2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A hivatás védelmében

Hosz  |  2006. 09. 28., 19:34

Az FRDÉSZ sajtótájékoztatóján történtAz FRDÉSZ elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy a Kormány az életük kockáztatásával, illetve az ,,életünk árán” is feladatukat ellátó hivatásos állomány szerzett jogait és járandóságait tovább kívánja csorbítani – hangzott el az FRDÉSZ szeptember 12-i sajtótájékoztatóján. Kónya Péter elnök mellett megjelentek a tagszervezetek – a Hosz, a VPFSZ, a HTFSZ, a PVDÉSZ, az FRSZ, a BVDOSZ és a legújabb tagszervezet, a határõröket tömörítõ Rendészeti Védegylet – vezetõi is. Az NBHSZ szolidaritásáról biztosította a szövetséget. Az FRDÉSZ bejelentette, hogy amennyiben nem tudnak a következõ hetekben a kormánnyal megállapodni, úgy október 14-én demonstrálni fognak. 

Hét tányérsapka szerepelt az asztalon, hét tányérsapka szimbolizálta a fegyveres és rendvédelmi szakmákat a közös sajtótájékoztatón. Elhangzott, hogy az FRDÉSZ olyan öszszefogásra készül, mely nem volt tapasztalható az elmúlt 16 esztendõben. Az elnökségi ülésen közös állásfoglalást fogadott el az FRDÉSZ, eszerint: a tervezett kormányzati intézkedések leginkább a közszférát, ezen belül is a fegyveres és rendvédelmi szférát sújtják. A szakszervezeti szövetség vezetõje kiemelte: a tervezett intézkedések megengedhetetlenek, ezért amennyiben az FRDÉSZ szeptember 28-i rendkívüli küldöttgyûléséig nem hoz a kormány a szféra számára megnyugtató intézkedéseket, akkor október 14-én figyelmeztetõ demonstrációt tartanak. Kónya Péter elnök külön is szólt arról, hogy pályaelhagyás indulhat meg, aminek következtében mûködésképtelenné válhatnak a fegyveres és rendvédelmi szervezetek.

Ezt követõen az FRDÉSZ elnökségi ülésén elfogadott 4 követelést ismertette az elnök.

1. Az Államreform Bizottság haladéktalanul és jól körülhatárolhatóan határozza meg, hogy az állam milyen feladatokat vár el a fegyveres és rendvédelmi testületektõl. A meghatározott feladatok végrehajtásához a Kormány, az Országgyûlés jóváhagyásával, biztosítsa a megfelelõ létszámot és a feladatok végrehajtásához szükséges teljes költségvetési fedezetet!

2. A Kormány támogatásával, az Országgyûlés adjon törvényi garanciákat, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra, hivatásos és szerzõdéses, valamint közalkalmazottainak reálértéken nem csökkenhet a bére. Az ország gazdasági egyensúlyának helyreállítását követõen pedig GDP arányosan kezdõdjön meg a fegyveres és rendvédelmi szféra béreinek felzárkóztatása az európai uniós bérekhez!

3. Magyarországon, a fegyveres és rendvédelmi szférában is haladéktalanul vezessék be az Európai Unió direktívájának megfelelõ munkaidõt, az e feletti munkavégzést pedig számolják el túlmunkaként!

4. A Kormány ne csorbítsa tovább a hivatásos állományúak szerzett jogait, így a Kormány szolgálati nyugdíj átalakításával kapcsolatos intézkedése semmilyen módon ne érintse a már jelenleg is szolgálatot teljesítõ állományt!

Kónya Péter után minden tagszervezet vezetõje elmondta a képviselt kollégák legsúlyosabb problémáit, illetve azt, hogy szervezeteik miért csatlakoznak az októberi demonstrációhoz.

Hegyes András, a BVDOSz elnöke a börtönõrök jelenlegi helyzetérõl beszélt. Elmondta, hogy a szervezeti korszerûsítések ügyében bejelentett intézkedések komoly hatással vannak a személyzetre: a fiatal állomány megtartása szinte lehetetlenné válhat.

Pongó Géza, az FRSZ fõtitkára szerint a reformintézkedések miatt veszélyben lehet a közbiztonság fenntartása, azért is, hiszen a forrás, a feladatalapú költségvetés jelenleg nem áll a testület rendelkezésére. A rendõrségi közigazgatást csak akkor lehet folyamatosan biztosítani, ha a rendõrkollégák számára biztosított az egzisztencia, a korrekt életpálya.

Amennyiben a nyugdíjtörvényhez hozzányúlnak, akkor nagyon sokan eltávoznak majd a rendõrségtõl – mondta a rendõrszakszervezet vezetõje.

A hivatásos tûzoltók eljutottak tûrõképességük határára – mondta hozzászólása elején Kajsza Zoltán. A HTFSZ elnök-ügyvivõje kiemelte: minden hónapban másfél havi munkaidõt teljesítenek a vonulós tûzoltók, ugyanakkor semmilyen forrás nem áll rendelkezésre ezek kifizetésére. Októberre minden költségvetési forrás elfogy a tûzoltóságoknál.

A 15 esztendõs Honvédszakszervezet vezetõje a hivatásos és szerzõdéses katonák munkájának fontosságára, a missziókban és a katasztrófahelyzetekben betöltött szerepre hívta fel a figyelmet. Nem kegy a különleges közszolgálat viszonzása, bizonyos állampolgári jogokról történõ lemondást igenis dotálni kell. Ezt a különleges közszolgálatot ellensúlyozza – többek között – a szolgálati nyugdíj és a katonák jelenlegi illetményrendszere is. Mindenképpen kell a párbeszéd, korrekt módon, tárgyalóasztal mellett kell rendezni az ügyeket – mondta Mészáros Géza, a Hosz elnöke.

A Rendészeti Védegylet nevében felszólaló Katus Károly elnök elmondta, hogy felszámolás elõtt áll 3 határõr-igazgatóság, így a közel 300 határõr továbbfoglalkoztatása teljesen bizonytalan. A rendõrség és a határõrség összeolvasztása azt jelentheti, hogy mindkét szervezet személyi állományából összesen mintegy ezer kolléga foglalkoztatása válik lehetetlenné. A szerzett jogok csorbítása, elvesztése mind-mind hozzájárulhat a közbiztonság, köznyugalom demoralizálásához.

Talabér Zoltán, a PVDÉSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt idõszak nagy vesztese a katasztrófavédelem. Az átalakítások gyengítették a szervezetet, folyamatosan mérséklõdtek a bérek, a mûködési költségek bázisalapon csökkentek. Augusztus 20-a példája bebizonyította, hogy kevés az az 1500 szakember, akik 3500 település védelmét hivatottak biztosítani.

A VPFSZ véleménye szerint nagy a bizonytalanság, a bejelentett intézkedések rombolják a hivatástudatot. Holecz Gábor elnök szerint a juttatások megvonása nem tekinthetõ reformnak. A pótlékrendszerben lévõ egyensúlytalanságok és diszkrimináció miatt indokolt lenne, ha a vámosok a rendõrökéhez, illetve a határõrökéhez hasonló pótlékokban részesülnének.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az FRDÉSZ Elnöksége elsõsorban tárgyalóasztalnál kíván követeléseinek érvényt szerezni. Ugyanakkor megállapította, hogy a kérdésben érdemi párbeszédet a Kormány nem folytatott, és jelenleg sem folytat, ezért úgy döntött, hogy aktívan részt vesz a LIGA Szakszervezetek által létrehozott Demonstrációs Bizottság munkájában, mozgósítja tagságát és minden törvényes eszközt felhasznál a fegyveres és rendvédelmi hivatás védelmében! Az FRDÉSZ elnöksége szeptember 28-ra, Gárdonyba összehívta az FRDÉSZ Rendkívüli Küldöttértekezletét, ahol majd döntenek a konkrét szakszervezeti tiltakozó lépésekrõl.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.