2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstrálni tudni kell...

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:47

A LIGA nagy hangsúlyt fektet a szakszervezeti tisztségviselõk képzésére. Szeptemberben az érdekérvényesítéssel kapcsolatos teendõket tûzte zászlóshajójára az oktatási osztály. A szeptember 11-12-i, Gaskó István LIGA elnök közremûködésével lezajlott hajósi kurzuson, melynek házigazdája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, a dél-alföldi régió irodavezetõje volt, szakszervezetünk fõtitkára és kelet-magyarországi területi ügyvivõje is részt vett.

Kozák László oktatási osztályvezetõ megnyitó szavai és a rövid bemutatkozás után az érdekérvényesítéssel foglalkozó tanfolyam résztvevõinek sztrájktapasztalatairól esett szó.

– A sztrájkot megszervezni nagyon nehéz, lemondani még nehezebb, kimaradni belõle a legnehezebb. Az ellenfelet, a munkaadót nem legyõzni, hanem meggyõzni kell – mondta a volt PADOSZ vezetõ, dr. Kiss Mihály.

A tanfolyamon jelenlévõ Gaskó István, a LIGA elnöke szerint a kelet-közép-európai országok között a magyar munkavállalók állnak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, hiszen már a szlovákiai minimálbér is magasabb a hazainál.

– A LIGA úgy döntött, hogy az érdekérvényesítõ-képességet minden eszközzel – így egy fontos elemként, sztrájkkal is – támogatja. A sztrájk az egyik legkomolyabb konfliktus, ezért nem szabad magukra hagyni az embereket, ugyanis minél kisebb a résztvevõk száma, annál nagyobb a teher. Minél többen veszünk részt a sztrájkban, annál jobban megoszlik a felelõsség, a teher már nem is lesz olyan elviselhetetlen az egyén számára. Akik nem sztrájkolhatnak, - fegyveres és rendvédelmi dolgozók - azoknak a jövõben nagy szükségük lesz a bátorság mellett a támogatókra, az értük is szolidaritást vállalókra. Másokért felelõsséget vállalni sokkal súlyosabb tett, mint saját magunkért kiállni.

A gyakorlati elemekkel is gazdagított kurzuson sok hasznos információt kaptak tisztségviselõink. A szerepjátékok során a fegyveres és rendvédelmi dolgozók a munkáltatókat, a versenyszférás kollégák pedig a magasabb béreket és a szélesebb körû szociális juttatásokat követelõ munkavállalókat, a helyi szakszervezeti tagságot képviselték. A többfordulós tárgyalások során a kollektív munkaügyi vitáról, a koordinációs bizottság felállításáról, a helyi média értesítésérõl, valamint a nyomásgyakorló eszközök használatáról is szó esett. A tanfolyam végén, miután Kozák László a tanfolyamot és a résztvevõket értékelte, arra is lehetõség adódott, hogy tisztségviselõink – dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivõ – kötetlenül beszélgessenek a LIGA szakértõivel és a konföderáció elnökével, Gaskó Istvánnal is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.