2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Előadások kerültek megtartásra a „Legyen a biztonság az első” című projekttel kapcsolatban

2020. 09. 14., 16:13

A Honvédszakszervezet és a Honvédségi Dolgozók Szakszervezete a Széchenyi-program keretében megjelent munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek elnevezésű GINOP_5.3.5-18 kódszámú felhívás keretében „Legyen a biztonság az első” című GINOP-5.3.5-18-2019-00101 projektről tartott tájékoztatást és előadásokat 2020. szeptember 09-én…

A kutatás célja, hogy a projekt keretében feltárjuk a Magyar Honvédségben munkáltatói és munkavállalói felelősségekre és az érdeképviseletek kapcsolódó feladataira figyelemmel a munkavédelmi tudatosság helyzetét.

A rendezvényre a Covid 19 járvány miatti szigorító rendszabályok betartásával került sor. A rendezvény teljes időtartama alatt a küldöttek maszkot viseltek és a teremben egyszerre csak 50 fő résztvevő tartózkodhatott a távolságtartás betartása mellett.

A tájékoztató ponton Cserenyi Anna projekt szakmai asszisztens az érdeklődők kérdéseire válaszolt, valamint a már elkészült projekt tájékoztató anyagokat adta át a vendégek részére.

Dr. Krizbai János projekt munkatárs előadásában ismertette, hogy a pályázat egyik elemeként szociológiai kutatással, kérdőíves módszerrel vizsgálják a munkavédelmi tudatosság és a pszichoszociális kockázatok helyzetét.

 

Kiemelte, hogy egészségünk, munkabiztonságunk megőrzése sokkal több, mint a fizikai sérülések, balesetek elkerülése. Kevéssé ismert a hazai gyakorlatban, hogy a kockázat fogalma az Európai Unió alapvető munkavédelmi jogforrásából, a munkavállalók munkahelyi biztonságának és egészségvédelmének javítását ösztönző intézkedések bevezetéséről szóló 89/391/EGK irányelvből került át a magyar munkavédelmi szabályozásba. Magyarországon a Munkavédelmi Törvény 2008. január 1-től kimondja, hogy a munkáltató kötelessége a pszichoszociális kockázatok felmérése, megelőzése. A törvényi rendelkezés szerint ,,Pszichoszociális kockázat: a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága stb.) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetű szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be.

A kutatást a nemzetközi összehasonlítás érdekében az un. Koppenhágai Kérdőív szűkített adaptálásával végezzük. Ebben kiemelt kérdések a káros pszichológiai, fizikai és szociális következményei beleértve a munkahelyi sztresszt is.

A kutatás aktuális, hiszen a honvédség jelentős fejlesztési folyamatai között sok olyan változás történik, amely során az érintettek gyakran úgy érzik, hogy nem tudnak megbirkózni a munkahelyi elvárásokkal, tehát több segítség kell a munkáltató oldaláról és a szakszervezetektől is. A kutatás eddigi eredményei jelzik, hogy a formális törvényi lépések részben megtörténtek, ugyanakkor még nem jut kellő figyelem ezekre a kockázati, munkahelyi bizonytalanságot okozó tényezőkre, a tágabb értelemben vett - munkavédelmi tudatosságra.

A kutatás folyamatban van, a kérdőív online kitöltésére még van lehetőség.  A honlapon és facebook-on is elérhető a projektfelhívásban „Kattan rá a biztonságra”!

Kérjük, töltsd ki Te is kérdőívünket! Segíts, hogy segíthessünk! A projekt lezárása után az eredményeket, illetve a kutatási tapasztalatokat honlapunkon elérhetővé tesszük.

Dr. Hajdók Marcell, mint a projekt szakmai megvalósítója, előadásában részletesen tájékoztatta a résztvevőket a projekt tartalmáról. 

A jelenlévők tájékozódhattak a pályázat és a projekt hátteréről, a projekt céljairól és indokoltságáról. Az előadó kiemelte, hogy hasonló, munkavállalói munkavédelmi tudatosság felmérés külföldön és hazánkban sem igazán történt eddig, mely ennyire széleskörűen kezelte volna a munkavédelmi tudatosság kérdését. A projekt indokoltságaként említette elsősorban, hogy a szakszervezeti tisztségviselők munkavédelmi tudatosság szintjének növelésével, egy új, a munkavállalói oldalon megjelenő szereplőt lehet teremteni az ágazaton belül, a munkavédelem területén, mely szereplő elősegítheti a munkáltatókkal, parancsnokokkal való hatékony együttműködést. Hangsúlyozta továbbá a haderőfejlesztési program keretében megújuló haditechnikai eszközök megjelenését, melyek esetében már előzetesen érdemes foglalkozni a munkavédelmet érintő kérdésekkel is, melyhez szintén felkészült munkavállalói képviselők szükségesek. 

Elhangzott továbbá, hogy milyen témájú tájékoztató anyagok, illetve előadások tervezettek a projekt során, valamint az is, hogy a projekt időtartama alatt munkavédelmi kérdésekben a Hosz tagok számra e-mailen, illetve a projekt helyszíneken személyesen is, személyre szabott munkavédelemmel kapcsolatos tájékoztatás, tanácsadás biztosított."   

 

 Szöveg: Hosz

Fotó: Klopfer Szandra

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.