó.

A nyugállományú tagfelvétel során hat, míg a pártoló tagfelvételrõl szóló döntés során a Mészáros Géza elnök által beterjesztett, mind az öt személyre szóló javaslatot elfogadta az elnökség.

A 2009. évi költségvetés, illetve az egyéb választmányi határozatok elõkészítésérõl szakszervezetünk fõtitkára tájékoztatott. Dr. Ujfaludi Zoltán – egyebek mellett – elmondta: a tervezethez bedolgozó szakmai ügyvivõk leadták javaslataikat, ám mindig újabb és újabb tényezõ áll elõ, ami megváltoztatja, befolyásolja a költségvetés tervezetét.

Az Aktivitás Kupáról Takács István budapesti területi ügyvivõ, a téma házigazdája kiemelte: nagyon sikeres a program, az alapszervezetek és csoportok érdeklõdésükkel, példaértékû kezdeményezéseikkel hozzájárultak a szakszervezeti élet dinamizálásához, felpezsdítéséhez. A versenykiírás szerint az eredményhirdetést a november 26-i õszi választmányi ülésen tartjuk.

Ezt követõen a Béke úti ingatlan eladásával kapcsolatos szándékokat tárgyalták meg Mészáros Géza vezetésével. Miután dr. Heiling Ottó alelnök megfogalmazta az eladással kapcsolatos jelenlegi dilemmákat, az elnökség úgy döntött, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorolva megbízza a kft. ügyvezetõjét az értékesítés elõkészítésével. Ezt követõen, a HOMNYP következõ küldöttgyûlésérõl szóló téma során Jáger Tibor szolgáltatás és tagszervezõ tájékoztatott a küldöttek megválasztásának részleteirõl. A küldöttválasztások szeptember 9. és október vége között zajlanak le, az új küldöttek novemberben fogják majd az új Igazgatótanácsot (IT) megválasztani. Szakszervezetünk nagyon fontosnak tartja, hogy minél több körzetben támogathasson olyan jelölteket, akik potenciális küldöttek lehetnek. A Honvédszakszervezet alapítói felelõssége tudatában különös hangsúlyt fektet a küldöttválasztás fontosságára, ezért felhívja tagjait és tisztségviselõit, hogy minél aktívabban vegyenek részt a küldöttek állításában és körzetenkénti megválasztásában.

Az egyebekben tárgyaltak még a mobiltelefon-szolgáltatók által küldött ajánlatokról, az Egység 2002 Kft. aktuális ügyeirõl, a nemzetközi szakszervezeti szövetség (ITUC) konferenciájáról, az október 7-i „Tisztes Munka Világnapjának“ hazai eseményeirõl, valamint a szlovákiai – dr. Heiling Ottó és Szincsák Gyula alelnökök részvételével lezajlott – szakszervezeti találkozóról is. Szincsák Gyula alelnök pedig a szerzõdéses szekció egyik, a vezetõ tisztségérõl lemondott tisztségviselõjének díjazására tett javaslatot. Bogár Szabó Ádám – az elnökség döntése alapján – emléktárgyat és 35 ezer forint értékû üdülési csekket vehet majd át. Az elnökség a szerzõdéses szekció költségvetésének emelésérõl is határozott. (Az ülésrõl bõvebben honlapunkon olvashatnak.)

A következõ elnökségi ülést október 2-án, Várpalotán tartották.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.