2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatos egyes aktuális kérdésekről

Hosz  |  2007. 03. 29., 06:14

Az államháztartás hatékony mûködését elõsegítõ szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekrõl szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körû vagy részleges összevonásával.

Tekintettel arra, hogy az FRDÉSZ-hez tartozó szakszervezetek mind az ellátók, mind az ellátottak tekintetében érintettek a fenti intézmény létrehozásában, illetve a jogelõd kórházak megszüntetésében, konzultációt kezdeményeztünk a HM miniszteri megbízottjával, Gyõrfi Istvánnal az átalakítással kapcsolatos kérdésekben.

A miniszteri megbízott elfogadta a felkérésünket, és ennek megfelelõen 2007. 03. 5-én a LIGA székházában sor került az elsõ megbeszélésre, melyen részt vett több tagszervezetünk.

Gyõrfi István miniszteri megbízott rövid tájékoztatójában elmondta, hogy nincs olyan kormányzati szándék, amely alapján a létrejövõ Állami Egészségügyi Központ ellátotti körébõl kikerülnének a HM, illetve BM Kórházakban igényjogosult nyugdíjasok, vagy a családtagok.

A konzultáción a LIGA Szakszervezetek elnöke, Gaskó István javasolta, hogy – hasonlóan ahhoz, ahogy ez a vasútegészségügy átalakítása során történt - kezdeményezzük a miniszterelnöknél, hogy a kormány jelöljön ki tárgyaló delegációt a humán kérdések megtárgyalására, végeredményben pedig lehetõség szerint kerüljön sor egy megállapodás megkötésére a nyitott kérdések rendezésére.

A megvitatandó kérdések elsõsorban a jogosultságra (kimaradt ellátottak, pl: Vám-és Pénzügyõrség munkavállalói) másrészt az ellátórendszerhez tartozó munkavállalók továbbfoglalkoztatására, kedvezményeik megtartására, illetve további egyéb humán kérdésekre vonatkoznak.

Ennek megfelelõen az érintett szakszervezetek közösen levélben fordulnak a miniszterelnökhöz:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tárgy: konzultáció kezdeményezése a HM, BM kórházak ügyében

Az államháztartás hatékony mûködését elõsegítõ szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekrõl szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körû vagy részleges összevonásával.

A kormányrendelet végrehajtására – tudomásunk szerint – tárcaközi operatív bizottság alakult, mely sorba veszi a szükséges feladatokat.

Tekintettel arra, hogy mind az ellátók, mind az ellátottak vonatkozásában olyan jogosultságokat érint az új intézmény létrehozása, mely a humán erõforrással van összefüggésben, szükségesnek tartjuk, hogy egy konzultációs folyamat kezdõdjön meg az érintettek bevonásával.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók képviseletét ellátó szakszervezetek ennek megfelelõen azzal a kéréssel fordulnak Miniszterelnök Úrhoz, hogy hivatalosan is jelöljön ki egy tárgyaló delegációt az új intézmény létrehozásával, illetve a jogelõd kórházak megszüntetésével, továbbá az igényjogosultsággal kapcsolatos kérdések megtárgyalására.

Budapest, 2006. március 9.

Támogatását elõre is megköszönve, tisztelettel:

Az FRDÉSZ tagszervezetei nevében:

Büntetés-végrehajtási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (BVDOSZ), Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBVSZOSZ), Független Rendõr Szakszervezet (FRSZ), Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), Honvédszakszervezet (HOSZ), Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete NBHSZ), Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ), Rendészeti Védegylet (RV), Vám-és Pénzügyõrség Független Szakszervezete (VPFSZ)

Kónya Péter elnök

Az FRDÉSZ kezdeményezéséhez csatlakozva:

Dr.Bárdos Judit fõtitkár          Breuer László vezetõ titkár

                 BRDSZ                 HODOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.