2017. 11. 19.
Erzsébet, Elizabet
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Békéscsaba: Elnökségi ülés a nyugállományúaknál

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:55

A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöksége elõzetes egyeztetés alapján kihelyezett elnökségi ülést tartott szeptember 8-9-én Békéscsabán a megyei alapszervezet hivatalos helyiségében.

A Tagozat Elnöksége kibõvült a helyi szervezet elnökségi tagjaival és a Szociális Bizottsággal.

Az Elnökség határozatképes volt, az öt megválasztott tagból három fõ jelen volt a kihelyezett ülésen – az alelnök ugyan elindult, ám nem érkezett meg technikai okok miatt.

A napirend ismertetése után az érdemi ülés következett. Örömmel töltött el mindenkit, hogy az elnökség jó anyagi helyzetünkrõl, stabil pénzügyi és segélyezési feltételrõl tudott beszámolni.

Ki kell emelni az elnök pontos és határozott, naprakész tájékoztatását, különös tekintettel a szociális intézkedésekre és annak lehetõségeire.

A tagdíj rendezése, módosítása szükségszerûen került napirendre – a Kongresszus határozata erre kötelez bennünket egyértelmûen – az elnökség határozatát a tagdíj rendezésével kapcsolatban a kibõvített elnökség egyhangúlag fogadta el.

Az éves munkatervnek megfelelõen tagozatunk tagépítése került napirendre, különös tekintettel azon helyeken, ahol jelenleg nincs csoportja a Nyugállományú Tagozatnak, régiónkban Hódmezõvásárhely-Szeged városokban. Ez fehér folt a Dél-Alföldi Régióban, melynek megszüntetése idõszerû és szükségszerû.

Az elnökségi ülés rövid idõre megszakadt, ebédszünet következett Fürjesen.

A bázisra megérkezve a megterített asztalon illatozott az ebéd, melyet jó étvággyal fogyasztott el mindenki, a kávézás befejeztével a helyõrség parancsnoka – egyben a bázis parancsnoka is –, tájékoztatót adott a bázis létrejöttérõl, fejlesztésérõl, a legújabb technika üzembe helyezésérõl és használatáról. Az elméleti ismertetés után következett a természetes valóság, a használatban lévõ berendezés üzemközbeni megtekintése.

A képernyõkön a képek önmagukért beszéltek, mindenki egyik ámulatból a másikba esett, hiszen az elõttünk megjelenõ képek filmszerûen mutatták be a bemért távolságon belül, hogy hol mi helyezkedik el és van-e a légtérben valamilyen közlekedési eszköz és az merre tart.

Igen, állapította meg mindenki, ez a technikai berendezés már a XXI. század technikája. Ez a megállapítás helytálló és valós.

„Ám ehhez szükséges az ember, aki ezt megalkotta és kezeli mesteri módon.”

A technika kezeléséhez magasan képzett, több nyelvet beszélõ személyi állományra van szükség, mely átlagon felüli képzettséggel látja el feladatát a légtér védelmében.

„A bázis parancsnoka és személyi állománya együttes tevékenysége biztosította minden nap és idõszakban a rábízott feladatok pontos végrehajtását – hibátlanul.”

Következett a technikai berendezés mûszaki állapotának, méretének és elhelyezésének megtekintése, minden személy csak ámult a berendezés láttán, ám kézzel tapintva a látottak visszaigazolása meggyõzött mindenkit, hogy az a fémszerkezet a valós és azt tudja produkálni, amit alsóbb szinten szemünkkel megtapasztaltunk, láttunk.

A látogatás a bázis megtekintése után egy közös fotózással fejezõdött be – úgy érzem a fotó a valóságnak megfelelõen adja vissza a látottakat, és a résztvevõ személyi állomány minden tagjának szép emlék marad a fürjesi bázis megtekintése.

Jó munkát kívánva a helyõrség parancsnokának és rajta keresztül a teljes személyi állománynak köszöntünk el és kívántunk erõt, egészséget a további eredményes munkához.

Visszaérkezve Békéscsabára, az ülés folytatódott. Egyéb kérdések keretén belül ismét felvetõdött a kompenzációval korrigált nyugdíjak még mindig alacsony öszszege, mely további intézkedéseket kíván. Sajnos az 1920-ban született állomány nyugdíjba vonulásakor az igen alacsony nyugdíjak jelenleg is alacsony összegben kerülnek folyósításra. Megyénk területén – Békés megyében még mindig sok a 65-70 ezer forintos nyugdíjfolyósítás.

Központi téma és ez nemcsak Békés megyére vonatkozik, a nyugdíjas szervezetek elhelyezése és elhelyezésük mûködési feltételeinek biztosítása a miniszteri utasítás szerint.

Békés megyében többszöri egyeztetés után a tárca illetékesei megoldást találtak és minden remény megvan arra, hogy egy helyre kerülve mindazon társadalmi szervezeteknek helyet és mûködési feltételt biztosít, amelyek a honvédelemmel kapcsolatban tevékenykedtek.

Az elnök, mivel minden napirendi pontot megtárgyaltunk az elnökségi ülést bezárta. A helyi csoportvezetõk elköszöntek, lakhelyükre távoztak. A szálláshelyeken rövid tanácskozás után egy vacsorára került sor, mely elfogyasztása közben egyértelmû állásfoglalás született: érdemes volt az ülést Békéscsabán megtartani. A látottak jelzik a helyõrség eredményét és problémáit. Eredményes munkát végzett az elnökség, magam és a szervezet nevében kívánok további jó munkát, családi körükben jó egészséget.

Szabó István

a Békés megyei alapszervezet elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 31., 10:06
Halottak napja alkalmából koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Honvédelmi Minisztérium a hazánk területén hősi halált halt magyar és más nemzetiségű katonákra október 30-án, hétfőn. A Honvédszakszervezet részéről Szendrei Zoltán alelnök vett részt a megemlékezésen...
2017. 10. 31., 08:51
Szomorúan emlékeztünk a múltra, amikor a kecskeméti MH Légijármű Javítóüzemnél szolgált, majd a kecskeméti nyugállományú csoport vezetőjévé és a tagozat elnökségi tagjává választott Szilágyi István 2010. március 9-én utolsó útjára kísértük.
2017-11-13 14:40:40
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Honvédszakszervezet 2017. november 14-15-én tartja Küldöttgyűlését Balatonakarattyán, ezért a jogsegélyszolgálat 2017. november 15-én elmarad. Dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető legközelebb november 22-én (szerdán) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
2017-11-06 09:08:23
Tájékoztatjuk Önöket, hogy Dr. Karakas Attila, a Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának vezetője az ünnepre való tekintettel 2017. november 08-a (szerda) helyett november 07-én (kedden) 14.00-16.00 óráig tart ügyfélfogadást a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.

  Háború Művészete magazin

2017. szeptember elsején megalakult az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár. Az egység – és jogelődjei – története évtizedekben mérhető, a különleges műveleti képesség kialakítása viszont csak tizenkét esztendeje kezdődött meg a honvédségnél.