2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Békéscsaba: Elnökségi ülés a nyugállományúaknál

Hosz  |  2008. 10. 07., 18:55

A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöksége elõzetes egyeztetés alapján kihelyezett elnökségi ülést tartott szeptember 8-9-én Békéscsabán a megyei alapszervezet hivatalos helyiségében.

A Tagozat Elnöksége kibõvült a helyi szervezet elnökségi tagjaival és a Szociális Bizottsággal.

Az Elnökség határozatképes volt, az öt megválasztott tagból három fõ jelen volt a kihelyezett ülésen – az alelnök ugyan elindult, ám nem érkezett meg technikai okok miatt.

A napirend ismertetése után az érdemi ülés következett. Örömmel töltött el mindenkit, hogy az elnökség jó anyagi helyzetünkrõl, stabil pénzügyi és segélyezési feltételrõl tudott beszámolni.

Ki kell emelni az elnök pontos és határozott, naprakész tájékoztatását, különös tekintettel a szociális intézkedésekre és annak lehetõségeire.

A tagdíj rendezése, módosítása szükségszerûen került napirendre – a Kongresszus határozata erre kötelez bennünket egyértelmûen – az elnökség határozatát a tagdíj rendezésével kapcsolatban a kibõvített elnökség egyhangúlag fogadta el.

Az éves munkatervnek megfelelõen tagozatunk tagépítése került napirendre, különös tekintettel azon helyeken, ahol jelenleg nincs csoportja a Nyugállományú Tagozatnak, régiónkban Hódmezõvásárhely-Szeged városokban. Ez fehér folt a Dél-Alföldi Régióban, melynek megszüntetése idõszerû és szükségszerû.

Az elnökségi ülés rövid idõre megszakadt, ebédszünet következett Fürjesen.

A bázisra megérkezve a megterített asztalon illatozott az ebéd, melyet jó étvággyal fogyasztott el mindenki, a kávézás befejeztével a helyõrség parancsnoka – egyben a bázis parancsnoka is –, tájékoztatót adott a bázis létrejöttérõl, fejlesztésérõl, a legújabb technika üzembe helyezésérõl és használatáról. Az elméleti ismertetés után következett a természetes valóság, a használatban lévõ berendezés üzemközbeni megtekintése.

A képernyõkön a képek önmagukért beszéltek, mindenki egyik ámulatból a másikba esett, hiszen az elõttünk megjelenõ képek filmszerûen mutatták be a bemért távolságon belül, hogy hol mi helyezkedik el és van-e a légtérben valamilyen közlekedési eszköz és az merre tart.

Igen, állapította meg mindenki, ez a technikai berendezés már a XXI. század technikája. Ez a megállapítás helytálló és valós.

„Ám ehhez szükséges az ember, aki ezt megalkotta és kezeli mesteri módon.”

A technika kezeléséhez magasan képzett, több nyelvet beszélõ személyi állományra van szükség, mely átlagon felüli képzettséggel látja el feladatát a légtér védelmében.

„A bázis parancsnoka és személyi állománya együttes tevékenysége biztosította minden nap és idõszakban a rábízott feladatok pontos végrehajtását – hibátlanul.”

Következett a technikai berendezés mûszaki állapotának, méretének és elhelyezésének megtekintése, minden személy csak ámult a berendezés láttán, ám kézzel tapintva a látottak visszaigazolása meggyõzött mindenkit, hogy az a fémszerkezet a valós és azt tudja produkálni, amit alsóbb szinten szemünkkel megtapasztaltunk, láttunk.

A látogatás a bázis megtekintése után egy közös fotózással fejezõdött be – úgy érzem a fotó a valóságnak megfelelõen adja vissza a látottakat, és a résztvevõ személyi állomány minden tagjának szép emlék marad a fürjesi bázis megtekintése.

Jó munkát kívánva a helyõrség parancsnokának és rajta keresztül a teljes személyi állománynak köszöntünk el és kívántunk erõt, egészséget a további eredményes munkához.

Visszaérkezve Békéscsabára, az ülés folytatódott. Egyéb kérdések keretén belül ismét felvetõdött a kompenzációval korrigált nyugdíjak még mindig alacsony öszszege, mely további intézkedéseket kíván. Sajnos az 1920-ban született állomány nyugdíjba vonulásakor az igen alacsony nyugdíjak jelenleg is alacsony összegben kerülnek folyósításra. Megyénk területén – Békés megyében még mindig sok a 65-70 ezer forintos nyugdíjfolyósítás.

Központi téma és ez nemcsak Békés megyére vonatkozik, a nyugdíjas szervezetek elhelyezése és elhelyezésük mûködési feltételeinek biztosítása a miniszteri utasítás szerint.

Békés megyében többszöri egyeztetés után a tárca illetékesei megoldást találtak és minden remény megvan arra, hogy egy helyre kerülve mindazon társadalmi szervezeteknek helyet és mûködési feltételt biztosít, amelyek a honvédelemmel kapcsolatban tevékenykedtek.

Az elnök, mivel minden napirendi pontot megtárgyaltunk az elnökségi ülést bezárta. A helyi csoportvezetõk elköszöntek, lakhelyükre távoztak. A szálláshelyeken rövid tanácskozás után egy vacsorára került sor, mely elfogyasztása közben egyértelmû állásfoglalás született: érdemes volt az ülést Békéscsabán megtartani. A látottak jelzik a helyõrség eredményét és problémáit. Eredményes munkát végzett az elnökség, magam és a szervezet nevében kívánok további jó munkát, családi körükben jó egészséget.

Szabó István

a Békés megyei alapszervezet elnöke

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.