2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Demonstrálni tudni kell...

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:47

A LIGA nagy hangsúlyt fektet a szakszervezeti tisztségviselõk képzésére. Szeptemberben az érdekérvényesítéssel kapcsolatos teendõket tûzte zászlóshajójára az oktatási osztály. A szeptember 11-12-i, Gaskó István LIGA elnök közremûködésével lezajlott hajósi kurzuson, melynek házigazdája dr. Dancsóné dr. Soós Ilona, a dél-alföldi régió irodavezetõje volt, szakszervezetünk fõtitkára és kelet-magyarországi területi ügyvivõje is részt vett.

Kozák László oktatási osztályvezetõ megnyitó szavai és a rövid bemutatkozás után az érdekérvényesítéssel foglalkozó tanfolyam résztvevõinek sztrájktapasztalatairól esett szó.

– A sztrájkot megszervezni nagyon nehéz, lemondani még nehezebb, kimaradni belõle a legnehezebb. Az ellenfelet, a munkaadót nem legyõzni, hanem meggyõzni kell – mondta a volt PADOSZ vezetõ, dr. Kiss Mihály.

A tanfolyamon jelenlévõ Gaskó István, a LIGA elnöke szerint a kelet-közép-európai országok között a magyar munkavállalók állnak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, hiszen már a szlovákiai minimálbér is magasabb a hazainál.

– A LIGA úgy döntött, hogy az érdekérvényesítõ-képességet minden eszközzel – így egy fontos elemként, sztrájkkal is – támogatja. A sztrájk az egyik legkomolyabb konfliktus, ezért nem szabad magukra hagyni az embereket, ugyanis minél kisebb a résztvevõk száma, annál nagyobb a teher. Minél többen veszünk részt a sztrájkban, annál jobban megoszlik a felelõsség, a teher már nem is lesz olyan elviselhetetlen az egyén számára. Akik nem sztrájkolhatnak, - fegyveres és rendvédelmi dolgozók - azoknak a jövõben nagy szükségük lesz a bátorság mellett a támogatókra, az értük is szolidaritást vállalókra. Másokért felelõsséget vállalni sokkal súlyosabb tett, mint saját magunkért kiállni.

A gyakorlati elemekkel is gazdagított kurzuson sok hasznos információt kaptak tisztségviselõink. A szerepjátékok során a fegyveres és rendvédelmi dolgozók a munkáltatókat, a versenyszférás kollégák pedig a magasabb béreket és a szélesebb körû szociális juttatásokat követelõ munkavállalókat, a helyi szakszervezeti tagságot képviselték. A többfordulós tárgyalások során a kollektív munkaügyi vitáról, a koordinációs bizottság felállításáról, a helyi média értesítésérõl, valamint a nyomásgyakorló eszközök használatáról is szó esett. A tanfolyam végén, miután Kozák László a tanfolyamot és a résztvevõket értékelte, arra is lehetõség adódott, hogy tisztségviselõink – dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivõ – kötetlenül beszélgessenek a LIGA szakértõivel és a konföderáció elnökével, Gaskó Istvánnal is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.