2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Békéscsaba: Elnökségi ülés a nyugállományúaknál

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:55

A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöksége elõzetes egyeztetés alapján kihelyezett elnökségi ülést tartott szeptember 8-9-én Békéscsabán a megyei alapszervezet hivatalos helyiségében.

A Tagozat Elnöksége kibõvült a helyi szervezet elnökségi tagjaival és a Szociális Bizottsággal.

Az Elnökség határozatképes volt, az öt megválasztott tagból három fõ jelen volt a kihelyezett ülésen – az alelnök ugyan elindult, ám nem érkezett meg technikai okok miatt.

A napirend ismertetése után az érdemi ülés következett. Örömmel töltött el mindenkit, hogy az elnökség jó anyagi helyzetünkrõl, stabil pénzügyi és segélyezési feltételrõl tudott beszámolni.

Ki kell emelni az elnök pontos és határozott, naprakész tájékoztatását, különös tekintettel a szociális intézkedésekre és annak lehetõségeire.

A tagdíj rendezése, módosítása szükségszerûen került napirendre – a Kongresszus határozata erre kötelez bennünket egyértelmûen – az elnökség határozatát a tagdíj rendezésével kapcsolatban a kibõvített elnökség egyhangúlag fogadta el.

Az éves munkatervnek megfelelõen tagozatunk tagépítése került napirendre, különös tekintettel azon helyeken, ahol jelenleg nincs csoportja a Nyugállományú Tagozatnak, régiónkban Hódmezõvásárhely-Szeged városokban. Ez fehér folt a Dél-Alföldi Régióban, melynek megszüntetése idõszerû és szükségszerû.

Az elnökségi ülés rövid idõre megszakadt, ebédszünet következett Fürjesen.

A bázisra megérkezve a megterített asztalon illatozott az ebéd, melyet jó étvággyal fogyasztott el mindenki, a kávézás befejeztével a helyõrség parancsnoka – egyben a bázis parancsnoka is –, tájékoztatót adott a bázis létrejöttérõl, fejlesztésérõl, a legújabb technika üzembe helyezésérõl és használatáról. Az elméleti ismertetés után következett a természetes valóság, a használatban lévõ berendezés üzemközbeni megtekintése.

A képernyõkön a képek önmagukért beszéltek, mindenki egyik ámulatból a másikba esett, hiszen az elõttünk megjelenõ képek filmszerûen mutatták be a bemért távolságon belül, hogy hol mi helyezkedik el és van-e a légtérben valamilyen közlekedési eszköz és az merre tart.

Igen, állapította meg mindenki, ez a technikai berendezés már a XXI. század technikája. Ez a megállapítás helytálló és valós.

„Ám ehhez szükséges az ember, aki ezt megalkotta és kezeli mesteri módon.”

A technika kezeléséhez magasan képzett, több nyelvet beszélõ személyi állományra van szükség, mely átlagon felüli képzettséggel látja el feladatát a légtér védelmében.

„A bázis parancsnoka és személyi állománya együttes tevékenysége biztosította minden nap és idõszakban a rábízott feladatok pontos végrehajtását – hibátlanul.”

Következett a technikai berendezés mûszaki állapotának, méretének és elhelyezésének megtekintése, minden személy csak ámult a berendezés láttán, ám kézzel tapintva a látottak visszaigazolása meggyõzött mindenkit, hogy az a fémszerkezet a valós és azt tudja produkálni, amit alsóbb szinten szemünkkel megtapasztaltunk, láttunk.

A látogatás a bázis megtekintése után egy közös fotózással fejezõdött be – úgy érzem a fotó a valóságnak megfelelõen adja vissza a látottakat, és a résztvevõ személyi állomány minden tagjának szép emlék marad a fürjesi bázis megtekintése.

Jó munkát kívánva a helyõrség parancsnokának és rajta keresztül a teljes személyi állománynak köszöntünk el és kívántunk erõt, egészséget a további eredményes munkához.

Visszaérkezve Békéscsabára, az ülés folytatódott. Egyéb kérdések keretén belül ismét felvetõdött a kompenzációval korrigált nyugdíjak még mindig alacsony öszszege, mely további intézkedéseket kíván. Sajnos az 1920-ban született állomány nyugdíjba vonulásakor az igen alacsony nyugdíjak jelenleg is alacsony összegben kerülnek folyósításra. Megyénk területén – Békés megyében még mindig sok a 65-70 ezer forintos nyugdíjfolyósítás.

Központi téma és ez nemcsak Békés megyére vonatkozik, a nyugdíjas szervezetek elhelyezése és elhelyezésük mûködési feltételeinek biztosítása a miniszteri utasítás szerint.

Békés megyében többszöri egyeztetés után a tárca illetékesei megoldást találtak és minden remény megvan arra, hogy egy helyre kerülve mindazon társadalmi szervezeteknek helyet és mûködési feltételt biztosít, amelyek a honvédelemmel kapcsolatban tevékenykedtek.

Az elnök, mivel minden napirendi pontot megtárgyaltunk az elnökségi ülést bezárta. A helyi csoportvezetõk elköszöntek, lakhelyükre távoztak. A szálláshelyeken rövid tanácskozás után egy vacsorára került sor, mely elfogyasztása közben egyértelmû állásfoglalás született: érdemes volt az ülést Békéscsabán megtartani. A látottak jelzik a helyõrség eredményét és problémáit. Eredményes munkát végzett az elnökség, magam és a szervezet nevében kívánok további jó munkát, családi körükben jó egészséget.

Szabó István

a Békés megyei alapszervezet elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.