2018. 01. 20. szombat
Fábián, Sebestyén
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 325 Ft/l   Dízel: 323 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Békéscsaba: Elnökségi ülés a nyugállományúaknál

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:55

A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöksége elõzetes egyeztetés alapján kihelyezett elnökségi ülést tartott szeptember 8-9-én Békéscsabán a megyei alapszervezet hivatalos helyiségében.

A Tagozat Elnöksége kibõvült a helyi szervezet elnökségi tagjaival és a Szociális Bizottsággal.

Az Elnökség határozatképes volt, az öt megválasztott tagból három fõ jelen volt a kihelyezett ülésen – az alelnök ugyan elindult, ám nem érkezett meg technikai okok miatt.

A napirend ismertetése után az érdemi ülés következett. Örömmel töltött el mindenkit, hogy az elnökség jó anyagi helyzetünkrõl, stabil pénzügyi és segélyezési feltételrõl tudott beszámolni.

Ki kell emelni az elnök pontos és határozott, naprakész tájékoztatását, különös tekintettel a szociális intézkedésekre és annak lehetõségeire.

A tagdíj rendezése, módosítása szükségszerûen került napirendre – a Kongresszus határozata erre kötelez bennünket egyértelmûen – az elnökség határozatát a tagdíj rendezésével kapcsolatban a kibõvített elnökség egyhangúlag fogadta el.

Az éves munkatervnek megfelelõen tagozatunk tagépítése került napirendre, különös tekintettel azon helyeken, ahol jelenleg nincs csoportja a Nyugállományú Tagozatnak, régiónkban Hódmezõvásárhely-Szeged városokban. Ez fehér folt a Dél-Alföldi Régióban, melynek megszüntetése idõszerû és szükségszerû.

Az elnökségi ülés rövid idõre megszakadt, ebédszünet következett Fürjesen.

A bázisra megérkezve a megterített asztalon illatozott az ebéd, melyet jó étvággyal fogyasztott el mindenki, a kávézás befejeztével a helyõrség parancsnoka – egyben a bázis parancsnoka is –, tájékoztatót adott a bázis létrejöttérõl, fejlesztésérõl, a legújabb technika üzembe helyezésérõl és használatáról. Az elméleti ismertetés után következett a természetes valóság, a használatban lévõ berendezés üzemközbeni megtekintése.

A képernyõkön a képek önmagukért beszéltek, mindenki egyik ámulatból a másikba esett, hiszen az elõttünk megjelenõ képek filmszerûen mutatták be a bemért távolságon belül, hogy hol mi helyezkedik el és van-e a légtérben valamilyen közlekedési eszköz és az merre tart.

Igen, állapította meg mindenki, ez a technikai berendezés már a XXI. század technikája. Ez a megállapítás helytálló és valós.

„Ám ehhez szükséges az ember, aki ezt megalkotta és kezeli mesteri módon.”

A technika kezeléséhez magasan képzett, több nyelvet beszélõ személyi állományra van szükség, mely átlagon felüli képzettséggel látja el feladatát a légtér védelmében.

„A bázis parancsnoka és személyi állománya együttes tevékenysége biztosította minden nap és idõszakban a rábízott feladatok pontos végrehajtását – hibátlanul.”

Következett a technikai berendezés mûszaki állapotának, méretének és elhelyezésének megtekintése, minden személy csak ámult a berendezés láttán, ám kézzel tapintva a látottak visszaigazolása meggyõzött mindenkit, hogy az a fémszerkezet a valós és azt tudja produkálni, amit alsóbb szinten szemünkkel megtapasztaltunk, láttunk.

A látogatás a bázis megtekintése után egy közös fotózással fejezõdött be – úgy érzem a fotó a valóságnak megfelelõen adja vissza a látottakat, és a résztvevõ személyi állomány minden tagjának szép emlék marad a fürjesi bázis megtekintése.

Jó munkát kívánva a helyõrség parancsnokának és rajta keresztül a teljes személyi állománynak köszöntünk el és kívántunk erõt, egészséget a további eredményes munkához.

Visszaérkezve Békéscsabára, az ülés folytatódott. Egyéb kérdések keretén belül ismét felvetõdött a kompenzációval korrigált nyugdíjak még mindig alacsony öszszege, mely további intézkedéseket kíván. Sajnos az 1920-ban született állomány nyugdíjba vonulásakor az igen alacsony nyugdíjak jelenleg is alacsony összegben kerülnek folyósításra. Megyénk területén – Békés megyében még mindig sok a 65-70 ezer forintos nyugdíjfolyósítás.

Központi téma és ez nemcsak Békés megyére vonatkozik, a nyugdíjas szervezetek elhelyezése és elhelyezésük mûködési feltételeinek biztosítása a miniszteri utasítás szerint.

Békés megyében többszöri egyeztetés után a tárca illetékesei megoldást találtak és minden remény megvan arra, hogy egy helyre kerülve mindazon társadalmi szervezeteknek helyet és mûködési feltételt biztosít, amelyek a honvédelemmel kapcsolatban tevékenykedtek.

Az elnök, mivel minden napirendi pontot megtárgyaltunk az elnökségi ülést bezárta. A helyi csoportvezetõk elköszöntek, lakhelyükre távoztak. A szálláshelyeken rövid tanácskozás után egy vacsorára került sor, mely elfogyasztása közben egyértelmû állásfoglalás született: érdemes volt az ülést Békéscsabán megtartani. A látottak jelzik a helyõrség eredményét és problémáit. Eredményes munkát végzett az elnökség, magam és a szervezet nevében kívánok további jó munkát, családi körükben jó egészséget.

Szabó István

a Békés megyei alapszervezet elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2018. 01. 18., 15:10
A tavalyi esztendőhöz hasonlóan zsúfolásig megtelt a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségének 2018-as sportnaptára is. A tervezett programok kiemelt elemei lesznek a „170 éves a Magyar Honvédség” rendezvénysorozat sporteseményei.
2018. 01. 17., 12:08
2018. január végén a jelenlegi székházból a 1112 Budapest, Sasadi út 170-alá költözik a LIGA Szakszervezetek. A költözés miatt 2018. január 17-től előreláthatólag február elsejéig a vezetékes telefonvonalak ideiglenesen nem elérhetőek, ezért kérik, hogy a munkatársakat (a honlapon is rajta lévő) mobilszámaikon hívják!
2018. 01. 16., 15:01
„A parancsot teljesítő katonák az éhség, a fagy és a reménytelenség ellenére vissza akartak jutni az akkor már kényszerpályán vergődő országba, a hazájukba” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon a megemlékezésen, amelyet a doni katasztrófa 75. évfordulója alkalmából rendeztek január 12-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A Honvédszakszervezetet Lippai Csaba érdekvédelmi ügyvivő képviselte a megemlékezésen...
2018. 01. 12., 10:11
Új parancsnoka van – Korom Ferenc vezérőrnagy személyében – az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnak. A parancsnoki beosztás átadás-átvételét január 11-én, csütörtökön tartották Székesfehérváron. A rendezvényen a Honvédszakszervezetet Czövek János elnök képviselte...
2018-01-09 14:33:54
2018. január 2-től visszavonásig érvényes Vodafone Flotta promóció keretében kedvező, kamatmentes készülék részletfizetési lehetőségeket és korlátlan belföldi-, valamint EU-n belüli beszélgetést kínál a Vodafone...
2018-01-09 12:45:45
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy dr. Karakas Attila jogsegélyszolgálat vezető tárgyalás miatt 2018. január 10-e helyett január 11-én 14.00-16.00 óráig tart ügyfélszolgálatot a Hosz Központi Irodában (1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.). A bejelentkezés az alábbi telefonszámon történhet...
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 03. 03., 12:20
Nagy hangsúlyt kell fektetni a toborzóirodákban nyújtott szolgáltatásokra, de a példamutató katona a legjobb toborzó.
2017. 03. 03., 12:17
2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé fejlesztik a Magyar Honvédséget.
2017. 01. 13., 16:44

Esküt tettek a határvadászok

Az illegális migráció növekedése miatt tavaly augusztusban határozott a kormány a Készenléti Rendőrség létszámának növeléséről. A határvadászok elsőként hivatásos állományba vett tagjai január 12-én, csütörtökön tették le az esküt.
2017. 01. 13., 16:40
Márciusban érkeznek meg Szolnokra azok a kiképző, felderítő és futárrepülőgépek, amelyeket a cseh Zlin Aircraft gyártócégtől vásároltak meg a Magyar Honvédségnek.

  JETfly Magazin

Újabb típus búcsújáról számolhatunk be, ezúttal Nagy-Britanniából: az AgustaWestland Lynx AH9A változata 2018. január 16-án repült utoljára, ezzel végleg búcsút intettek a 40 év szolgálatot maga mögött tudó Lynx helikopternek.

  Háború Művészete magazin

Jakutszk repülőterén január 11-én extrém időjárási körülmények között megkezdődött a Moszkvai Helikoptergyártó Üzem Mi-171A2 típusának tesztrepülése. A helikoptert a Volga-Dnyeper légitársaság An-124-100 Ruszlán teherszállító repülőgépe szállította a helyszínre.