2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 379 Ft   : 350 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstrálni tudni kell...

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:47

A LIGA nagy hangsúlyt fektet a szakszervezeti tisztségviselõk képzésére. Szeptemberben az érdekérvényesítéssel kapcsolatos teendõket tûzte zászlóshajójára az oktatási osztály. A szeptember 11-12-i, Gaskó István LIGA elnök közremûködésével lezajlott hajósi kurzuson, melynek házigazdája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, a dél-alföldi régió irodavezetõje volt, szakszervezetünk fõtitkára és kelet-magyarországi területi ügyvivõje is részt vett.

Kozák László oktatási osztályvezetõ megnyitó szavai és a rövid bemutatkozás után az érdekérvényesítéssel foglalkozó tanfolyam résztvevõinek sztrájktapasztalatairól esett szó.

– A sztrájkot megszervezni nagyon nehéz, lemondani még nehezebb, kimaradni belõle a legnehezebb. Az ellenfelet, a munkaadót nem legyõzni, hanem meggyõzni kell – mondta a volt PADOSZ vezetõ, dr. Kiss Mihály.

A tanfolyamon jelenlévõ Gaskó István, a LIGA elnöke szerint a kelet-közép-európai országok között a magyar munkavállalók állnak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, hiszen már a szlovákiai minimálbér is magasabb a hazainál.

– A LIGA úgy döntött, hogy az érdekérvényesítõ-képességet minden eszközzel – így egy fontos elemként, sztrájkkal is – támogatja. A sztrájk az egyik legkomolyabb konfliktus, ezért nem szabad magukra hagyni az embereket, ugyanis minél kisebb a résztvevõk száma, annál nagyobb a teher. Minél többen veszünk részt a sztrájkban, annál jobban megoszlik a felelõsség, a teher már nem is lesz olyan elviselhetetlen az egyén számára. Akik nem sztrájkolhatnak, - fegyveres és rendvédelmi dolgozók - azoknak a jövõben nagy szükségük lesz a bátorság mellett a támogatókra, az értük is szolidaritást vállalókra. Másokért felelõsséget vállalni sokkal súlyosabb tett, mint saját magunkért kiállni.

A gyakorlati elemekkel is gazdagított kurzuson sok hasznos információt kaptak tisztségviselõink. A szerepjátékok során a fegyveres és rendvédelmi dolgozók a munkáltatókat, a versenyszférás kollégák pedig a magasabb béreket és a szélesebb körû szociális juttatásokat követelõ munkavállalókat, a helyi szakszervezeti tagságot képviselték. A többfordulós tárgyalások során a kollektív munkaügyi vitáról, a koordinációs bizottság felállításáról, a helyi média értesítésérõl, valamint a nyomásgyakorló eszközök használatáról is szó esett. A tanfolyam végén, miután Kozák László a tanfolyamot és a résztvevõket értékelte, arra is lehetõség adódott, hogy tisztségviselõink – dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivõ – kötetlenül beszélgessenek a LIGA szakértõivel és a konföderáció elnökével, Gaskó Istvánnal is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

2023. december 2-án, szombaton került sor a Veszprém vármegyei Pápateszér községben Marjay Tamás huszár hadnagy emléktáblájának ünnepélyes avatására születésének 100. évfordulóján.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.