2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstrálni tudni kell...

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:47

A LIGA nagy hangsúlyt fektet a szakszervezeti tisztségviselõk képzésére. Szeptemberben az érdekérvényesítéssel kapcsolatos teendõket tûzte zászlóshajójára az oktatási osztály. A szeptember 11-12-i, Gaskó István LIGA elnök közremûködésével lezajlott hajósi kurzuson, melynek házigazdája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, a dél-alföldi régió irodavezetõje volt, szakszervezetünk fõtitkára és kelet-magyarországi területi ügyvivõje is részt vett.

Kozák László oktatási osztályvezetõ megnyitó szavai és a rövid bemutatkozás után az érdekérvényesítéssel foglalkozó tanfolyam résztvevõinek sztrájktapasztalatairól esett szó.

– A sztrájkot megszervezni nagyon nehéz, lemondani még nehezebb, kimaradni belõle a legnehezebb. Az ellenfelet, a munkaadót nem legyõzni, hanem meggyõzni kell – mondta a volt PADOSZ vezetõ, dr. Kiss Mihály.

A tanfolyamon jelenlévõ Gaskó István, a LIGA elnöke szerint a kelet-közép-európai országok között a magyar munkavállalók állnak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, hiszen már a szlovákiai minimálbér is magasabb a hazainál.

– A LIGA úgy döntött, hogy az érdekérvényesítõ-képességet minden eszközzel – így egy fontos elemként, sztrájkkal is – támogatja. A sztrájk az egyik legkomolyabb konfliktus, ezért nem szabad magukra hagyni az embereket, ugyanis minél kisebb a résztvevõk száma, annál nagyobb a teher. Minél többen veszünk részt a sztrájkban, annál jobban megoszlik a felelõsség, a teher már nem is lesz olyan elviselhetetlen az egyén számára. Akik nem sztrájkolhatnak, - fegyveres és rendvédelmi dolgozók - azoknak a jövõben nagy szükségük lesz a bátorság mellett a támogatókra, az értük is szolidaritást vállalókra. Másokért felelõsséget vállalni sokkal súlyosabb tett, mint saját magunkért kiállni.

A gyakorlati elemekkel is gazdagított kurzuson sok hasznos információt kaptak tisztségviselõink. A szerepjátékok során a fegyveres és rendvédelmi dolgozók a munkáltatókat, a versenyszférás kollégák pedig a magasabb béreket és a szélesebb körû szociális juttatásokat követelõ munkavállalókat, a helyi szakszervezeti tagságot képviselték. A többfordulós tárgyalások során a kollektív munkaügyi vitáról, a koordinációs bizottság felállításáról, a helyi média értesítésérõl, valamint a nyomásgyakorló eszközök használatáról is szó esett. A tanfolyam végén, miután Kozák László a tanfolyamot és a résztvevõket értékelte, arra is lehetõség adódott, hogy tisztségviselõink – dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivõ – kötetlenül beszélgessenek a LIGA szakértõivel és a konföderáció elnökével, Gaskó Istvánnal is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.