2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az egészségügyi ellátórendszer átalakításával kapcsolatos egyes aktuális kérdésekről

Hosz  |  2007. 03. 29., 06:14

Az államháztartás hatékony mûködését elõsegítõ szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekrõl szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körû vagy részleges összevonásával.

Tekintettel arra, hogy az FRDÉSZ-hez tartozó szakszervezetek mind az ellátók, mind az ellátottak tekintetében érintettek a fenti intézmény létrehozásában, illetve a jogelõd kórházak megszüntetésében, konzultációt kezdeményeztünk a HM miniszteri megbízottjával, Gyõrfi Istvánnal az átalakítással kapcsolatos kérdésekben.

A miniszteri megbízott elfogadta a felkérésünket, és ennek megfelelõen 2007. 03. 5-én a LIGA székházában sor került az elsõ megbeszélésre, melyen részt vett több tagszervezetünk.

Gyõrfi István miniszteri megbízott rövid tájékoztatójában elmondta, hogy nincs olyan kormányzati szándék, amely alapján a létrejövõ Állami Egészségügyi Központ ellátotti körébõl kikerülnének a HM, illetve BM Kórházakban igényjogosult nyugdíjasok, vagy a családtagok.

A konzultáción a LIGA Szakszervezetek elnöke, Gaskó István javasolta, hogy – hasonlóan ahhoz, ahogy ez a vasútegészségügy átalakítása során történt - kezdeményezzük a miniszterelnöknél, hogy a kormány jelöljön ki tárgyaló delegációt a humán kérdések megtárgyalására, végeredményben pedig lehetõség szerint kerüljön sor egy megállapodás megkötésére a nyitott kérdések rendezésére.

A megvitatandó kérdések elsõsorban a jogosultságra (kimaradt ellátottak, pl: Vám-és Pénzügyõrség munkavállalói) másrészt az ellátórendszerhez tartozó munkavállalók továbbfoglalkoztatására, kedvezményeik megtartására, illetve további egyéb humán kérdésekre vonatkoznak.

Ennek megfelelõen az érintett szakszervezetek közösen levélben fordulnak a miniszterelnökhöz:

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tárgy: konzultáció kezdeményezése a HM, BM kórházak ügyében

Az államháztartás hatékony mûködését elõsegítõ szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekrõl szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozat 6. i) pontja rendelkezik arról, hogy központi egészségügyi  szolgáltató szervezetet kell létrehozni a HM, a BM, a vasút-egészségügy intézményei, illetve az Országos Gyógyintézeti Központ teljes körû vagy részleges összevonásával.

A kormányrendelet végrehajtására – tudomásunk szerint – tárcaközi operatív bizottság alakult, mely sorba veszi a szükséges feladatokat.

Tekintettel arra, hogy mind az ellátók, mind az ellátottak vonatkozásában olyan jogosultságokat érint az új intézmény létrehozása, mely a humán erõforrással van összefüggésben, szükségesnek tartjuk, hogy egy konzultációs folyamat kezdõdjön meg az érintettek bevonásával.

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók képviseletét ellátó szakszervezetek ennek megfelelõen azzal a kéréssel fordulnak Miniszterelnök Úrhoz, hogy hivatalosan is jelöljön ki egy tárgyaló delegációt az új intézmény létrehozásával, illetve a jogelõd kórházak megszüntetésével, továbbá az igényjogosultsággal kapcsolatos kérdések megtárgyalására.

Budapest, 2006. március 9.

Támogatását elõre is megköszönve, tisztelettel:

Az FRDÉSZ tagszervezetei nevében:

Büntetés-végrehajtási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (BVDOSZ), Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FBVSZOSZ), Független Rendõr Szakszervezet (FRSZ), Hivatásos Tûzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ), Honvédszakszervezet (HOSZ), Nemzetbiztonsági Hivatal Érdekképviseleti Szervezete NBHSZ), Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (PVDÉSZ), Rendészeti Védegylet (RV), Vám-és Pénzügyõrség Független Szakszervezete (VPFSZ)

Kónya Péter elnök

Az FRDÉSZ kezdeményezéséhez csatlakozva:

Dr.Bárdos Judit fõtitkár          Breuer László vezetõ titkár

                 BRDSZ                 HODOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.